Vem är ”missbrukare”?

Jag har tidigare bloggat om alla de problem som missbruksområdet dras med (för ev nya läsare har jag tvingats ta bort dessa inlägg då det visat sig att samhällets företrädare inte uppskattat mina bloggposter), ett genomgående tema har varit att vi (vi = samhällets lokala, regionala och statliga myndigheter samt behandlingsbranschen) inte har en aning om vad vi sysslar med inom missbruksområdet (lite grovt tillyxat sådär, men inte långt från sanningen, vilket kan argumenteras för vid behov).

Vidare har jag skrivit en hel del om den okunskap, de fördomar och den stigmatisering, som omger området. Det var också, som jag skrivit om här, en av anledningarna till varför jag gav ut en självbiografisk bok för snart två år sedan.

Dessa båda delar sammanfaller i en nyhet som kom idag från George Soros organisation (en organisation som jag skrev om här). Det handlar om att vi egentligen inte har vetat särskilt mycket om individerna som har använder droger, de som vi lite bekvämt kallar för missbrukare ibland. Säger man ordet missbrukare är det ordet ofta fyllt med en rad ”förståelser” som vi fått oss tilldelade via media, otillräckligt presenterad forskning och osakliga föreställningar i vår fantasi. Särskilt journalister gillar att beskriva problemet utifrån våra gamla föreställningsmallar om hur en ”narkotikaanvändare” är, och väljer ofta att fokusera på social problematik som börjat tidigt i uppväxten, dålig skolgång, kriminalitet, hemlöshet och liknande. Jag som rört mig i många olika missbruks-subkulturer har hela tiden haft känslan av att det som berättas på sin höjd enbart är en liten del av ”missbruksproblemet” och har sällan känt igen mig och många andra som jag umgåtts med i de beskrivningarna. Och rent konkret har jag farit illa av fördomarna, både i kontakter med ”behandlingsområdet” och i försöken att komma tillbaka till samhället, det är ett pris jag betalat och betalar för dessa fördomar och den allmänna okunskapen inom området.

Soros organisation presenterar nu en forskningsstudie (vilken kan läsas i sin helhet här, PDF) om vilka narkomanerna är. I en studie utförd i Mexico visas att över 50% hade läst vid universitet, 70% hade heltidssysselsättning, 44% studerade, 22% både arbetade och studerade, 10% hade inget arbete/sysselsättning. Nyligen presenterades en studie om IQ-nivån hos cannabisanvändare, vid samtliga mättillfällen hade cannabisanvändare högre IQ än de som inte använda cannabis. De bilder som framkommer här skiljer sig en hel del från de rådande fördomarna, och det säger en del om att såväl ett stigmatiserande som ett kriminaliserande angreppssätt är fel väg att gå. Och samtidigt är det så att detta är ingenting som vare sig våra politiker eller socialarbetare tar hänsyn till, att vi har ett narkotikaproblem idag har många förklaringar, samhällets fördomar är en.

Men det är klart, har man ingen egen kunskap, ingen egen erfarenhet, eller har man enbart rört sig i en liten del av alla subkulturer som finns inom missbruk, så är det inte så lätt att veta hur det egentligen ser ut. Särskilt inte som forskningen är såväl begränsad/otillräcklig som ofta styrd av forskarnas egna förförståelse (fördomar). Problemet är att till stora delar styrs såväl området i stort som missbruksbehandlingar av individer som saknar en större förståelse för området, vilket får sina konsekvenser. Tyvärr innebär det att människor ibland inte får den hjälp som man skulle kunna önska/tro/hoppas att vi som samhälle ger. Men, detta är inget som vi pratar om, som så mycket annat. Fast nu har ju jag gjort det, och du har läst det så kanske kan det bli ändring på det…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Vem är ”missbrukare”?”

 1. Jag håller med om det du skriver men undrar om några saker.
  Ofta har man haft det svårt och vill döva känslorna med narkotika, i mitt fall amfetamin (som jag varit ren ifrån i över 2 år nu).
  Jag förstår inte varför man börjar med narkotika om det inte ligger något bakomliggande.
  Visst kan det vara grupptryck eller att man tycker det är spännande, men då ligger det oftast något bakom som gör att man vill ta det.
  Sean vore det intresant med en studie i Sverige eftersom Mexico är ju ett helt annat land med andra sätt att leva.
  Jag tycker att folk som lyckats bli rena borde kvoteras in i missbruksvården eftersom de vet vad det handlar om.
  Jag var på ett behandlingshem där de som läst sig till yrket ofta var griniga och helt saknade verklighetsuppfattning om området medan dom som var före detta narkomaner/alkoholister visste precis vad det handlade om och var sjysta.
  Tack för mig Hej

  1. Tack för kommentar, kul! Som jag ser det är området sjukt komplext, det finns flera olika vägar in i att använda narkotika (eller någon annan drog). I samtliga fall måste man utgå från den enskilda individens unika situation, och jag menar att vi måste ha respekt för alla varianter som finns. Det saknar jag idag.

   Sedan vägen ut ur missbruk, det finns många olika vägar för det också, och ibland måste man kombinera flera vägar/metoder, och definitivt borde vi/måste vi förfina sättet vi arbetar på. Jag tror på att kombinera många olika saker, såväl metoder som kompetenser (där de som tidigare varit i ett missbruk har en särskild kompetens som är oerhört viktig, när den används på rätt sätt, det finns utmaningar med det också men det får bli ett annat blogginlägg framöver).

   Håller med dig om att man borde göra en svensk studie också, och framför allt arbeta mot alla fördomar som finns gentemot oss som brukat/brukar/missbrukat/missbrukar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *