• magnus.callmyr@gmail.com

Oseriös kunskapsproduktion

Oseriös kunskapsproduktion

Det talas allt mer om nätdroger i olika sammanhang, framför allt gäller det i media, men även i olika utbildnings- och konferenssammanhang. Jag tror att utbildning inom området är en nyckelfunktion, för att kunna gripa sig an ett problem behöver man kunna en hel del om problemet, oavsett på vilken nivå man är engagerad.

T o m en förälder till en individ som använder nätdroger behöver kunskap om området, t ex för att öka chanserna till att föra en dialog. En hel del nätdrogsanvändare, vilket för övrigt gäller droger rent allmänt numera, är dessutom väldigt insatta i området och reagerar kraftigt på felaktigheter. Som exempel så pågår det ibland inom användarkretsar på nätforum hätska kommentarsutväxlingar när personer kallar nutidens rökmixar för Spice (som var ett varumärke för en viss sorts rökmixar, men där allt fler pratar om spice som samlingsnamn för rökmixar).

Detta ställer krav på kunskapsförmedlare, och allt för ofta är informationen som delges inaktuell och ofullständig för att inte säga direkt felaktig. Jag har lyssnat på ett antal föreläsningar inom professionella sammanhang där informationen om nätdroger varit allt annat än gedigen och användbar.

Ett sådant exempel på direkt katastrofal information finns ”ute” just nu. Det är Aftonbladet PLUS som har en specialare om nätdroger, och utan att ens ha läst den kan jag säga att den inte håller måttet. Det går att uttala sig om det redan utifrån förstasidan:

Bild

 

Självfallet ska Aftonbladet få vara kvällstidning och köra rubriker om ”dödsknarket”, det är ju en hel del som dör av nätdrogerna som jag skrivit om tidigare. Men så tuggar AB vidare det som blivit deras signum, och som tidningen skrev om så sent som tidigare i denna vecka när det framkom att mannen som mördade en kvinna och en tonårskille i Ljungsbro påstått sig ha använt MDPV (det är ännu inte bekräftat av polisens tekniska undersökningar), att just drogen MDPV skapar kannibaler. Aftonbladet skriver om ”Kannibalattacken som chockade en hel värld”, och visst blev många chockade förra året av berättelsen från Miami där polisen gick ut med att en man bitit av delar av en annan mans ansikte gjort det pga att han var påverkad av MDPV.

Jag skrev ett par kritiska blogginlägg då, för även om MDPV är en oerhört potent drog med viss förhöjd psykosrisk jämfört med många andra stimulantdroger, så hade det tidigare aldrig konstaterats någon koppling mellan MDPV och kannibalism. Och mycket riktigt var det inte så att mannen hade tagit MDPV, det visade sig till och med att även om han bitit på mannens ansikte och det lossnat delar så hade inte den överfallande mannen ätit något. Den enda drog som attackeraren hade tagit var cannabis, och inte heller cannabis är känt som kannibaldrog.

Så varför fortsätter då Aftonbladet? Världens media rapporterade att det som påstods vara en kannibalattack inte var det, jag har dessutom i flera mail till Aftonbladet påpekat att deras liknelse av MDPV med ”kannibaldrog” är felaktig. Förmodligen är svaret att det säljer, men sprider kunskap gör det inte, snarare sprider det desinformation och okunskap. Och känner inte PLUS-journalisterna till att det inte finns någon kannibaldrog bland nätdrogerna, ja, då finns det nog anledning att misstänka att resten av informationen inte håller särskilt hög kvalitet den heller…

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

En reaktion på ”Oseriös kunskapsproduktion

RunePublicerat den  11:40 e m - Dec 5, 2013

Jag läser Knarkbladet varje dag!

Lämna ett meddelande