• magnus.callmyr@gmail.com

Ännu en text som inte är så viktig, eller?

Ännu en text som inte är så viktig, eller?

De senaste åren har nyheterna duggat rätt tätt, nyheterna i lokaltidningarna som handlar om nedläggningar och besparingar inom missbrukarvården. Jag har skrivit om en del av dessa nyheter som jag sett i de olika funktioner jag följer för att få en överblick av vad som är missbruksområdet idag, men jag har inte skrivit om alla, dels pga tidsbrist och dels pga ”det är ändå ingen som vill läsa om det”. Det senare är ett problem, det är visserligen så att få är intresserade av missbruksområdet och ännu färre är intresserade av dessa aspekter.

Men det är också ett stort problem att det finns ingen som helst övergripande verksamhet som sammanställer vad som händer på missbruksområdet, Socialstyrelsen som kanske skulle kunna förväntas ha ett tillsynsansvar och därmed ett indirekt krav på översyn är totalt ointresserade. Politiker är totalt ointresserade av överblicken, såvida det inte gäller hur många 16-åringar som provat cannabis, och i en del fall, när debatten stormar till för ett ögonblick, av hur många som dör av narkotika (att flera tusen fler dör av alkoholmissbruk är det aldrig någon debatt om).

Mitt intryck, och en del av det jag försöker belysa med bloggen, är att ”detta är inte så viktigt”, det är inte så viktigt för att det berör en stigmatiserad grupp individer som råkar ha ett missbruks-/beroendeproblem. Nu är det visserligen så att om ca 3000-5000 individer (det är t o m svårt att få fram de exakta siffrorna) dör varje år pga ett samhällsfenomen som kallas missbruk så är det ett antal tusen anhöriga som i förtid förlorar någon nära, men det är inte heller så viktigt eftersom det bara var en ”missbrukare” de förlorade.

Kanske hajar någon till över siffrorna, men det är så det ser ut, och en hel del av dessa dödsfall hade kunnat undvikas med en annan ”samhällsordning”, det finns alltid mekanismer bakom dessa dödsfall och en hel del av dessa mekanismer hade kunnat fungera annorlunda om vi dels hade pratat om detta område mer, och dels om vi hade arbetat mer klokt än på det sätt som vi nu arbetar med den ”agenda” och den ”expertis” vi nu har.

Och så kan vi lägga till olika slags lidande för ett antal hundra tusen människor som på olika sätt berörs av missbruk och beroende, och så lägger vi till olika slags samhällskostnader som inkomstbortfall, brottslighet, ”bekämparorganisation” osv. Detta lidande, dessa förluster, minskar inte, utan de ökar. Bakom det finns mekanismer, mekanismer som kan påverkas men som vi som samhälle väljer att inte göra (och nej, jag pratar definitivt inom den lilla debatt som finns om Missbruksutredningens politiska sömngång, det är en mikroskopiskt liten del av det hela jag pratar om).

I detta sammanhang kommer då och då dessa nyheter om nedskärningar och försämringar. Jag har i veckan skrivit om Växjö, jag hade kunnat skriva om Östersund kommun där socialnämnden i onsdags beslutade om att ”kommer socialförvaltningen att fortsätta vara återhållsam och strikt vid placeringar.” för att möta bl a det ökande behovet av missbruksvård när missbruket ökar i kommunen (som i så många andra kommuner). Och placeringar är ofta det som krävs för att barn, unga och vuxna ska komma ifrån en destruktiv utveckling, som t ex missbruk, även om många av dessa placeringar av olika skäl inte fungerar så bra som de skulle kunna göra, men det är andra blogginlägg. Jag hade kunnat skriva om att Socialnämnden i Arvidsjaurs kommun funderar på att lägga ned missbrukarvårdens öppenvård för att spara pengar.

Jag hade kunnat skriva om Piteå kommun (igen, jag har skrivit mycket om Piteå kommun, se sökrutan uppe till höger), där man valt att inte satsa på att ge människor med missbruksproblem en bättre chans genom att erbjuda ett boende eftersom dessa människor inte tycker att dessa människor gör tillräckligt åt sitt eget problem. Så kan man så klart tycka, de får skylla sig själva om de fryser ihjäl, man får anta att det är i linje med hur de styrande Socialdemokraterna i Piteå definierar solidaritet och tror att man skapar förutsättningar för att någon ska orka ta tag i sitt missbruksproblem (men då förstår man inte riktigt hur missbruk kan fungera, motivation kan inte alltid piskas fram).

Alltså, missbruket ökar, nedskärningarna ökar, och som tillägg bedriver samhället insatser såväl förebyggande som vårdande som inte fungerar särskilt väl. Om detta talar vi inte. För detta kritiserar vi helst inte ansvariga tjänstemän. För detta ställer vi inte ansvariga politiker till svars.

Och ja, med tanke på att min blogg då och då (t ex nu från en del håll då det självfallet vore bättre för mig rent personligen, t ex jobb- och försörjningsmässigt, att ställa in mig i ledet av dem som säger att allt är så bra) kritiseras för att bara fokusera på det ”negativa” och vara allt för kritisk, jag tror att kritik och belysning av problem behövs, utan den medvetenheten har vi inte mycket chans att göra något konstruktivt. Att jag sedan har även dessa konstruktiva förslag är en helt annan sak, ge mig bara plattformen för det…

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

6 reaktioner på ”Ännu en text som inte är så viktig, eller?

Mats RPublicerat den  12:19 f m - Sep 22, 2012

Feber och på allmänt dåligt humör så det lär ju inte bli nåt snällt jag skriver.

Ang nedskärningar i missbrukarvården i kommuner som går ”back” för att deras vård om gamla o.s.v måste gå före enligt lag, därför skär man ner i missbrukarvården.

Det har aldrig kläckts nån tanke på att dessa människor som är missbrukare behöver inte kosta så mycket om ni hade satsat rätt från början, men ni satsar fel hela tiden och sen gnäller ni över att det blir dyrt. Och varför gnäller ni i kommunerna på att det blir dyrt, det är ju bara pengar, missbrukarna betalar med sina liv eftersom ni inte vill satsa på ”rätt” vård från början.

Jobbar det bara idioter inom soc i dessa städer? Är det en förutsättning för att få anställning? Ja, jag vet att jag är medvetet elak nu, det finns faktiskt flera bra socsekr kvar än, men dom blir färre och färre, antingen slutar dom i protest eller så stänger dom av sitt samvete och blir en robot istället.

Men genom att ha försökt spara pengar på missbrukarvården så har man fått fler vårdsökande eftersom man satsade på fel vård från början, så nu får man först betala en gång och sen en gång till eftersom den första vården inte funkade, kanske inte andra heller beroende på vilken form man valt, har man valt den billigaste så är väl risken stor att det blir samma skit igen…

Jaja, jag raljerar lite, har 39 graders feber och ska gå coh sova, tänkte bara få skriva nåt litet elakt innan sängen//Mats R

    MagnusPublicerat den  11:23 f m - Sep 22, 2012

    Missbruksvården finns också med i lagen, problemet är att det är så lätt att strunta i den… Och visst är det märkligt att det är så svårt att agera klokt. En del politiker brukar ibland föraktfullt prata om att det i näringslivet råder kvartalsrapport-styrning, det märkliga är att det råder lika mycket budget/resultat-tänk inom den offentliga sektorn där det finns en utrymme för ett helt annat tänkande, men det verkar vara bortglömt. Och det ironiska i det hela är att ”kvartalsrapport-tänkande” inom politiken blir dyrare såväl i mänskligt lidande som i kronor.

    I övrigt, lägger man samman ovanstående med att ju mer man ser av tjänstemännens agerande i olika städer, desto mer deprimerad blir man. Och din kommentar var inte elak, utan tyvärr väldigt verklighetsförankrad. 🙁

Lämna ett meddelande