Det har ordnat upp sig på missbruksområdet!

Det händer väldigt mycket inom missbruksområdet just nu. Många saker går åt rätt håll, vilket så klart minskar behovet för ett forum av det slag som denna blogg. Vi är visserligen långt ifrån det som dåvarande Socialminister Lars Engqvist (S) för 11 år sedan ropade ut, och som Folkhälsominister Morgan Johansson (S) upprepade ett år senare (DN), ett narkotikafritt Sverige år 2011/2012, men området hade då länge präglats av osaklighet, opportunism och populism och aktörer som RNS, faktorer som landet förmodligen numera insett är korkat att ägna sig åt. Möjligtvis skulle man kunna se dagens programserie i SvT/UR som ett utslag av detta gamla förhållningssätt med grund i osaklighet, vilket Inde till stora massans jubelrop fördjupat engagerar sig i på Twitter.

Idag har vi en pågående debatt i Sveriges riksdag, förmodligen bl a tack vare det arbete som nyligen bortgångne William Petzäll inledde. Och snart (förmodligen under vintern enl Drugnews) kommer Missbruksutredningen att resultera i ett antal propositioner, och då blir nog det mesta välfungerande inom missbruksområdet. I dagarna har ett upprop, vilket även nämns i Drugnews-artikel, publicerats på Facebook av ett antal politiker och föreningen X-CONS, för att försöka påskynda den processen. Jag har valt att inte skriva på det uppropet av olika skäl. En organisation som går lite längre i kraven än att bara kräva att Missbruksutredningen måste komma upp till debatt och förslag i riksdagen är Svenska Brukarföreningen vars upprop jag skrivit under.

Ett annat tecken på att vi är på rätt väg är den hyllade artikeln av Magnus Linton, en artikel vars ena budskap är att det nu enbart är individer med opiatmissbruk som dör och som behöver bättre behandling. Fantastiskt, och det var verkligen ”fakta” som jag inte hade en aning om. Sedan märker vi ju att aktiviteten på aktivistforumet Centrum för Narkotikavetenskap är väldigt hög, även om man ibland kan ifrågasätta nivån på de vetenskapliga diskussionerna, men gruppen har åtminstone drygt 1100 medlemmar och en ledning som skriver debattartiklar då och då.

Så, som Maria Larsson brukar säga, allt är bra. Eller så är jag ironisk.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Det har ordnat upp sig på missbruksområdet!”

  1. Än är det långt kvar Magnus, även om det som sagt händer en del saker just nu. Så jag hoppas du kommer fortsätta skriva på bloggen, då den är bra och viktig. Plus att jag själv blivit lite smått beroende av bloggen, och går alltid in på din sida nån gång om dagen för att kolla om du skrivit nåt nytt inlägg =)).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *