• magnus.callmyr@gmail.com

Scam – en ständig beståndsdel i nätdrogshandeln

Scam – en ständig beståndsdel i nätdrogshandeln

deepbay1

Att handla droger på nätet är inte så riskfritt som en del kanske har trott/föreställt sig. En risk är att tull och polis arbetar på olika sätt för att beivra handeln, många säljare och köpare förlorade t. ex en hel del pengar när FBI stängde ner Silk Road. En kanske mer allvarlig risk är att en köpare inte kan vara helt säker på att den får det den beställer, och en annan risk av mer materiellt slag är risken att bli ”scammad” av säljaren.

Scam, dvs. bedrägerier, har alltid varit en ofrånkomlig del av nätdrogsmarknaden. Det har handlat om allt från hela webbshopar som startats med syfte att lura köpare, enstaka säljare på handelsplatser som Silk Road till webbshopar som startar och sköter sig med leveranser i början för att sedan helt plötsligt bara ta emot betalningar utan att göra leveranser. I det sistnämnda fallet hinner webbshopen bygga upp ett förtroende bland köpare och genom det ”lura” köparnas främsta sätt att undvika dessa bedrägerier, rekommendationer.

De senaste dagarna har flera köpare och säljare på en av Dark webs mindre handelsplatser, ”Deepbay”, rapporterat att deras insatta pengar (Bitcoins, förvaras alltid ett tag på en handelsplats av detta slag) försvunnit. De flesta pekar ut sajtens admin som ansvarig. Hur det är med den saken, och vad som egentligen hänt, lär framkomma. Nedan ett exempel på en användare (säljare) som rapporterar att bitcoins till ett värde av närmare 22 000 SEK har försvunnit. ”Easy come, easy go” stämmer kanske rätt bra för den individen, det kan vara värre för den säljare som kanske blivit av med mer pengar och kanske har skulder till leverantörer i sin tur.

deepbay2

I övrigt, en uppdatering kring handelsplatsen Silk Road, antalet annonser inom drogkategorin är nu 1 550 st, det är en bit kvar till de 12 400 annonser som fanns när jag kollade en månad före FBI-tillslaget.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

Lämna ett meddelande