Gästblogg; John Connor om ”Baksidan av medaljen definierad”

Baksidan av medaljen definierad

Detta är det direkta svaret till den okunskap som framfördes i förra debattinlägget om Hanna Wagenius och om cannabisdebatten i allmänhet.

Först och främst vill jag börja med att förklara min syn på varför legaliseringsrörelsen tagit sådan fart i världen. I många år har invånare i det svenska samhället läst tryckta tidningar, med ett kontrollerat innehåll. Ett innehåll som ofta är till för att sälja lösnummer, ett innehåll som väcker känslor hos läsaren och ett innehåll som skapar opinion i olika samhällsfrågor, bland annat i drogdebatten.

Detta var förr och vi spolar fram tiden till år 2014. Helt plötsligt har vi ett samhälle som är digitaliserat och med ett digitaliserat samhälle följer även ett enormt informationsflöde. Ett informationsflöde som i många delar inte syftar till att sälja lösnummer, eller väcka känslor hos den som läser texten, utan istället för att informera läsaren om verkligheten, en verklighet som varken media eller politiker har velat visa upp för gemene man.

Detta gör att många människor börjar ändra sina åsikter i en rasande fart. När man helt plötsligt är en sökning bort från historian om Rune, 57 år och bankman, som gillar att bruka cannabis efter jobbet för att slappna av, njuta av sin mat och få djupare upplevelser av sin favoritmusik.

Många frågar sig hur en ”haschtomte” klarar av att jobba på en bank. Ett intresse börjar växa och sökmotorerna står givakt för att ge läsaren svaret. Helt plötsligt förstår läsaren att cannabis är en väldigt vanlig drog i Sverige och världen som brukas i samtliga samhällsklasser och av folk med väldigt olika bakgrund. Bilden av en nedrökt, blek ung kille med stökig lägenhet och med skulder upp över öronen suddas ut omgående. Det är ju både lärare, poliser, banktjänstemän, läkare, politiker och högt uppsatta chefer som brukar cannabis för njutning.

Men vart får de cannabisen ifrån, för den går ju inte köpa i en fysisk butik med rådande lagstiftning? Alla personer ovan köper drogen av något som kallas en langare eller odlar den själv. Om köparen tvingas att träffa en langare, exponeras denne kanske för erbjudanden om tyngre droger, droger som tar dig till en annan värld och tillbaka. Det är därför jag håller med om att cannabis är en gatewaydrog, du exponeras alltså för andra, tyngre droger, för att du tvingas köpa cannabis illegalt.

Pengarna då? Alla vet ju att knarkare stjäl och luras för att få tag i droger?
Nej, det fungerar faktiskt inte så när det kommer till cannabis. Tänk efter lite, hur gör du när du handlar på bolaget? Jo, du tar av dina surt förvärvade lönepengar och betalar med dem. Jag själv känner inte någon som stjäl för att underhålla ett cannabisbruk och då vill jag tillägga att jag känner många som brukar cannabis.

För att bryta av lite här, vill jag istället ta upp den stora missuppfattningen om att cannabis automatiskt leder dig in i ett tungt missbruk, det finns inget i cannabis som gör dig sugen på tyngre droger och de flesta som brukar cannabis, stannar vid cannabis. Debattören innan mig, skriver, jag citerar: ”Det som började lite oskyldigt med att röka lite cannabis har slutat med en överdos för många missbrukare.”

Här kan han inte ha mer fel. Jag skulle vilja säga att det mer är i ordningen: vatten, mjölk, alkohol och till sist cannabis. Dock är det väl inte så konstigt om den människan som har gått över tröskeln till tyngre droger, någon gång har testat cannabis som är en lätt drog? Ja, den är faktiskt mildare än alkohol, en tung drog, ett rengörings och lösningsmedel, som svensken är mycket bra på att hälla i sig.

Det förklarar även varför man tar upp alkoholen som drog i en cannabisdebatt, det råder helt enkelt en enorm dubbelmoral hos förbudsromantikerna i Sverige. Den fiktiva personen Annette, 45 sitter hemma på tisdagskvällen med ett stort glas rött i handen medan hon vräker ur sig skällsord såsom ”knarkarjävlar”, ”haschtomtar”och ”äckliga pundare”.

Det Annette inte tänker på, är att hon brukar en tung drog som sätter kroppen ur kontroll, leder till våldsbrott, splittrar familjer och som i slutändan enkelt kan döda en människa, under tiden som hon kastar ut sina åsikter över folk som brukar en drog som INGEN, och jag repeterar, INGEN någonsin dött av i världshistorien. En drog som gör dig lugn, glad, kreativ, snäll och eftertänksam. Där ligger dubbelmoralen!

Men varför skall vi legalisera cannabis? Folk säger ju att vi öppnar upp en ny marknad som kommer förstöra barn och ungdomar, för det är alltid dem man pratar om när man vill tala negativt om cannabis, som om det vore självklart att det bara är barn och ungdomar som brukar drogen.

Det är ju just detta problem man vill åt! Marknaden finns redan i enorm utsträckning helt fritt, vilket krossar argumentet att man skulle öppna upp en ny marknad med ”fritt knark” om man hade legaliserat. En langare kollar inte leg och kontrollerar oftast inte styrka, kvalitet och föroreningar i drogen han eller hon säljer. Man stoppar även miljarder kronor rakt ned i fickan på tungt organiserad brottslighet.

Med ett system som dagens systembolag, kan vi sälja kvalitetssäkrad cannabis, kolla leg på de som köper och ta bort en enorm del av de inkomster som kriminella idag får och istället återinvestera pengarna i samhället. Vi kan gå ut med korrekt information i skolor och media, som faktiskt kanske får fler unga att respektera cannabis, att kanske tänka efter när någon sträcker fram valfritt rökdon.

Vi kan även ge en vård som inte går ut på batong, hot och böter samt prick i registret. För håll med mig, vård i form av våld, böter och prick i registret hjälper inte någon att sluta med ett bruk eller missbruk, det ökar istället distansen till samhället och på så sätt risken att verkligen missbruka tungt.

Vi kommer se en ökning av brukare vid en legalisering, det är jag helt säker på, men på sikt kommer Sveriges invånare att inse, att den där ökningen inte är så farlig.

Så om du är av uppfattningen att cannabis är dödligt och vägrar ta debatten, kanske du skulle ta och vända blad i livet och faktiskt ta in den verklighetsbaserade information som finns tillgänglig ett klick bort på internet.

John Connor

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *