• magnus.callmyr@gmail.com

Spice eller spice?

Spice eller spice?

spicegoldDet blir allt vanligare i media med olika rapporter om nätdrogers utbredning och ökande användning. I gårdagens DN fanns en artikel om situationen i Norrtälje. De skriver dels om spice och dels om MDPV, och MDPV kallar de som så ofta i media för ”kannibaldrogen”.

Men som jag skrivit om flera gånger, bl a här, så finns det ingen kannibaldrog, det är en myt/missuppfattning som främst oinsatta journalister använder. Inte ens bland unga användare har kannibaldrog blivit slang för MDPV, vilket syns genom att göra sökningar på orden på det mest populära svenska användarforumet Flashback.

DN skriver också konsekvent ”Spice” om rökmixar med syntetiska cannabinoider. Spice var det första varumärket för denna drogtyp (syntetiska cannabinoider oftast blandat med någon form av växtdelar) när den introducerades år 2006, sedan dess har många varumärken passerat förbi och Spice har blivit till ett generiskt ord som beskriver aktuell drogtyp, dvs Spice har blivit till spice precis som Coca Cola skapade ordet cola. Journalister brukar kunna skriva om någon som är sugen på att dricka en cola, och det kan då handla om tex Pepsi eller Cuba Cola eller något liknande, de skriver inte att ”någon är sugen på att dricka en Cola”. Men av någon anledning fungerar inte denna kunskap om svenska språket när det kommer till denna del av drogmarknaden, åtminstone inte för DN:s journalist Katarina Lagerwall. Däremot är det svenska språket inte lika svårt för Åsa Forsberg vid Norrtelje Tidning som även hon skriver om situationen i Norrtälje.

Så, skriver du om de vanligaste drogerna ur de första generationerna rökmixar (som efterliknar olagliga cannabis) så skriver du förmodligen om Spice (bilden visar produkten Spice Gold), skriver du om aktuella rökmixar som används nu skriver du förmodligen om spice eftersom Spice innehåller narkotikaklassade substanser och själva poängen med spice är att kringgå lagstiftningen kring cannabis.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

Lämna ett meddelande