Ännu en rapport om ökande missbruksproblem

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Som så många gånger förr kan vi läsa ännu en rapport från en kommun om hur missbruket ökar, denna gång är det Växjö kommun det handlar om, och kostnaderna för någon form av vård ”galopperar”. Det vill säga att det handlar om helt andra saker än vad som Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning får fram när de frågar skolelever om de provat narkotika. Om som vanligt handlar det om att kommunerna reagerar över att det blir dyrt. Det blir så här när våra politiker och tjänstemän envisas med att föra en politik som inte leder till minskad problematik utan i stället på sin höjd fokuserar på att ”sända signaler”, och det blir så här när vi har en politisk ledning av landet som tycker att det värsta är inte att människor dör pga missbruket utan att det finns dem som provar och så tror man i en naiv och osaklig verklighetsbild att lösningen heter hårdare tag, längre straff etc.

I Växjö kommun väljer man inte att möta de ökande problemen med bättre insatser, man väljer att fokusera på billigare lösningar (Smp 17/9), men det döljs i någon form av påstående om statistik med att över 50% blir drogfri via denna billiga lösning. Det är så klart, om de nu stämmer vilket jag inte tror på, fantastiska siffror, men ändå siffror som visar på att missbruket kommer att fortsätta att öka då 50% är mindre än 100% (kanske blir det 100% om man räknar med de som dör i missbruket, det vet nog bara tjänstemännen i Växjö).

I Växjö kommun kan man få hjälp av 12-stegsbehandling mot narkotikaberoende, trots att det är i strid med rekommendationerna från Socialstyrelsen. Växjö kommun arbetar också med Craig Nakkens teorier, trots att de inte är vetenskapligt baserade. Det kanske inte är så konstigt att missbruksproblemen galopperar i Växjö kommun… Och frågan är varför det är så viktigt för Växjö kommun att arbeta med tvivelaktiga metoder. Den enhet som man nu bygger ut och som ska ersätta dessa dyra behandlingsplatser som kommunen reagerar emot i Smp-länken ovan kallas för Ungdomsbasen, den har sex platser. Idag har Ungdomsbasen igen varit i media, i två av dessa sex fall har man under tiden som behandlingen vid Ungdomsbasen pågått ägnat sig åt försäljning av narkotika och polisen har funnit narkotika. Så kanske är det inte den där fantastiska behandlingen som påstås i den första tidningsartikeln om 33% av de som behandlas dessutom ägnar sig åt narkotikaförsäljning…

Om jag bodde i Växjö och hade barn i tonåren hade jag varit rätt orolig över vad som händer och hur det kommer sig att politikerna låter det gå så här långt. Och för alla andra så är det väl på sin plats att ställa frågan till minister Maria Larsson som så gärna vill hävda att allt är så bra inom missbruksområdet, hur kommer det sig att kommun efter kommun (läs gärna bakåt i bloggen) rapporterar om ökande problem när allt är så ”bra”.

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Ännu en rapport om ökande missbruksproblem”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *