• magnus.callmyr@gmail.com

Om detta med fakta inom drogområdet

Om detta med fakta inom drogområdet

Svenska Carnegie Institutet, med koppling till RNS, tilldelade förra årets journalistpris till Randi Mossige-Norheim, det gillade inte jag som bekant och tyckte att tilldelningen var lite märkligt, år 2003 tilldelade de journalistpriset till Torgny Peterson, aktivist inom den repressiva rörelsen och bland annat bakom sajten Reactnow.

Denna ”prisade” sajt publicerade för ett tag sedan nyheten om nätdrogen AH-88 där de skriver om att ”Kanintjack (AH-88) fått fäste i Umeå och att flera ungdomar fått uppsöka sjukhus” (skärmdump finns så klart hos mig om de skulle få för sig att ta bort infon från nätet). Men de var inte ensamma om det, tidningarna Norran och Folkbladet, publicerade även de nyheten.

folkbladetfolkbladetArtikeln är borta nu från Folkbladet och Norran, någon har nog talat om för dem att AH är initialerna för Adolf Hitler, och 88 syftar till den åttonde bokstaven H och används som symbol för Heil Hitler. Och någon sådan nätdrog finns inte så klart, om man inte känner till nätdrogsområdet hade en enkel googling räckt för att komma på bluffen.

Det är lite pinsamt att två tidningar som Folkbladet och Norran går på det, det än mer pinsamt att en webtidning (som åtminstone tidigare har haft statligt stöd inom drogförebyggande arbete) som säger sig ge ”senaste nytt om droger och politik” inte har bättre koll på droger. Så det är ju inte bara Beatrice Ask som borde ha kunskap men inte verkar ha det… Källkritik och kunskap är svåra områden, men rätt viktiga.

 

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

2 reaktioner på ”Om detta med fakta inom drogområdet

AspPublicerat den  6:51 e m - Jan 7, 2014

Ja, jag säger som min idol Arne Anka: ”Ibland undrar man om man lever i ett land eller i ett skämt.”. Bra att du tar upp detta, Magnus, så att sådana här dumheter inte sopas under mattan.

flashboxPublicerat den  9:56 e m - Jan 7, 2014

Jag blir i och för sig inte förvånad, men däremot alltid lika förundrad över varför det är POLISEN som ska uttala sig om drogers farmakologiska, terapeutiska och rekreationella effekter och bieffekter. Det borde vara sjukvården/folkhälsomyndigheten som utfärdar varningar för saker vi äter, ingår verkligen farmakologi i polisutbildningen?

Lämna ett meddelande