Turbulens avslutar nätdrogsmarknadsåret

decemberÅrets sista månad inom nätdrogsområdet har präglats av turbulens. Det började i början av december med att de marknadsplatser som fick ett uppsving i och med FBIs nedstängning av Silk Road i början av oktober lades ned. Först ut var Sheep Marketplace som först hävdade att de blivit bestulna av en av säljarna på de pengar, Bitcoins, som fanns ”inom systemet/inom marknadsplatsen” (motsvarande 6 miljoner USD), sedan att de skulle ersätta användarna för den delen av pengarna som var deras, sedan framkom det att ägarna till sajten blockerat uttag av pengar redan en vecka före den s k stölden (och att det snarare kunde röra sig om 44 miljoner USD).

Exakt vad som hänt är inte riktigt klarlagt, mer än att användarnas pengar, och sajten, är borta. Samma sak hände ett tag före med en liten marknadsplats på Dark Web, The Black Flag, och i början av hösten den relativt stora marknadsplatsen Atlantis.

Kort därefter meddelande den andra handelsplatsen, Black Market Reloaded, att de hade fått så mycket nya kunder p g a Silk Road-nedstängningen (vid det laget hade dock nya Silk Road varit öppet några veckor) att ägaren befarade att säkerheten inte skulle kunna garanteras, särskilt som han befarade många nya kunder till följd av Sheeps nedstängning. Att meddela en nedstängning till följd av oro för säkerheten var det inte första gången som ägaren gjorde, en liknande händelse inträffade i oktober då ägaren meddelade om en periods nedstängning, men då ändrade sig ägaren redan efter en dag. Denna gång blev nedstängningen mer långvarig vad det verkar som just nu. Att det fanns ”säkerhetsproblem” stod klart runt nedstängningen då en hackare kom över 200 000 USD i Bitcoins från användarna, pengar som sedan ersattes av ägaren till sajten och som har låtit användare ta ut pengarna under hela december fram till julafton.

Jätten Silk Road flaggade tidigt efter nystarten för att sajten skulle göra ett uppehåll för underhåll runt jul, något som oroade användarna en hel del utifrån erfarenheterna med Atlantis och Black Flag och så Sheep. Men det blev mer dramatiskt än så, precis före ”uppehållet” meddelade amerikanska myndigheter att de i en internationell operation på tre olika platser över hela världen gripit tre av förgrundsgestalterna som låg bakom delar av nya Silk Road. Dessa tre arbetade bland annat som moderatorer för sajtens forum, och hade varit verksamma även under Silk Road 1-tiden. Under några dagar förekom vilda spekulationer om att Silk Road i själva verket var en s k ”Honey pot” och att det var FBI som låg bakom.

De spekulationerna förstärktes i och med att ägaren (?), den nya ”Dread Pirate Roberts” inte hörts av sedan kort före jul, vilket aktiverade en ”back-up” plan där DPR tidigare hade meddelat att om han inte hördes av på 2 dagar skulle hans meddelanden och sajten ses som ”komprometterade” (övertagna av FBI). När den första stormen lagt sig visade det sig, via ett meddelande från ”en vän” att den nya piraten inte gripits utan seglat vidare (för att skydda sig från FBI) och att det fanns ”sleepers” som aktiverades som nya moderatorer för driften. Och visst är handeln i full gång på Silk Road, just nu finns det 2 808 annonser ute som rör droger och ca 1 000 övriga annonser och det flaggas för ”nyheter” inom kort.

silkroad131231kl0105
Silk Road den 31/12-2013
Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

En reaktion på “Turbulens avslutar nätdrogsmarknadsåret”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *