Är ungdomarna i Västerås särskilt korkade?

Det talas allt mer om nätdroger i olika media och användningen ökar ständigt (märks inte minst i den stora Global Drugs Report som började publiceras idag, återkommer till den i ett kommande blogginlägg). I dagens lokala sändningar i Tv4 pratades det också om nätdroger:

http://www.tv4play.se/iframe/video/2594346?width=480&height=270&starttime=0

De som intervjuades var ungdomsbehandlaren Thomas Kristensen vid Västerås kommuns behandlingsenhet IRIS samt narkotikapolisen Per-Erik Lundberg, som även är ordförande för Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS). Kristensen berättade att ungdomarna likställer att om en substans inte är narkotikaklassad (ligger i ”gråzonen” som han också uttryckte det) så är den ofarlig.

Denna ”förståelse” att nätdroger handlar om att ungdomar använder nätdroger för att de tror att det är ofarligt är något som sprids allt oftare, bl a antyds det i RNS skrift ”Droger i gråzonen” och förmodligen lärs det ut på deras föreläsningar. Jag skrev om skriften häromdagen och pekade på en rad felaktigheter. Men i de studier som jag genomfört, både bland användare och genom att läsa forskningsrapporter framkommer inte denna bild, snarare tvärtom.

I min bok om nätdroger redogör jag för lite andra anledningar, och i den andra upplagan av min bok, den som tyvärr aldrig kom ut eftersom jag till skillnad från RNS (som fick 614 000 från staten för sitt dravel) inte kunde finansiera min tillvaro, redogjorde jag för ett flertal av dessa forskningsrapporter och hur de kommenterar just myten om kopplingen lagligt och ofarligt (några studier tar upp just detta eftersom det är en välspridd myt). För det är en myt. Jag mailade dock Kristensen och frågade om hans källa för påståendet och fick svaret att det var det som framkom i hans dagliga samtal med ungdomarna. Så det kanske inte är en myt i Västerås, utan det kan vara så att ungdomarna i Västerås, åtminstone om man ska tro på Kristiansen, är särskilt korkade och tror just detta att en drog som är laglig är ofarlig. Ungefär som att alla tror att cigaretter och alkohol är ofarliga substanser (ironi).

Själv anser jag att det är tragiskt att vi har kommunanställda behandlare som inte verkar förstå grunderna i nätdrogsfenomenet, det borde bli så mycket svårare att hjälpa de som behöver hjälp på ett korrekt sätt om man har felaktig föreställning om vilka olika faktorer som kan påverka olika människor till att använda nätdroger. Min bild är att om missbruk i sig är ett komplext fenomen så är delområdet nätdroger än mer komplext, och min tro är att korrekt kunskap hjälper när något är komplext. Men så kanske det är så att just i Västerås behövs särskild kunskap, det verkar ju så… (därmed inte sagt att jag tror att på Kristiansen eller att ungdomar i Västerås är särskilt korkade).

UPDATE: Även en stor EU-undersökning bekräftar att ungdomar är tämligen informerade och kunniga om nätdrogers skaderisker, förutom i Västerås där de då enligt ovanstående intervju tydligen är lite korkade (lösningen för att bli lite smartare kan vara att flytta från Västerås).

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

En reaktion på “Är ungdomarna i Västerås särskilt korkade?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *