Om socialtjänsten i Kalmar och cannabis

cannabisI Kalmar går en socialtjänstchef ut och uttrycker oro över ungdomars cannabisanvändning, så som sker över hela landet sedan en tid tillbaka.

Vad det gäller ungdomars cannabisanvändning kan man konstatera att det finns vetenskapliga studier på hur denna kan minskas, en, av flera, faktor i detta är korrekt information. Det är särskilt viktigt eftersom ungdomar idag kan googla och skaffa sig information den vägen, men det verkar inte socialtjänsten i Kalmar känna till. Kanske lever de i myten att droganvändare är utslagna människor utan några som helst tillgångar eller kunskaper, kanske är de bara allmänt okunniga i Kalmar. Just med tanke på hur man kan minska cannabisproblematik bland unga, om man vill, är det anmärkningsvärt vad socialtjänstchefen säger till SR P4.

Bland annat tar han upp detta med att cannabis är ”en inkörsport till tyngre droger”. Det är en omtalad myt, vilket t o m för den som enbart tänker efter en liten aning framstår som just en myt och ett osakligt påstående. T ex har 20 miljoner EU-medborgare använt cannabis det senaste året (källa: EMCDDA), tillväxten av antalet användare av ”tyngre droger” var i stort sett noll det senaste året enligt nyligen publicerade World Drug Report… Så bara genom en enkel slutledningsförmåga kan man dra slutsatsen att det socialtjänstchefen Johnny Lesseur säger inte stämmer med verkligheten. Men visst har han rätt en liten smula, visst är det så att genom att cannabis är illegalt kommer användare lättare i kontakt med andra droger genom att de kan dela försäljningsorganisation på den illegala marknaden, men det verkar röra ett extremt fåtal i så fall och är snarare ett argument för legalisering än något för cannabisanvändare att oroa sig över.

Lesseur tar också upp att cannabis orsakar lungcancer, inte heller där är han särskilt i takt med den vetenskapliga forskningen, men kunskap är kanske inte så viktigt i Kalmar. Läser man sammanfattning av den främsta vetenskapliga expertisens redogörelse för det senaste (juli 2013) inom forskningsläget på just cannabis påverkan på andningsorganen så konstateras att det inte finns några sådana bevis vid liten eller medelanvändning, men att det finns motstridiga forskningsresultat för omfattande samt långvarig cannabisanvändning.

Så socialtjänstchefen går ut i media med två exempel på varför cannabisanvändning är dåligt, och påstår att ungdomarna inte har förstått detta med cannabis risker. I själva verket är det socialtjänstchefen som inte förstått riskerna med cannabis, utan gått på skrämselpropaganda från ”högre ort”. Har vi tur, eller otur, googlar ungdomarna i Kalmar på cannabis och Kalmar och hittar detta inlägg, sedan kan de fråga föräldrarna varför de bor i en kommun där politikerna verkar vilja ha en socialtjänstchef som sprider lögner och ovetenskapliga myter som, om något, riskerar att öka det problematiska bruket (vilket finns vetenskapligt belagt som resultat av osann information om cannabisanvändning).

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *