Dödade verkligen MT5 18-åringen i Klippan?

mt5exprUnder dagen har många media (SVT, DN, SvD, HD m fl) rapporterat om att en ”ny” (den är inte särskilt ny för oss som känner till drogmarknaden, jag föreläste om drogen redan hösten 2012) nätdrog kallad MT5. Detta utifrån att en ung kille från Klippan avlidit på onsdagen (20140129) och två andra förts till sjukhus.

mt5svt

Nyhetskällan är Helsingborgs Dagblad, de skriver:

”Enligt polisen har männen använt en så kallad nätdrog som de köpt på internet. Den ska ha marknadsförts under namnet MT5.

– Antagligen har den varit starkare än vad man förväntat sig, säger Eva-Lotta Hermansson-Truedsson, informatör vid polisen i Helsingborg.

Polisen går nu ut med en varning.

– Det kan finnas fler som har köpt samma drog och därför vill vi varna.”

Därefter har TT plockat upp nyheten och spridit den vidare, och därför skriver många tidningar om nätdrogen MT5. Fast MT5 finns inte, utan i stället avses med största sannolikhet MT-45 som är en opioid (ett syntetiskt ämne liknande heroin). Men polisen i Helsingborg kan vara något på spåret, den kan finnas fler som köpt samma drog eftersom MT-45 har sålts i Sverige sedan sommaren 2012:. Och som alla opiater är den svår att hantera och kan lätt leda till andningsstillestånd och dödsfall, så vi kan nog anta att denna nätdrog skördat dödsoffer tidigare, precis som så många andra nätdroger gjort.

HD, och TT och därmed också t ex DN, skriver vidare om att polisen uppger att drogen är en så kallad research chemical, och så fortsätter man:

”Det speciella med rc-droger är att de hela tiden förändras av tillverkarna för att komma runt lagstiftningen och klassificeringen av narkotikaklassade preparat.”

I just det här fallet dock är det så att drogen sett likadan ut sedan 1970-talet då den uppfanns av det japanska läkemedelsbolaget Dainippon Pharmaceutical Co. Men det är ju inte så lätt att veta om man tror att nätdroger/RC-droger handlar om att ”de hela tiden förändras”. Kunskap och kompetens är ett relativt sällsynt fenomen hos det svenska drogområdets aktörer…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *