Favorit i repris: KRIS hetsar mot underhållsbehandlingen

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Det är lite dålig svenska att ha rubriken ”Favorit i repris”, för det är ingen favorit för mig. Jag tycker att det är djupt omoraliskt och ohederligt att KRIS bedriver sin osakliga propaganda mot ett behandlingsalternativ som har det något av det starkaste vetenskapliga stöd som finns vad det gäller missbrukarvård vid opiatberoende (med vetenskapligt stöd avses att det är vetenskapligt dokumenterat att behandlingsmetoden är effektivare än alternativen att göra det missbruksbehandlingsmetoder syftar till, att bryta missbruk och erbjuda ett värdigt liv med alla de möjligheter som människor utan ett beroende har).

Däremot är det en favorit i repris för KRIS att attackera underhållsbehandling mot opiatberoende i Almedalen, så har skett tidigare, så skedde i år igen. Kanske är det en favorit eftersom KRIS både bedriver kommersiellt konkurrerande verksamhet och rent ideologiskt står nära den vetenskapligt underlägsna metoden med drogfri behandling. Kanske är det så att KRIS tolkar uppmärksamheten de fick för två år sedan när de blev PR-byråernas och politikernas favorit i Almedalen för att de delade ut tablettaskar med godis (och låtsades att det var subutex) som att de hade ett vinnande koncept och därför kör attackerna i favoritrepris-anda. Eller så är det så att KRIS känner att de måste leverera något för alla de pengar som statliga Folkhälsoinstitutet (FHI) öst över KRIS för att de ska bedriva någon form av utvärdering av underhållsbehandling, om denna utvärdering som vi skattebetalare betalat mycket för kan man säga mycket, t ex inlägget ”KRIS i Almedalen dubbelt upp i år igen” som jag skrev efter att ha gått igenom deras rapport.

I årets version, som återberättas på KRIS blogg, handlade tydligen seminariet om en rekapitulation av de föregående årens två almedalsaktiviteter. I linje med ”tolvstegsrörelsens” förtjusning i dramaturgi inleds berättelsen med hur KRIS för två år sedan orsakade ”ramaskri” och ”ifrågasättanden om KRIS delade ut gratis knark, statligt knark”. Det skriver man på sin blogg idag, men så var det ju inte, de ramaskrin som kom var snarast från olika håll (t ex Brukarföreningen, forskare som Björn Johnson och debattörer som undertecknad) som vände sig mot KRIS osakliga och ohederliga tillvägagångssätt och bristande kvalitet på den rapport (se inlägget ”Missbruk i Almedalen”, f ö en rapport med 5 intervjuer som liknade samtal mer än seriösa intervjuer) som låg till grund för KRIS aktivitet. Vad det gäller utdelningen så var det sannolikt ingen som trodde att det var narkotika i de tabletter som KRIS delade ut, så KRIS bryter mot den i 12-stegssammanhang så viktiga principen om ärlighet när de påstår att ifrågasättandet kom från ”utdelningen”.

KRIS skriver sedan om aktiviteten 2012 då en mer omfattande (nja…) rapport spreds från Almedalen, om den skrev jag en hel del och det kan läsas via länken ”detta” i slutet av stycke nummer två ovan. KRIS visade ingenting om läckage, inte något som har trovärdighet rent vetenskapligt, de spred dock en rad anekdoter och enskilda påståenden. Det har dock ingenting med generaliserbarhet kring hur verkligheten ser ut att göra, om det kommer inom kort seriös forskning utförd vid Malmö högskola, med den senare som underlag kan vi föra ett samtal om vad det innebär att X andel av substitutionspatienterna begår brott och om det har någon som helst relevans för den betydligt större andelen som sköter sin behandling i linje med behandlingsmodellens utformning. Men KRIS strävar inte efter att föra en seriös och ärlig debatt, de har annan agenda uppenbarligen.

På årets seminarium har det återgivits berättelse om en, alternativt två, patienter vid underhållsbehandlingen. KRIS skriver själva i blogginlägget om Joseline, och andra som närvarade vid ”seminariet” har också återberättat delar på Facebook. Centralt i Joselines berättelse är hur hon manipulerade urinproven vid mottagningen, och därmed kunde missbruka diverse preparat inkl heroin under tiden som behandlingen pågick med substitutionspreparaten. Att individer missköter sin behandling har förekommit i alla sammanhang, när jag gjorde mina behandlingar vid Attendo Väckelsång hade vi flera fall av inskrivna som misskötte behandlingen och knarkade alt söp under behandlingen (och det var t o m personal som fick lämna pga missbruk), så det är inget nytt eller unikt.

Inom behandlingar är det vanligt att klienter/patienter kontrolleras med urinprov, det är som jag ser det en nödvändighet vid behandling, men självfallet kan urinprov manipuleras så det är inte den trygghet som vårdgivare ibland tror. Hur lätt det är att manipulera urinprov är till största delen individuellt, dvs i mitt fall har det berott på hur nära min kuk som sjuksköterska eller behandlingsassistent velat kontrollera att ingen manipulation äger rum (integritetskränkande javisst, men en nödvändighet för kvalitativ behandling och ett pris/en konsekvens man får betala för sitt missbruk). Dock kompletteras okulärbesiktningen av ”det första steget i urinprovslämning”, (dvs när kisset lämnar kroppen) med kompletterande undersökningar, t ex värme, utseende, enkelt kemiskt prov och t o m laboratoriemässigt vid behov. Att det som Joseline verkar påskina att det skulle vara enkelt att lämna in äppeljuice eller te är inte sant, utan berättelsen får ses som ännu ett sätt från KRIS sida att försöka misskreditera underhållsbehandlingen när man inte har några vetenskapliga argument att ta till.

De två personer som figurerade på KRIS seminarium idag har enligt uppgift ett fungerande drogfritt liv idag, det är jättekul för dem och det är självfallet skönt för dem att de slipper den kontrollmekanism och den livsbegränsning som det innebär att vara insatt på medicin (för substitutionspreparat är inget annat än medicin), men det åsidosatt så finns det ingen som helst tvekan om att den mest fungerande behandlingsmetoden vid opiatmissbruk är underhållsbehandling. Att KRIS fortsätter sin smutskastning år efter år är beklagligt eftersom den opinion, t ex bland aningslösa politiker, de lyckas skapa genom sina skrönor och sina anekdoter är till skada för de patienter som är i behov av medicinsk underhållsbehandling för att öka sina chanser både till att överleva och få ett fungerande liv. För det borde KRIS skämmas.

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *