• magnus.callmyr@gmail.com

Påverkar nedstängningen av Silk Road svensk drogmarknad?

Påverkar nedstängningen av Silk Road svensk drogmarknad?

sheep1310132För sex dagar sedan när jag senast besökte en av de marknadsplatser (Sheep) på Dark Web som säljer droger, och som strävar efter att ersätta Silk Road, fanns det 2606 annonser ute. Igår när jag loggade in fanns det 3510 annonser, varav 99 annonser var från säljare baserade i Sverige. De svenska säljarna kommer fram med en enkel knapptryckning.

Ett annat alternativ, Black Market Reloaded (BMR), hade 4951 annonser ute i drogkategorin vid lunchtid igår (131013). Hur många av säljarna på BMR som huserar i Sverige går inte att få reda på med en enkel knapptryckning, utan vill man hitta svenska säljare på BMR måste köparna anstränga sig lite. En sådan ansträngning är att sortera säljarna geografiskt och manuellt leta upp ”Sweden”, en annan är att gå in på Flashbacks forum som listar svenska säljares användarnamn och sedan söka efter dem.

Ovanstående marknadsplatser är på intet sätt hemliga, även om det krävs en liten ansträngning för att komma åt dem (t.ex. nedladdning av programvaran TOR som krävs för att kunna surfa anonymt på Dark Web och information om webbplatsernas onion-adress). Man kan dock utan vidare anta att de flesta som använder sig av nätdroger, eller inte vill/kan handla droger via de ”traditionella kanalerna” med lokala säljare, känner till det svenska nätforumet Flashback. Igår eftermiddag hade de två trådar som diskuterar de mest kända alternativen till Silk Road haft drygt 40 000 visningar, så informationen om alternativen, inkl deras onion-adress, sprids med full fart.

flash131013

En fråga som ställts är om nedstängningen av Silk Road påverkat den svenska drogmarknaden i någon betydelsefull utsträckning. Silk Road brukade ligga på ca 300 svenska annonser, där verkar inte alternativen befinna sig än, så om inte annat kommer det förmodligen att ta ett litet tag innan utbudet på de ”nya” marknadsplatserna motsvarar Silk Roads. Men givet att det finns ett ekonomiskt intresse i att sälja droger kommer det bara vara en tidsfråga innan nivån återställts, om det inte är så att användarna påverkats negativt av nedstängningen av Silk Road.

Min spekulation är att påverkan blir mycket marginell. Intresset för att kunna handla droger via webben är så stort och ständigt växande, och Silk Road var bara en av mängder av kanaler för nätdrogsförsäljningen. En som däremot är övertygad om att nedstängningen av Silk Road har haft en ”preventiv inverkan” på svensk drogmarknad är Kim Nivall på polisens underrättelsesektion, när han uttalar sig för Sveriges Radio i lördags.

Nivall fokuserar särskilt på att nedstängningen kan påverka genom att den skrämmer bort köparna, och han hävdar samtidigt att myndigheterna via Silk Roads server kan komma åt namn på köpare och säljare. Till viss del är det så att FBI genom tillslaget kommit över mycket information där delar av den inte varit krypterad/anonymiserad, det gäller särskilt om inte användarna använt sig av den extra (frivilliga) krypteringsmöjlighet som fanns tillgänglig.

Däremot har Nivall förmodligen helt rätt i att nedstängningen av Silk Road sänt signaler till köparna att det inte var så hög säkerhet som förväntat, att digitala spår lämnas även om det sades vara en helt anonym handel. Å andra sidan har det även sänt signaler till såväl marknadsplatserna i sig som köpare och säljare vid dessa, att deras insatser för anonymisering kan behöva förstärkas. En hel del transaktioner gjordes t.ex. utan just den frivilliga extra krypteringsmöjligheten eftersom det är aningen omständligt att göra (åtminstone första gången), kanske kommer användare framöver skydda sig bättre, inte minst om nedstängningen av Silk Road börjar resultera i fler rapporter om husrannsakningar eller gripanden av köpare.

En del köpare från Silk Road har redan börjat rapportera på användarforum, som t ex Flashback, om husrannsakningar till följd av köp via Silk Road, men än så länge förefaller det vara kopplat till att enstaka säljare gripits, t. ex. en i Helsingborg. Nyhetsartikeln i HD om det gripandet antyder att det finns en koppling mellan gripandet och FBI-tillslaget mot Silk Road, samtidigt sprids information på Flashback som hävdar att gripandet är resultatet av längre tids spaning med traditionellt polisarbete där affärer vid sidan av Internet spelar större roll än affärerna på Silk Road. Hur det verkligen ligger till lär komma fram i samband med rättegången.

Så, frågan är om nedstängningen påverkar svensk drogmarknad. Läser man användarkommentarer på Flashback kan man dra slutsatsen att en del användare bestämt sig för att ”ligga lågt” och inte använda droger på ett tag, en del har bestämt sig för att återgå till den traditionella droghandeln utanför webben, andra tänker fortsätta men med förstärkt säkerhet och andra fortsätter som vanligt. Blir det en påverkan kan man nog anta att den är mycket tillfällig, om inte de ”nya” marknadsplatserna visar sig ha sämre säkerhet än förväntat.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

Lämna ett meddelande