Den obefintliga debatten om nätdrogerna

panelaffisch600

Sedan ett antal år har vi ett fenomen inom svenskt (och för den delen internationellt) drogområde – de så kallade nätdrogerna. Före utnyttjandet av Dark Web (särskilt det darknet av de befintliga som tillgängliggörs via Tor-browsern) handlade det mestadels om lagliga RC-droger som inte narkotikaklassats (i något land och i synnerhet det land som köparen befunnit sig i). I och med Dark Webs genombrott tack vare handelsplatsen Silk Road (som jag skrivit en hel del om på sistone på min webbplats för nätdroger , inlägg numera överflyttade hit) och betalningsformen Bitcoins handlade det numera om alla droger då man från internationella och nationella säljare kan köpa i stort sett vilken drog som helst.

Detta tillsammans, Dark Web och de ”vanliga” handelsplatserna för RC-drogerna, har i grunden radikalt förändrat drogområdet, och det inte bara utifrån vilka droger som används och skaderiskerna, utan även vilka användarna är. Visserligen hävdar vår svenska ”expertinstans” CAN att fenomenet är litet och att deras studier visar på att de som använder nätdroger huvudsakligen är individer som redan sen tidigare haft ett missbruk av ”de gamla drogerna”, men den bilden skiljer sig både från mina studier av fenomenet och internationella mer strukturerade studier. Det i sig är något som borde vara föremål för debatt, vad har vi egentligen för kunskapsproduktion kring denna allvarliga utveckling av drogområdet.

Något som inte heller debatteras, men som noteras ibland av media på olika sätt, är problematiken kring behandling av individer som har problem med nätdrogerna. Lördagens P4 tog upp problemen som akutsjukvården har med nätdrogerna, kunskapen brister (samtidigt som allt mer internationell forskning börjar komma om de somatiska och akutsjukvårdande aspekterna, men det är ju bara en sida av problemet.

Ett egentligen värre problem än akutsjukvårdens är den psykosociala behandlingen av individer med nätdroger, praktiken verkar stå helt handfallen utifrån de få kommentarer (ex från Norrköping) som kommer ut i media. Och samtalet/diskussionen om problemet saknas också. Ibland försöker politiker och socialtjänsten göra något, tyvärr verkar det oftare bli fel än rätt. Uppenbarligen har Norrköping stora problem med nätdroger, Roger Källs socialdemokratisk ordförande i Socialnämnden i Norrköpings kommun gick för ett tag sedan ut i media och pratade om planer på en ny klinik i Norrköping. Han berättade om planerna och att man i kommunen var

”överens om att genast börja arbeta för att öppna en integrerad mottagning med sjukvård, psykiatri, polis och socialtjänst på plats, för att kunna möta den förändrade missbruksproblematiken”,

och ett bättre bevis för att våra ansvariga vare sig kan eller förstår nätdrogsområdet är väl svårt att hitta. Kan man något om nätdroger bör man förstå att polisen definitivt inte ska vara inblandade i en vårdklinik för nätdrogsproblematik (kan man inget rekommenderar jag läsning av min egen bok, avsnittet om användare).

valbomdpv

Och utanför Norrköping finns ett privat behandlingshem som arbetar efter 12-stegsmodellen, Val-Bo, som precis inrättat en ny behandling för nätdrogen MDPV, som Norrköpings kommun tror den har störst problem med. Det är bara det att just 12-steg kanske inte är så lämpligt för RC-drogsanvändare som ibland inte ser sig som missbrukare (vilket är en central del att erkänna enligt 12-stegsmodellen). Och på sin hemsida där behandlingen beskrivs påskiner man att tolvsteg är evidensbaserat, i linje med Socialstyrelsens nationella riktlinjer för misssbruks- och beroendevården, vilket tolvstegsbehandling inte är. Och eftersom jag är faktafascist och tror att det blir bättre om vi utgår från så korrekt fakta som möjligt, och efter bästa kunskap, blir jag orolig för kvaliteten på Val-Bo:s behandling av MDPV eftersom de illustrerar (bilden ovan) behandlingsprogrammet med en hel annan nätdrog än MDPV, nämligen Mefedron.

Den 15 november hade man för Norrköpings och Linköpings kommuner en konferens om nätdrogsproblematiken, NT skrev och intervjuade en av socialarbetarna som förutom att vara moderator på konferensen även arbetar med ungdomar i våra skolor. För NT berättade han om problemet med langning av ”nätdroger, cannabis och marijuana”, och benämner man drogerna på det sättet så att det ser ut som att cannabis och marijuana är två olika droger och har den positionen, då kanske det är en indikation på varför vi har ett växande med droger. Forskning om hur man förebygger drogproblem visar bl a på behovet av trovärdig information från samhället, och då ingår minst att veta att cannabis är samlingsnamn för hasch och marijuana.

Det verkar inte som att man tar problemet särskilt allvarligt i Norrköping trots allt, eller så är det så att det är ett tecken på hur det ser ut i hela Sverige där vi har för dålig kunskap rakt över (och när man som jag gjort några gånger lyssnat på de som kallas experter som utbildar våra socialarbetare, t ex en gång i Norrköping (!) så förstår jag att vi har ett gigantiskt problem.

Paneldeltagare fr v Amelia Andersdotter (PP), jag, Björn Fries, Alexander Bard, Antti Järventaus och moderator Robin Harms Oredsson
Paneldeltagare fr v Amelia Andersdotter (PP), jag, Björn Fries, Alexander Bard, Antti Järventaus och moderator Robin Harms Oredsson

Samma dag som östgötarna hade sin internetdrogskonferens var jag inbjuden som deltagare i Piratpartiets paneldebatt kring behandling av nätdrogerna. Temat var om man kunde använda Dark Web-strukturen för behandling, och det är klart att till viss del skulle man kunna göra det, det vore t o m rent ut sagt väldigt smart givet hur en del av användarna av nätdroger resonerar och fungerar (utifrån de studier bland användare som jag gjort), vilket var mitt huvudbudskap i panelen.

Det är självfallet så att samhället borde gå samman och arbeta förebyggande, skademinskande och behandlande i den virtuella världen. Piratpartiets europaparlamentariker Amelia Andersdotter kommenterade det hela med ”Dessutom behövs en bredare offentlig diskussion om nyttorna av konfidentialitet.”, och precis så är det utifrån användarna och bl a just därför är definitivt polisen, apropå Norrköpings behandlingsmodell, utesluten som aktör i behandling och egentligen Socialtjänsten också.

Debatten kan ses här:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=0boWulxhw8U&w=560&h=315]

Del 2:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=iS-kwPDzTy0&w=560&h=315]

Frågeställningarna måste diskuteras mer, över huvud taget måste det diskuteras mer vad samhället gör inom nätdrogsområdet över huvud taget. Men den debattens politiska aspekt verkar enbart Piratpartiet vilja ta i, resten av partierna verkar antingen inte förstå eller inte vara särskilt intresserade. Och så länge som politikerna är oengagerade kommer vi väl få se fortsatt kunskapsbrist och fortsatt integration med polisen i vården, ett givet recept på misslyckande!

 

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *