• magnus.callmyr@gmail.com

Det dör folk men vi har ingen aaaaning om vad vi gör

Det dör folk men vi har ingen aaaaning om vad vi görHEMSIDAN UNDER OMBYGGNAD (inkl städning bland gamla inlägg)


Jag skrev om Sundsvall igår, där TV-media gick ut med att 4 individer dött sedan i maj. Nu visar det sig enligt SR att det är 6 st som dött, och frågan är hur många det egentligen är. Det är ju inte så lätt att hålla reda på, det är ju bara missbrukare och för en socialtjänst med ansvar för missbrukarvården är det ju inte så lätt att hålla reda på hur många som dör av dem som man har skyldighet enligt lagen att hjälpa.

Så kan det se ut i en kommun 2012, och det hade ju varit en rätt relevant fråga att ställa till ansvariga tjänstemän och politiker, hur det kommer sig att man inte ens vet hur många som dör.

Det finns andra frågor som är relevanta att ställa i Sundsvall, t ex hur det kommer sig att den missbrukarvård som man erbjuder narkotikamissbrukare är baserad på Anonyma narkomaners program när Socialstyrelsen inte rekommenderar denna vårdform vid narkotikamissbruk.

En annan relevant fråga är hur det kommer sig att det enda de högst ansvariga politikerna (från KD och M) gjort är:

”Det som är gjort är att vi har pratat lite grann…”

En individ som är intervjuad gissar att det hela beror på internetdroger, att man inte kan dosera en del av dem så enkelt. Så frågan är, är det bara nätdroger som sundsvallsborna dött av? Finns det kanske någon koppling mellan dödsfallen och att Sundsvalls kommun bedriver ovetenskaplig missbrukarvård? Finns det kanske någon koppling mellan dödsfallen och problemen för de med läkemedelsassisterad behandling att få adekvat vård i tillräcklig omfattning (adekvat vård finns enligt en tjänsteman ”inte på menyn”, eller så kanske det finns en koppling mellan dödsfallen och de hämndaktiga utskrivningar som landstinget ägnar sig åt? Det finns många relevanta frågor att ställa sig i Sundsvall. Likväl som de är lika aktuella, tyvärr, i många andra delar av landet.

Det kanske är dags för tjänstemän och politiker att skaffa sig lite ”aning”, lite svar, och sluta prata ”lite grann”. Sedan kanske det är dags att börja budgetera efter det problem som missbruk och beroende verkligen är, angående det som så många kommuner rapporterat den senaste tiden kring budget problem (och inte särskilt förvånande, samma rapport kom idag från Sundsvall…)

UPDATE: Nu går KD-politikern Hans Brynielsson ut i lokaltidningen och säger att de måste starta en ”krisgrupp”. Det kommer inte att hjälpa, de måste ändra såväl politik som arbetssätt från grunden.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

Lämna ett meddelande