EU:s ungdomar om droganvändning och åtgärder

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Eu-kommissionen gör då och då en undersökning av de 28 EU-ländernas ungdomar och deras åsikter om och erfarenheter av narkotika, årets har precis publicerats (den förra gjordes 2011). Totalt har under juni månad 13 128 (vanligen 500 per medlemsland, förutom i de små länderna) individer mellan 15 och 24 år intervjuats. Och resultatet är rätt så intressant, och innehåller några (för mig) sköna ”vad var det jag sa”.

Några resultat som är värda att lyftas fram är dessa:

CANNABIS

 • 17% har använt cannabis det senaste året, plus 3 procentenheter jämfört med 2011.
 • 79% av de svenska ungdomarna har aldrig använt cannabis, att jämföra med t ex ”drogliberala” Portugal där 84% aldrig använt (det borde stämma till eftertanke hos vissa som påstår att sedan Portugal avkriminaliserade narkotikaanvändning har det gått åt h-e för Portugal). EU-snittet är 69% som aldrig använt. Flest ungdomar som använt finns i Tjeckien och Frankrike (45%), följt av Irland på 42%. Nederländerna med sina coffee-shops ligger på 29%.
 • 53% anser att cannabis ska vara olagligt (59% år 2011), 45% anser att försäljningen ska regleras (34% år 2011) och 1% att det ska vara helt legaliserat (5% år 2011).
 • Vad det gäller ungdomars kunskap och uppfattning om hälsorisker svarar 21% (23% år 2011) att det finns hög hälsorisk vid en eller två användningstillfällen, 27% (29%) svarar mellanhög risk, 32% (30%) svarar låg risk och 18% (14%) ingen risk. Det är förvånansvärt höga siffror, även om det blivit bättre sedan 2011. Vid regelbunden användning svarar 63% (67% år 2011) att det finns hög hälsorisk, 25% (24%) svarar mellan, 8% (6%) svarar låg och 3% (1%) ingen risk. Sammanfattningsvis, talet om att ungdomar inte ser några risker, och är okunniga/oinformerade om dem, med cannabis är extremt överdrivet. Ungdomar borde snarare utbildas mer i linje med fakta så att siffrorna för riskerna för enstaka användningstillfällen ändras…

NÄTDROGER

 • 8% har använt nätdroger någon gång, hälften av dessa har använt under det senaste året.
 • Av de som använt nätdroger det senaste året har 68% köpt eller fått från en vän, 27% har köpt från en langare (dvs ”kran”), 10% har köpt i en butik (”headshop”), 3% från en webbshop, 6% hade kommit över nätdrogerna på annat sätt och 1% hade ingen aning om hur de fick tag på drogerna (!). Flera svar var möjliga att lämna.
 • Bland de som använt nätdroger det senaste året hade 65% använt i samband med fest eller event (t ex på club eller festival), 60% hade gjort det tillsammans med vänner, 15% hade gjort det på egen hand, 9% hade gjort det under de dagliga förehavandena (studier, arbete t ex) och 2% i annat sammanhang.
 • 35% anser att nätdroger ska vara olagliga oavsett vad, 47% anser att nätdroger ska vara olagliga om de utgör en hälsorisk (oförändrat). Svenska ungdomars siffror är 43% respektive 40%.
 • Vad det gäller ungdomars kunskap och uppfattning om nätdrogernas hälsorisker svarar 57% att det finns hög hälsorisk vid en eller två användningstillfällen, 29% svarar mellanhög risk, 9% svarar låg risk och 1% ingen risk. Vid regelbunden användning svarar 87% att det finns hög hälsorisk, 29% svarar mellan, 1% svarar låg och 0% svarar ingen risk. Sammanfattningsvis, i olika sammanhang brukar poliser och diverse ”experter” uttala sig om att ungdomar tror att bara för att nätdrogerna (oftast) är lagliga så är de ofarliga, jag har vid mina studier aldrig funnit stöd för det och har envist hävdat att dessa uttalanden är exempel på vår svenska inkompetenshyllning och det är skönt att få svart på vitt att jag har rätt…

KOMMUNIKATION

 • Ungdomar vill helst ha information via internet (59%), från en vän 36%, från sjukvårdspersonal 31%, föräldrar 25%, drogbehandlare/beroendecentrum 21%, polisen 13%, media 10%, någon från skolan/arbetsplatsen 9%, socialarbetare/fältare 7% och telefonlinje 4%.Kommentar: Det är därför det svenska drogförebyggande arbetet sker via föräldrar, skolpersonal, polisen, olika mediakampanjer och gärna med kommunens ANDT-person (dvs ungefär som socialtjänsten) inblandade. Och så frågar sig politiker och andra berörda varför kampanjerna misslyckas… Det är inte bara felaktiga budskap, man väljer fel kanaler dessutom!

NARKOTIKAPOLITIK

När ungdomarna får välja hur de vill att samhället ska hantera narkotikaområdet för att minska problemen svarar 57% (64% år 2011) hårda tag mot langare och smugglare, 43% (49%) svarar drogförebyggande kampanjer, 36% (23%) svarar erbjuda mer sport-/nöjes- och kulturaktiviteter (2011 löd alternativet ”erbjuda fler fritidsaktiviteter), 33% (37%) svarar erbjuda vård/behandling, 25% (33%) svarar hårdare tag mot droganvändare, 22% (24%) svarar minska fattigdom och arbetslöshet och 18% (13%) svarar legalisera drogerna.

Det är märkligt att så många som 25% håller med om Sveriges hårda repressiva hållning mot droganvändare, som tur är verkar trenden vara att siffran minskar, om tre år ser det förhoppningsvis ännu bättre ut i takt med att ungdomar blir mer och mer informerade via internet och oss alternativa aktivister… 🙂

Edit 2/9: Här finns rapporten att läsa som PDF.

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

2 reaktion på “EU:s ungdomar om droganvändning och åtgärder”

 1. Hej,

  Jag är verksam inom beroendeområdet och läser din blogg emellanåt. Vilken rapport är det du hänvisar till i detta blogginlägg?

  Jonas Berge

  1. Hej Jonas!
   Kul att du läser bloggen! Normalt brukar jag ju länka källorna men missade det i detta inlägg. Jag hittar inte tillbaka till den källa jag hade, däremot har EU ”i dagarna” lagt ut en PDF på undersökningen. Länk finns nu i inlägget!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *