• magnus.callmyr@gmail.com

Med vilken rätt lät samhället William Petzäll dö?

Med vilken rätt lät samhället William Petzäll dö?HEMSIDAN UNDER OMBYGGNAD (inkl städning bland gamla inlägg)


”Att dö är inte den enda effekten som kan komma av missbruk” [och inte heller den värsta], enligt Beatrice Ask i en omtalad intervju. Hennes riksdagskollega William Petzäll dog igår av en förmodad överdos (SvD). Det värsta för William Petzäll och hans anhöriga hände, även om Moderaternas Beatrice Ask inte tycker att det är särskilt allvarligt.

Jag har skrivit en del om William Petzäll sedan han blev öppen med sitt missbruk, dels skrev jag om en person som for lite hit och dit med åsikter och fakta som inte alltid var fakta, dels skrev jag om en person som inte fick den hjälp han förtjänade. Jag skrev också om att den vård han fått (två x en månad vid tolvstegsbehandlingshemmet Nämndemansgården) inte var tillräckligt för någon som vill bryta ett missbruk, och samhället ställde aldrig upp med den vård som behövdes.

William Petzäll, och hans mamma, försökte gång på gång påtala behovet av vård. Ännu en gång möttes inte den som bad om hjälp med en hjälp som fungerade. Ännu en gång misslyckades socialtjänsten och beroendevården. Vi i Sverige är bra på att misslyckas inom missbruksområdet, oavsett vad företrädare som vissa politiker, vissa tjänstemän och vissa intresseorganisationer påstår om vår restriktiva narkotikapolitik.

Det senaste året var det Williams Petzälls uppfattning att det enda som kunde hjälpa honom var en plats inom något substitutionsprogram med subutex eller metadon, men eftersom William Petzälls användning av opiater inte ansågs vara tillräckligt långvarig eller tillräckligt skadlig var det svårt för honom att komma in i programmet. Och när han väl fick en remiss fanns inte tillräckliga resurser, andra politiker hade valt att spara pengar i stället för att erbjuda den vård som av internationella organisationer som utvärderar vårdprogram klassas som överlägsen vid den problematik som William Petzäll hade. Jag minns hur glad William Petzäll var på Facebook när han till slut fick den eftertraktade och välbehövda remissen till substitutionsprogrammet, och hur snart glädjen förbyttes mot åter igen frustration och besvikelse. William uttryckte stark besvikelse, över sin egen situation, men även över vår misslyckade narkotikapolitik, en politik som William Petzäll under det senaste året i riksdagen försökt påverka till det bättre. Tyvärr tystnade den rösten när den inför kommande politiska överväganden i riksdagen hade behövts som mest.

Politik är att vilja, politik är att prioritera, i detta fall vare sig ville eller prioriterade politiker att hjälpa William Petzäll. Beskedet William Petzälls mamma fick i stället från beroendevården, var som framgår av länken ovan, ”ställ in dig på det värsta”. Det blev det värsta för Williams mamma. Precis som det har blivit för hundratals andra mammor hittills i år. Så ser vårt samhälles otillräcklighet ut, så ser den restriktiva narkotikapolitiken ut bortom slagorden att ”det bästa är att ingen börjar”. Det är dags att vi byter ut de slagorden mot ”det bästa är om så få som möjligt blir lidande, skadade eller döda”, det är en väsentlig skillnad mot dagens styrande naiva och opportunistiska slagord.

Det finns de som tycker att William Petzäll borde ha valt en annan väg än att söka sig till substitutionsbehandling, en av dem är kändisen Jonas Inde, som i veckan är aktuell med en TV-serie om beroende och sin resa från missbruket. Programmen sänds tillsammans med IOGT-NTO:s studieförbund NBV. Inde twittrade om Petzäll idag, och något säger mig att vi kommer att se en del tolvstegsinspirerat material i SvT framöver.

Titeln på det första programmet är ”Kapitulation”, med en beskrivning som börjar så här: ”Resan mot nykterhet börjar med kapitulation”. Det är vad tolvstegsrörelsens första steg handlar om. Tolvsteg kan ses som ett alternativ till den substitutionsbehandling William önskade, och tolvstegskopplade KRIS (Kriminellas Revansch i Samhället) har under en tid bedrivit en kampanj mot substitutionsbehandlingen under sloganen ”Statligt knark är också knark”, uppenbarligen har Jonas Inde åtminstone gått på den sloganen. Men att påstå att det handlar om drogliberalism att söka den behandling som har högst vetenskaplig status vid aktuell problematik, likväl som att påstå att de som försökte hjälpa och stötta William i denna kamp var ”livsfarligt sällskap”, det är motbjudande och upprörande.

Visst är det så att tolvsteg kan fungera vid opiatberoende, jag känner flera som gått den vägen, jag känner också flera som gått substitutionsvägen. Vilken väg som är rätt är, som jag ser det, individuellt, men vi kan aldrig komma från att substitutionsbehandling har överlägsen evidens när det gäller att erbjuda en väg bort från missbrukslivet och den metod som klarar sig bäst i vetenskapliga utvärderingar.

Det kommer säkert höjas försvarsröster för att de facto var William Petzäll fysiskt och socialt inte lika nedgången som många andra som står i köerna till substitutionsbehandling och att vi har en restriktiv politik inom narkotikaområdet, dit även narkotikaklassad behandling räknas. Och kanske om William hade fått en annan utformning på den drogfria vården, såväl mer kompetens som längre tid, så hade han kanske uppnått den ”drogfrihet” som är allt för dominerande syn inom området hos särskilt de som inte är så insatta. Men då såväl egen motivation och ”tro” på behandlingsformen är central, i kombination med de vetenskapliga rönen, blir frågeställningen,

med vilken rätt förvägrade samhället William den vård som förmodligen hade inneburit att han varit vid liv idag?

Till skillnad från Jonas Inde väljer jag att lägga ansvaret på våra lokala, regionala och statliga politiska beslutsfattare samt de lobbyister som arbetar mot en generös substitutionsbehandling. Den restriktiva politik som särskilt alliansens partier företräder (Socialdemokraterna är till del även de bra på att vara för den politiken), den politik som starka lobbyorganisationer förespråkar (t ex RNS och IOGT-NTO) måste få ett slut nu. Vi behöver såväl mer fokus på kompetens och vetenskap som mer resurser till beroendeområdet, inte mer moralism om ”drogfrihet” och inte mer nedskärningar.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

9 reaktioner på ”Med vilken rätt lät samhället William Petzäll dö?

gold pricePublicerat den  2:29 e m - Sep 2, 2012

– Det är oerhört märkligt att man ska anses vara kriminell bara för att man har tagit några tabletter. Det är helt obegripligt om man vill att människor ska söka vård, har han tidigare sagt i en intervju med Aftonbladet.

  DanielPublicerat den  3:32 e m - Sep 5, 2012

  Håller med.
  Såtillvida inte det är ordinerat från en läkare, då är det helt plötsligt okay! tänker på det faktum att större delen av svenskarna klunkar cocillana som är narkotikaklassat, men de ser inte kopplingen alls! vrickat!. För inte tala om all moffe som folk trycker på sjukan och efter opperationerna. Kan inte förstå att människor tänker så snävt, om ens alls.
  I självbedrägeriens ädla konst är det hård konkurrens om första placeringen.

AgnesPublicerat den  11:10 e m - Sep 2, 2012

Hej Magnus,
Vill bara säga att det är fint att se att bloggen är igång igen. Jag finns inte kvar på Twitter men jag tittar in här då och då.

Allt gott!

Räddar läkemedelsassisterad behandling liv eller inte? | Magnus Callmyr – om missbruk och beroendePublicerat den  11:14 f m - Sep 4, 2012

[…] « […]

DanielPublicerat den  3:19 e m - Sep 5, 2012

Undrar varför den där åsnan ska vara programledare för. Luktar Epic fail det där.

Om del 1 av “Jonas löfte” i Svt/UR | Magnus Callmyr – om missbruk och beroendePublicerat den  10:19 e m - Sep 5, 2012

[…] korståg mot individer som är inställda på läkemedel mot opiatberoende (vilket jag skrivit om här och här). För många inom tolvstegsrörelsen är det oacceptabelt att välja en annan väg än […]

Jonas KarlbergPublicerat den  10:46 e m - Sep 6, 2012

Man kan inte tycka synd om en person som har köpt drogerna själv för sina egna pengar
Det var ju ingen som tvingade honom att köpa dem eller hur!
Oavsett om du får skador av att dricka , röka eller knarka så är det självförvållat
Detta är inte sjukdomar för att du kan faktiskt välja bort det
Sjukdomar är inte frivilliga men det är missbruk
Du får faktiskt ta ansvar för ditt egna liv och inte räkna med att andra ska ställa upp och hjälpa dig
Klart att det är självvalt att supa , det är ingen som häller i dig spriten!
Precis som en nykter alkoholist ifrån USA som har skrivit en bok om ämnet sa
Alkoholister skyller på andra människor att det är samhällets fel eller föräldrarnas fel att du är alkoholist
Det är struntprat det är ditt eget fel du kan inte skylla på någon annan än dig själv
Sedan så påstår alkoholister att alkoholism är en sjukdom
Fel cancer är en sjukdom den kan man oftast inte bota
Men när han sa det till alkoholisterna så blev dem sura
Precis som en f.d. alkoholist där jag bor sa förut
Det är ingen som föds till alkoholist!
Det är någonting som man tränar upp!
Han tog kontakt med sjukvården när han hade så mycket promille i blodet så att en vanlig människa hade varit död för länge sedan
Idag är han nykter alkoholist och föreläser om alkoholism
Missbruk av alkohol och narkotika kan inte betraktas som sjukdomstillstånd. Därför bör ansvaret för missbrukarvården ligga kvar hos socialtjänsten medan sjukvården tar hand om missbrukets komplikationer. Det skriver docent Mats Hilte, missbrukslärare på Socialhögskolan i Lund
http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/missbruk-ar-inte-en-sjukdom/
Alltså är det ett självvalt beteende Sverige!
Det är synd om människor som dör i svält
Eftersom de inte har valt det själva
Det är synd om människor som dör i naturkatastrofer
Eftersom de inte har valt det själva
Det är synd om människor som dör i krig
Eftersom de inte har valt det själva
Det är synd om människor som är fast i sekter runt om i världen
Eftersom de inte har valt det själva
Det är synd om barn som blir könsstympade och omskurna
Eftersom de inte har valt det själva
Det är synd om människor som blir dödade av rattfyllon i trafiken
Eftersom de inte har valt det själva
Men det är inte synd om missbrukare
Eftersom de har valt det själva
De vet om riskerna men fortsätter med sitt missbruk
Jag har varit kompis med en alkoholist så jag vet vad jag pratar om
Han ville att jag skulle tycka synd om honom hela tiden
Jag sa till honom att jag tycker inte synd om dig
Så enkelt är det Sverige!
William Petzäll
Vila i frid!

  MagnusPublicerat den  7:43 f m - Sep 7, 2012

  Du verkar inte särskilt insatt, läs på lite om hjärnans biokemiska processer före du pratar om val eller inte. Sedan vad det gäller Hilte, som jag har den största respekt för, gör han samma misstag som tolvstegsrörelsen, nämligen att prata om missbruk som sjukdom i sig, i stället för att prata om det som en diagnos. I övrigt verkar även Hilte underskatta den biologiska aspekten av vad som händer med hjärnan under missbruksutvecklingen.

  Sedan vänder jag mig kraftigt mot din människosyn att man ska vägra människor cancervård om de har ätit fel mat, vilket är det du säger ovan. Och jag tycker synd om dem som vägras vård eftersom min människosyn och min syn på samhället är annan än din.

  Din långa uppsats om cannabis som du försökt posta på annat inlägg föreslår jag att du lägger i en egen blogg, länkar hit med något påstående, så kan vi föra en dialog och jag kan visa var du tänker tokigt, ett alternativ är att du svarar på det jag skriver om så kan vi diskutera det. En lång allmän rant om cannabis är inget jag är intresserad av att ha i mitt kommentarsfält.

Med vilken rätt lät samhället William Petzäll dö? | Magnus Callmyr – om missbruk och beroende « Fitnessbruden MariaPublicerat den  6:06 e m - Sep 19, 2012

[…] http://www.magnuscallmyr.se/2012/09/02/med-vilken-ratt-lat-samhallet-william-petzall-do/ GillaGillaBe the first to like this. […]

Lämna ett meddelande