Socialstyrelsen/IVO måste stänga IOGTs behandling!

Det stormar igen kring nykteristerna IOGTs behandlingshem utanför Nora/Örebro. Igår berättade SvTs Tvärsnytt om att föreståndaren skickat hem alla patienterna, detta med anledning av hon inte ansåg sig kunna garantera patientsäkerheten eftersom det saknades kompetens på behandlingshemmet. Och t o m personalen har riktat kritik mot hur IOGT sköter verksamheten.

http://www.svt.se/wd?widgetId=23991&sectionId=567&articleId=1984841&type=embed&contextSectionId=567&autostart=false

Men det är inte första gången som behandlingshemmet är i blåsväder.

2011 fick behandlingshemmet kraftig kritik från Socialstyrelsen som menade att personalen saknade adekvat kompetens, att kvalitetssystem för patientsäkerhet saknades, att merparten av personalen var korttidsanställda, att dokumentation och journaler inte fördes på korrekt lagenligt sätt. Men tydligen fortsatte IOGT att bedriva verksamhet på detta vidriga sätt, men som tur var hade till slut föreståndaren kurage nog att nyligen sända tillbaka patienterna till hemkommunerna. Det är ändå ett grovt övergrepp som IOGT begått genom att ta emot patienterna utan att ha kvalificerad verksamhet, men kvalité, t ex forskningsanknuten verksamhet, har ju aldrig varit något som kännetecknat IOGT…

Symtomatiskt slår nu fortfarande IOGT ifrån sig. Den lokale profilen Per Holm tycker att det är föreståndaren som agerat felaktigt och har avskedat henne, IOGTs centrala kommunikationschef tycker att IOGT centralt stöttat med kompetens och rådgivning (och det kanske är just det som är problemet…). Självfallet nämner inte IOGT de patienter som uppenbarligen farit illa av det systemfel med inkompetens som IOGT står för.

Och ja, jag vet att Socialstyrelsen inte har med tillsynen att göra, att det är Inspektionen för Vård och Omsorg som handhar det, men det kanske inte alla vet så därför finns den myndighet som tidigare hade ansvaret med i rubriken.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

En reaktion på “Socialstyrelsen/IVO måste stänga IOGTs behandling!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *