Bristande Demokrati- och toleransvecka i Örebro

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Denna vecka är det ”Demokrati- och toleransvecka” i Örebro. Den invigdes igår på Tegelbruket av Kristdemokraternas kommunfullmäktigeordförande Lars O Molin. Tegelbruket är ett aktivitetshus för ungdomar i Örebro som presenterades av Centerpartiets kommunalråd för sociala frågor Rasmus Persson som inspirerat av Fryshuset i Stockholm, samma påstående gör Socialdemokraterna i Örebro. En tydlig skillnad finns dock, i Örebro har kyrkorna en tydlig roll i Tegelbrukets verksamhet, förmodligen för att blidka den tredje styrande kraften i Örebro (Örebro styrs av koalition av S, C och KD), med allt från Svenska kyrkan som vill nå ut till kaplan från Pingstkyrkan som vill ”peka mot den Gud som skapat oss”.

Men när Fryshuset i Stockholm betonar att de ”fokuserar särskilt på dem som lever i eller riskerar att hamna i utanförskap” har Rasmus Persson (ansvarig för t ex förebyggande arbete mot det kraftiga och allvarliga utanförskap som missbruk och beroende bland unga innebär) varit noga med att påpeka att Örebros ”Fryshus” inte ska fokusera någon grupp utan vara till för alla (med fokus på dem som är över 16 år, ytterligare en indikation på att Tegelbruket inte är tänkt att vara förebyggande mot utanförskap, 16-årsgränsen återkommer i flertalet av Tegelbrukets aktiviteter).

Och för att det ska bli ännu tydligare att Tegelbruket inte handlar om att förebygga mot missbruk verkar aktörerna bakom Tegelbruket varit noga med att inte inkludera missbruksperspektivet i Demokrati- och toleransveckan.

På programmet på Tegelbruket, samt några Örebro kommun-arrangemang i övrigt, har stått/står inslag om mänskliga rättigheter, HBT-perspektivet, hedersnormer, intergender/3:e könet, ätstörningar, rasism, ADHD, bipolaritet, jämställdhet, främlingsfientlighet, Grundläggande information transpersoner och queer, Hur utredning och diagnostering av transsexuella/personer som vill byta juridiskt kön går till. Och så pratar arbetarrörelsens fd nykterhetsorganisation om ”Barns uppväxtvillkor i ekonomiska utsatta familjer” för att säkerställa att det går fram att de verkligen inte arbetar med missbruksfrågor längre.

Ingenting om missbrukares och fd missbrukares situation, ingenting om problemen med diskriminering mot dessa grupper, ingenting om dessas rättigheter till vård och hjälp från samhället, ingenting om stigma och fördomar mot dessa grupper, ingenting om barnen till missbrukare och dessas utsatthet och ingenting om hur ungdomar kan stötta de ungdomar som riskerar att dras längre in i utanförskap. Örebro kommun är noga med att säkerställa att man inte har dessa frågor i fokus och att de inte ska inkluderas i tolerans och demokrati-perspektiv. Vare sig bland ungdomar eller vuxna. Tolerans är för vissa. Kommunalrådet för de sociala frågorna är ointresserad av området, Socialdemokraterna är ointresserade av solidaritet med dessa och Kristdemokraterna vill kanske allra helst att inget ska störa kaplanverksamheten vid Tegelbruket. Om man ska spetsa till det. Och om man ska dra slutsatser enbart utifrån hur denna vecka ser ut.

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *