I stället för fakta, ”drogliberal” blir skällsordet på modet!

I linje med Värnamo som jag skrev om igår så tycker en socialarbetare i Örnsköldsvik att de drogliberala är på frammarsch. Det handlar inte om att ungdomar och vuxna blir mer informerade och kunniga samt oberoende av skräckpropaganda för att fatta beslut, socialarbetarnas slutsats är att ett antal individer har fel åsikter, de är s k ”drogliberala”.

Drogliberal är ett fint skällsord som man tar till för att skrämmas med när man inte riktigt kan skrämmas med påståenden/information, det är nämligen svårt numera eftersom internet både har bloggar och forskningsfakta tillgängligt som kan ifrågasätta påståenden.

I dagens Allehanda uttalar sig en socialarbetare, Gunilla Persson, behandlare på Örnsköldsviks kommuns öppenvård, om ”hasch och spice” (med andra ord varnar hon inte för marijuana, eller så vet hon inte att marijuana och hasch är två varianter av cannabis).

Hon säger om de unga:

”De förstår inte hur deras hjärnor far illa av drogerna. […] I slutänden handlar det om att man redan i unga år kan få allvarliga hjärnskador.”

Så de unga i Örnsköldsvik har fel åsikter. De förstår inte, de kan inte fakta om drogers skadeverkningarna. Gunilla totalsågar kommunens skolors ANDT-undervisning, och det är bra att hon sågar den eftersom den ofta är under all kritik (full med skrämselpropaganda och osaklig redogörelse för forskning). Och så delger hon information, lite lagom luddigt om hjärnskador, skrämselpropaganda i sin högform. Varför redogör hon inte konkret om riskerna och hur forskningen ser ut? Kanske för att hon saknar kunskap, kanske för att hon tror på allmän skrämselpropaganda, det vet vi inte. Hon redogör dock för att spice är ”mycket stark och farlig” (åter igen superkonkret…) samt att det blandas ut med aceton, det senare stämmer inte riktigt då aceton används ibland för att binda det syntetiska pulvret till röksubstansen. Men visst låter det farligt att aceton används och förångas i ugn vid tillverkningen, nästan lika farligt som att aceton bildas i kroppen vid nedbrytning av fett. Kanske nämnde Gunilla aceton för att hjälpa de unga att förstå den processen, eller så kanske det bara lät lite scary.

Gunilla nämner dock att för dessa droger så kommer ”de negativa effekterna av drogerna, som som ett brev på posten om man röker regelbundet”. Att det inte stämmer då det dels handlar om individuell sårbarhet och dos samt frekvens nämner hon inte utan det räcker för henne med att lova negativa effekter lika säkert som ett brev på posten. Inte undra på att folk blir ”drogliberala” när våra experter som arbetar inom drogområdet inte har bättre koll/förmåga att uttrycka sig än så…

Sedan nämner Gunilla att det kan ta upp till åtta veckor att ”bli ren” från cannabis (som man måste förstå det), jag kan då berätta att jag en gång i tiden lämnade positiva tester i ca 11 veckor efter senaste gången jag rökte. Men varför ha koll på saker och ting när man kan chansa lite. Så hasch men inte cannabis, fel åsikter, dribbel kring spice-tillverkning, luddiga påståenden om hjärnskador och minnespåverkan (som det inte alls finns någon enhetlig forskning kring), varför ser det ut så hos våra ”experter”?

För min egen del blir det allt tydligare varför det blir allt oftare som tal om ”drogliberala åsikter” förekommer i media och hos våra experter och socialarbetare, det riktar fokus från de egna leden, den egna kompetensen, de egna åtgärderna, de egna bristande behandlingarna, de egna bristande förebyggande åtgärderna. Men det är fegt att lägga över det hela på ungdomarna…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *