• magnus.callmyr@gmail.com

Skvaller från ”Dark web”

Skvaller från ”Dark web”

Foto: Antanacoins flickr

Foto: Antanacoins flickr

Jag tror jag kommenterat det tidigare, om inte annat så nu. Förutom ”business as usual” inkl återhämtning stegvis för handeln på det som kallas ”Dark web” eller ”Deep web” präglas nätdrogsområdet just nu av mycket rykten, spekulationer och konspirationsidéer.

Bland dessa finns personer som försöker klargöra hur mycket pengar (Bitcoins) som Silk Roads ägare ”Dread Pirate Roberts” tjänat (bl.a. hävdas att FBIs räkneexempel på en provisionsinkomst för ägaren på 80 miljoner dollar är felaktigt då det bygger på att Bitcoins växelkurs inte varit stegrande utan fast) respektive stoppat undan och var dessa pengar finns, för den som är specialintresserad av det ämnet finns det en intressant tråd här som både berör inkomsten och påstår sig ha hittat en hel del pengar som FBI inte kommit över.

Men de stora ryktena handlar så klart om hur krypteringen på det beslagtagna Silk Road sett ut, och hur säkra eller osäkra köpare och säljare är till följd av att en del av transaktionsprocessen tydligen inte varit krypterad (särskilt inte om inte köparna använt den frivilliga extra krypteringen). Jag skrev en del om det i det förra inlägget, och jag menade att det mycket väl kan vara ”vanligt gammalt hederligt polisarbete” som ligger bakom de gripanden av såväl köpare som säljare som man kan läsa om på olika ställen den senaste tiden. Det har i dagarna framkommit ytterligare uppgifter som belägger det påståendet. Det handlar om en av Silk Roads större säljare, NOD, som ställdes inför amerikansk domstol precis efter nedstängningen av Silk Road, men som agerat som säljare fram till nedstängningen.

Nu visar det sig att NOD samarbetat med polisen sedan sista juli i år som var det datum då han egentligen greps. Mellan 1 augusti och 1 oktober fortsatte han göra affärer, och förse amerikansk polis med information om köparna (som varit såväl enskilda privatpersoner som ”återförsäljare”). Tillslaget mot NOD kunde ske den 31 juli efter en lång tids spaning som följde efter att en av dennes köpare av heroin hade gripits och gett information som ledde till NOD. Den informationen i kombination med att ett paket, innehållandes pengar hade spår av narkotika på sig som en narkotikahund inom det amerikanska postväsendet reagerade på, hade NOD som avsändare. Så när en gripen storhandlare samarbetar och börjar prata och dela med sig av kontaktinformation behövs inte ens några elektroniska spår på en handelsplats, då räcker det med traditionellt polisarbete för att nysta upp köpare och övriga aktörer. Hela NOD-historien finns hos originalkällan som är ”The smoking gun”.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

Lämna ett meddelande