Några få bilder om missbruksutvecklingen

Folkhälsomyndigheten har i veckan släppt årets folkhälsorapport. I den finns några intressanta aspekter på missbrukssituationen, några få bilder räcker för att få ett grepp om den utveckling som missbruksområdet har fått. Och det är inte en positiv bild som tecknas, men något undantag finns, t ex konstateras att alkoholanvändningen visar på en nedåtgående trend, särskilt bland unga:

alkotrend1

Samtidigt finns det en uppåtgående trend för antalet individer som behöver sjukhusvård för alkoholdiagnoser (gäller särskilt unga samt pensionärer):

alkotrend2

Dödligheten i alkoholrelaterade diagnoser minskar dock en aning, vilket inte kan sägas om den narkotikarelaterade dödligheten:

dodlighetnark

Och den negativa utvecklingen bekräftas även av antalet individer som behövt sjukhusvård för narkotikarelaterade diagnoser:

narkvard2014

Så, inför Almedalen, och inför valrörelsen, hur ställer sig våra politiker till denna utveckling, de är ju ansvariga för den. Kommer de ens kommentera den? Och vad har de för lösningar av den problematik som tecknas ovan? Är det så att det är ointressant att allt fler drabbas av den negativa utvecklingen? Eller ser man Sveriges nuvarande utveckling som ett problem, och i så fall, vilken politiker blir först med att kräva åtgärder? T ex en ”återupprättad” Missbruksutredning…

Hela rapporten finns att ladda ner här.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *