Är cannabis en gateway-drog eller inte?

granskningOm man ska bedriva ett förebyggande arbete mot cannabis är det bl a viktigt att det arbetet är trovärdigt och sakligt, särskilt vad det gäller ungdomar som numera har tillgång till att bedriva kritiskt tänkande med hjälp av den ofantliga kunskapskälla som Internet innebär. Få verkar förstå vad det innebär, samt att konsekvensen av felaktigt utfört arbete kan lätt bli en ökad negativ användning. En organisation som inte förstår det och som ständigt pumpar ut ovederhäftiga tolkningar av forskningen kring cannabis är Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, som just nu bedriver en kampanj som jag skrev om igår.

Idag drog man igång kampanjen, bl a via propagandasajten Drugnews som av någon anledning kallar sig nyhetsbyrå för att ge ett sken av att man inte är propagandaorgan för ägarna RNS och IOGT. Den första delen i Drugnews osakliga serie om cannabis har ett påstående som rubrik: ”Cannabis inkörsport till andra droger” och så påstår Drugnews att man låter RNS-aktivisten Pelle Olsson ”gå genom tiotalet studier om sambanden”, vilket inte alls är vad Pelle Olsson gör. Men det spelar ingen roll för propagandaorganet Drugnews.

Den första studien som tas upp är en studie från 1986 där det antyds att cannabis är en gateway-drog, men där t o m Pelle Olsson själv konstaterar i Drugnews att artikeln inte innehåller något stöd för att cannabis skulle vara inkörsport. Det är ju ärligt och bra att konstatera det, frågan är då varför man över huvud taget tar upp studien, särskilt när författaren själv skriver om den så här:

The notion of stages in drug behavior does not imply that these stages are either obligatory or universal … the model is not meant to be a variant of the controversial `stepping-stone’ theory of drug addiction in which use of marijuana was assumed inexorably to lead to the use of other illicit ‘hard’ drugs, especially heroin (Kandel, 1988, Drugs and Society, 3:58-61)

Nästa artikel som Pelle Olsson tar upp är en australiensisk studie av Fergusson et al, Drugnews/Pello Olsson länkar till någon form av PDF om denna forskning, men inte till den ursprungliga forskningsartikeln. Det kanske man kan förstå, för det verkar inte riktigt som Pelle Olsson läst ursprungsforskningen, som visserligen innehåller belägg för någon form av kausal koppling mellan cannabis och senare användning av andra droger, men som även konstaterar att det finns ett alternativt inflytande på resultatet som är kopplat till alkohol, det finns även inverkan på resultatet om det fanns en social omgivning/socialt umgänge som också använde droger och så fanns det en koppling till ”personlighetsaspekter” som påverkade senare droganvändning. Vare sig Fergussons resonemang om dessa andra aspekter eller själva aspekterna i sig nämner Drugnews/Olsson, vilket kanske hade varit på sin plats om man ägnat sig åt annat än oseriös propaganda.

Länkar direkt till forskningsartikeln gör man däremot kring en omtalad ”tvillingstudie”, det som Drugnews/Olsson inte skriver om är att i diskussionsavsnittet tar forskarna upp andra faktorer som kan förklara kopplingen mellan cannabis och andra droger, särskilt sociala faktorer/umgänge. Vidare tas problemet med stigmatisering upp, vilket i sig kan ha en betydelse. Forskarna varnar också för inverkan av att det är självrapporterad användning av narkotika vilket innebär en möjlig felkälla.

Trots alla invändningar ovan konstaterar Drugnews/Olsson att ”Det tycks alltså finnas något i själva drogen cannabis som leder till ett fortsatt bruk eller missbruk av narkotika”, och så anför man en svensk studie på råttor som belägg för detta utifrån resonemanget: ”Ellgren gav råttorna cannabis under deras ”tonårstid”. Efter en drogfri period, när de blivit vuxna, gav hon dem andra droger. De vuxna djurens reaktioner jämfördes med en grupp råttor som inte fått cannabis som unga. Det visade sig att de som fått cannabis snabbare blev beroende av heroin jämfört med råttorna i kontrollgruppen.”. Vad Drugnews/Olsson glömmer bort (?) att skriva är att Ellgren konstaterar att det inte finns någon koppling mellan cannabis och t ex amfetamin, vilket med andra ord innebär att inkörsportsteorin inte får stöd av denna forskning, eller att andra råttförsök konstaterat att det inte finns någon koppling mellan cannabis och kokain. Inte heller nämner Drugnews/Olsson andra råttförsök som visat att cannabisanvändning eller avsaknad av cannabisanvändning inte har haft någon effekt på heroininitiering.

Efter Ellgrens studie räknar Drugnews/Olsson upp ett antal studier som inte innehåller något resonemang kring ev inkörsportsfunktion, utan som mer konstaterar att vissa människor använder droger, andra inte. Förmodligen räknas dessa studier upp för att en ovan läsare av forskning ska luras att tro att det finns kausala samband i dessa studier/att studierna stödjer påståendet som görs kring inkörsportsteorin. Det är ett oseriöst förfaringssätt, om än i linje med hur såväl Drugnews som RNS arbetar.

26En studie som dock hävdar belägg för gateway-teorin är den studie som tas upp sist i Drugnews sammanställning, en fransk studie som RNS skrev om ett otal gånger under 2012. Inte heller här nämner Drugnews vad forskaren själv säger om sin forskning: ”Our results underline the effect of peer influence, in the course of night-out socializing, on substance use among adolescents”, med andra ord att den sociala omgivningen har stor betydelse. Så kanske är det så att cannabis inte alls är en gateway-drog, utan att förklaringen ligger i de sociala förutsättningarna/villkoren. Det ger en helt annan bild, och en helt annan sanning än den som RNS/Drugnews/Pelle Olsson vill sprida…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

12 reaktion på “Är cannabis en gateway-drog eller inte?”

 1. Hela det här snacket om gateway teorin är så bedrövlig så det är svårt att finna ord.
  Kör man på den här linjen som de gör så kan man lika gärna blanda in att nikotin leder till alkohol, alkohol leder till cannabis för jag kan med stor säkerhet säga att de som testar cannabis i det här landet rent generellt har provat både tobak och alkohol innan blir inte de själva gatewaydroger då ?
  Mjölk leder till socker, socker leder till fett, fett till koffein, koffein till nikotin, nikotin till alkohol….

  Nej jag tror inte att någon drog leder till andra droger utan det är upp till personen själv. Befinner man sig i en miljö där många olika droger kretsar ökar förstås risken/möjligheten för personen att testa dessa. Men det har inget med någon gateway teori att göra.

  1. Jo, det fanns nån/ett par av de där studierna som resonerade kring nikotin-alkohol-cannabis-tunga droger. Som jag ser det är tänkandet kring gateway-teorin ett förenklat tänkande och dessutom medikaliserat i termer av tro på att det är substansen i sig som är problemet, vilket är ungefär så som jag uppfattar den mesta av forskningen. Men det verkar inte förbudsivrarna förstå.

   1. Väldigt förenklat skulle jag vilja säga.
    Mig veterligen har väl ingen drog, naturlig eller syntetisk någon form av kodex inom sig som väcker upp kroppen till ”nu sak du testa heroin nästa gång…” Det är inte riktigt så det fungerar.
    Bara en sådan sak som att droganvändande är väldans individuellt både till vad man gillar och den mängd man brukar gör för mig gateway teorin tämligen poänglös och så länge man sitter fast i den och tar beslut med den i bakhuvudet kommer man definitivt inte att lösa några problem som droger kan komma med.

 2. Cannabis är en gateway drog i Sverige på grund av propagandan och förbuden. Jag och många i min omgivning har gått i samma spår. Man provar cannabis, inser alla lögner som sagts i en stor del av sitt liv och blir förbannad på systemet. Man skaffar riktig fakta om tyngre droger och provar de förr eller senare. Nu säger jag inte att alla gör som jag gjort men det blir verkligen en motvänd reaktion nu när all fakta finns och sprids som löpelden. Är ni rädd om era framtida barn och barnbarn så är vår narkotikapolitik något som måste tas tag i snarast. För som det är nu är det påväg åt helt fel håll och jag gruvar själv för hur jag ska hantera situationen om mina barn växer upp som det är nu.

  Jag tror inte att Cannabis är en gateway drog. Kollar man på teorin så stämmer det i mitt fall mer in på koffein, nikotin och alkohol. Jag spelade dator och var vaken många timmar och drack mängder med energidryck vilket ger ett sorts rus när jag var mindre. Sedan när jag var 14 drack jag mig onykter för första gången vilket jag ser som det stora klivet till att vilja berusa mig nån gång då och då.

  Helt ärligt önskar jag att människan kunde leva helt utan droger. Eller bruka de allra lättaste i situationer då de verkligen behövs. Men nu är det så att varje människa i hela världen har ett eget tänkande och det finns inte en chans att man kan få alla att sluta leva sitt liv som de vill.

  1. Ja, precis, även det resonerar många av studierna kring, att det handlar om sociala faktorer. I övrigt finns det annan typ av forskning som säger precis det du skriver om att när man som ung inser lögnerna tappar man tron på allt och ev utsätter sig för mer risker på olika sätt (det handlar om forskning som berör effekterna av skolans undervisning om droger). Det är en av de argument som jag har när jag påstår att organisationer som RNS/Narkotikafri skola/Drogfritt.nu osv gör mer skada än nytta om det handlar om att förebygga mot droganvändning. Saker och ting inom drogområdet är inte som medelsvensson tror… (jag har själv trott på det en gång i tiden före jag satte mig in i frågorna….)

 3. Nej jag är helt säker på att det inte är en gateway-drog. Men cannabisförbudet kan vara en gateway för att man på så sätt kommer i kontakt med kriminella som ev. har tyngre droger att erbjuda som någon kanske väljer att ta. Men cannabis i sig är ingen gateway – då Hollands tunga missbrukare har sjunkit rejält i antal sedan det blev lagligt.

  1. Precis, det var bl a det du skriver om som jag avsåg när jag svarade de andra, om ”sociala faktorer” (i dem ingår t ex förutom kompisar även ”miljöer” med försäljning av droger mm).

 4. Detta är sorgligt! Större delar av världen har börjat ändra sitt tänkt angående cannabis och då ska givetvis det fina folket i Sverige pumpa in ännu större summor av skattebetalarnas pengar i kriget mot droger!
  Hör argument dagligen om att det är en gateway drog, att man inte kan bruka cannabis i mer än 3 år sen MÅSTE man gå över på tyngre droger för cannabisen inte längre ger något rus etc etc.
  Svenskar är för godtrogna som tror på all propaganda som staten sprider och det kommer hålla oss kvar i detta samhällstänk i många år!
  Ingen politiker vill såklart gå ut och säga till folket i vårt avlånga land att dom har ljugit om åtskilliga saker angående cannabis i alla dessa år, det skulle vara politiskt självmord.

  Tänk er vad folket med släkt och vänner som lider av hemska sjukdomar där cannabis skulle gjort deras liv lite lättare i deras svåraste stunder skulle säga när dom får reda på detta!

  Cannabis är inte någon dödsdrog och inte heller något att leka med, man kan självklart fasta i ett destruktivt beteende, men inget görs åt samhällsproblem nr.1 som enligt mig är alla läkare som fullständigt ger bort antidepressiva medel och sömntabletter till mer eller mindre vem som helst som ber om dom!

  1. Dom säger ju att cannabis är inkörsporten till droger, samt att du blir dummare, får lägre IQ men inget av detta kunde vara mer felaktigt. det rätta svaret är ”Tobak samt Alkohol,
   våra 2 vanligaste lagliga droger.
   ”Där spriten går in går vettet ut, man blir dummare av att dricka rent ut sagt, för alkohol löser fett, och vår hjärna består till ca 65 % av fett, så det är inte svårt att räkna ut sambandet.
   http://blog.sfgate.com/smellthetruth/2014/10/23/alcohol-lowers-iq-not-pot-new-study-concludes/

   The study, which was carried out by researchers at the Karolinska Institutet in Sweden
   http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/11430179/Heavy-drinkers-have-the-lowest-IQs-study-claims.html

   Why Nicotine is a Gateway Drug – National Institutes of Health
   http://www.nih.gov/researchmatters/november2011/11212011nicotine.htm

   A Molecular Basis for Nicotine as a Gateway Drug
   http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMsa1405092

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *