Årets nyttiga idiot!

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Från olika politikers håll brukar det heta att missbrukarvården är bra i Sverige, allt är så bra inom missbruksområdet, det är ett populärt mantra som jag skrivit om flera gånger tidigare (t ex Maria Larssons tal brukar vara på det temat). Och särskilt stort intresse att förändra missbruksområdet har inte funnits från politiskt håll, t ex låter ju propositionerna utifrån Missbruksutredningen vänta på sig. Samtidigt förs det då och då fram kritik mot missbrukarvården, jag t ex har haft och har mycket synpunkter och kritik mot hur man arbetar med dagens missbrukarvård på en rad områden. Men jag har haft fel, vad det verkar.

För i stort sett alla användarna av Stockholms missbrukarvård håller inte med mig, och är mycket nöjda med den vård som de får, med andra ord, om vården bara får hållas kan vi nog anta att det problematiska missbruket är försvunnit om några år. Vården fungerar ju så bra och användarna är ju så otroligt nöjda, åtminstone om man får tro den pressrelease som landstinget i Stockholm skickat ut efter att Sveriges kommuner och landstings s k brukarråd genomfört sin första brukarrevision av missbrukarvården i Stockholm. Landstinget skriver:

”97 procent uppger sig vara mycket eller ganska nöjda med vården. 75 procent upplever ett stort eller ganska stort inflytande. […] Tillgängligheten är god – 96 procent vill inte komma oftare. En majoritet uppger minskad användning av beroendeskapande medel

Vilket fantastiskt resultat! Och rubriken i DN är ”Missbrukarvården gillas”, den rubriken måste verkligen glädja våra politiker och verksamhetsansvariga inom missbruksområdet (vilket framgår av ansvarig politikers blogg som har rubriken ”Stor nöjdhet…”). Att sedan experterna i Missbruksutredningen kritiserat vården för just tillgänglighet och kvalitetsproblem är bara en bisak och alltså motbevisat av brukarna själva.

Ett bättre betyg än 97% som är nöjda med vården som ges går ju inte att få, alltså är ju kritiken om vårdkvaliteten fortsättningsvis i det närmaste platt fall. Möjligtvis är 75% som upplever stort inflytande lite dåligt, men även det extremt bra siffror, det är ju inte helt enkelt att få inflytande över expertvård. Men frågan är varför samhället satsat stora resurser på en missbruksutredning om nu 97% av brukarna är så nöjda med vården som denna undersökning visar på, då kanske det inte gör så mycket om minister Maria Larsson väntar med att lägga fram expertutredningens förslag som propositioner. Det kan ju vara så att experterna är ute och seglar lite när de ser behov till förändring av vården, det måste ju nästan vara så när 97% är nöjda med dagens vård. Varför ska vi satsa skattepengar på att förbättra en vård där nästan 100% är nöjda med dagens kvalitet? Det låter som slöseri med energi och pengar.

Eller så handlar det hela om något annat. Kanske är det så att Brukarrådet anförda av RFHL (förutom RFHL ingår organisationerna Länkarna, Musketörerna och Attention i Brukarrådet) har genomfört en revision som inte håller måttet, så kan det vara. När man studerar Brukarrevisionen i sin helhet får man en del funderingar. Till att börja med är det olyckligtvis lite svårt att få grepp om hur många brukare det handlar om, 194, 201 och 210 respondenter (svarare) förekommer som uppgift, och det är ca 14 700 brukare som var aktuella hos Stockholms läns beroendemottagningar under det halvår som enkäten genomfördes, så om ca 200 tillfrågats är det ca 1,4% av alla brukare. Vilka slutsatser man kan dra på ett så litet underlag? Går det ens att dra slutsatsen att vården är så bra som politikerna gör i pressreleasen? Och hur har man redigerat rapporten, vad lyfter man som slutsatser och formulerar man kritik utifrån det, om rapportens utförande kan man säga en hel del…

Men det är viktigt för politikerna och tjänstemännen inom området att leverera bra vård, det är aldrig kul att få kritik för en politiker eller tjänsteman. Nu får visserligen missbrukarvården en del kritik i brukarrevisionen och den innehåller en del punkter på förbättringar, men när landstinget och politikerna skickar ut pressrelease blir rubriken att brukarna är nöjda, precis som den i media. Visserligen finns det en aning kritik i pressreleasen, man tar upp de två enkla frågeställningarna information och inflytande (och det är väldigt enkelt att hävda inflytande via s k ”brukarråd” och dito revisioner, vilket man också nämner om och om igen på SKLs hemsida om brukarråden) som exempel på vad som inte var bra enligt revisionen. Den riktigt tunga kritiken nämns inte, så kan det lätt bli när brukarråden sitter i knät på politikerna och makten och kontrollen (t ex vad som definieras som resultat värt att nämna i en pressrelease) finns hos landstinget. Och då har brukarorganisationerna blivit just den nyttiga idiot som SKL nog hade hoppats att Brukarråden skulle bli. Årets pris för Årets nyttiga idiot kan därför redan nu delas ut och mottagarna är RFHL (som haft mest med revisionen att göra), Länkarna, Attention och Musketörerna. Grattis!

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

5 reaktion på “Årets nyttiga idiot!”

 1. Hej Magnus,

  Läs den brukarrevision som du så kritiskt uttalaradig om ! Det tycks gå lite fort i kurvorna för dig.
  Men du har ett visst flyt i texten, det kan jag konstatera. men som sagt håll dig på vägen och kör inte för fort.
  ” Quanto superiores sumus, tanto nos geramus submissius ”
  Mvh Lars B

  1. Det är klart att jag läst den… Och jag tycker att den är slarvigt och dåligt genomförd, och att brukarrådet låtit sig utnyttjas på ett naivt sätt. Vilket inte minst märks på hur olika politiker utnyttjat rapporten… Det är inte vad jag tycker att missbrukarvården behöver.

 2. Tja! Fick med egna örer se hur en klinik hanterade dessa ankäter! Personal + Metadon/sub/consument/kund!
  alltså en och en där personal ställde ledande frågor som gav på förhand önskat resultat! skrämmande men tydligen är det många som tror att de måste vara tilllags (annars tror de att de åker ut eller hamnar i en dålig sits!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *