Allt är bra, eller bs. Sociala insatsgrupper i Örebro.

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Att ”Allt är bra” inom det sociala området, att ”vi gör rätt….”, att allt har ”evidens”, och att det inte finns mycket till problem, är välkända mantran inom det sociala området, och då särskilt missbruksanknutna områden. Det är främst politiker som upprepar dessa mantran, och så olika tjänstemän beroende på vilken frågan är. Och ve den som vågar hävda annat (som undertecknad t ex).

I Örebro, likväl som i ett antal andra kommuner, pågår från mars 2011 till oktober 2012 ett projekt kallat ”Sociala insatsgrupper” (ska ge tankar åt stormtrupper förmodligen). Det är regeringen (Beatrice Ask och Maria Larsson) som gett Rikspolisstyrelsen och Socialstyrelsen i uppdrag att arbeta för att minska ungdomars kriminella livsstil, SKL beskriver projektet så här, och syftet presenteras som att man ska minska kriminaliteten genom att stärka det sociala nätverket. Projektet bygger alltså på någon tro att ökad samverkan mellan Socialtjänst och Polismyndighet skulle åstadkomma syftet och därmed leda till färre problem, vad man inte verkar ha insett är att formeln ”skit in = skit ut” gäller även här.

För en dryg vecka sedan hade Örebros kommunalråd för det sociala området en debattartikel i Nerikes Allehanda, Centerpartiets Rasmus Persson. I linje med inledningen av detta blogginlägg skriver Persson att ”Försöket i Örebro har slagit väl ut”. Självfallet, ”allt är ju bra”. Och enligt NA var även justitieminister Beatrice Ask mycket nöjd vid hennes och Maria Larssons besök här i Örebro. Men som framgår av NA:s tidningsartikel så är verkligheten som så ofta inom detta område en annan. I gruppen 15-18 år hade fem (5) st individer fått någon form av insats (okänt vilken), och noll (0) i åldersgruppen 19-25 år. Och det är lite otydligt om insatserna verkligen haft någon inverkan på problemen överhuvudtaget.

Agneta Grahn, tf Socialchef i Örebro kommun, tycker att resultatet är ”fantastiskt” (se, här duger inte ens att ”allt är bra”), och att några hoppat av insatserna för att socialtjänsten i Örebro arbetat för långsamt kan inte hon som chef kommentera, enligt Agneta är nämligen en chef alltid långt ifrån verksamheten. Och så verkar det se ut inom det sociala området, eller måste det kanske se ut för att upprätthålla bilden av ”allt är bra”. Tänk om någon chef inom det sociala området kunde vara lite wild and crazy och befinna sig i verkligheten någon gång. Fast å andra sidan, vad skulle det hjälpa, ambitionsnivån handlar inte längre om att hjälpa, utan att administrera och minska skattebördan.

T ex räcker det för socialchefens medarbetare, socialsekreteraren Ann-Christine Olofsson, att prata. Enligt henne är det ett lyckat projekt bara för att man pratat lite med varandra och funderat över vad ”kriminella nätverk” kan tänkas betyda, så kan ambitionsnivån för att komma till rätta med social problematik i Örebro kommun se ut. Fantastiskt! Allt är bra! Kriminaliteten är snart utrotad i Örebro! Extreme wild and crazy innebär nog inom det sociala området att man funderar på orsaker och försöker hitta verksamma metoder mot problematikens orsaker, dit är det väääldigt långt.

Örebropolisen Fredrik Malm är mer insatt i hur det hela fungerar på detta område, han skriver om utvärderingsrapporten som kommer att komma i framtiden och vet redan nu hur den kommer se ut, han säger till NA:

Jag tror att man på nåt sätt vill få det till att det är lyckat naturligtvis.

Klockrent. Å andra sidan säger det sig självt att ett ”insatsprogram” mot denna typ av problematik som dels består av en underskrift att Socialtjänst och Polis får prata med varandra, och dels de traditionella ineffektiva och otillräckliga åtgärderna inte kan bli något annat än misslyckat. Som polismannen Fredrik Malm säger, ungdomarna får ingen vård. Kejsarens nya kläder har alltid varit en illusion och kejsaren är fortfarande naken. Skit in – skit ut. Eller ”bullshit” som en anonym poliskälla sammanfattar Örebro kommuns sociala insatsgruppers av vissa upplyfta resultat.

UPDATE 1/9 2013:

I helgen har Sveriges Radio granskande program Kaliber avslöjat att Centerns kommunalråd Rasmus Persson ljög i debattartikeln ovan, och att jag hade rätt om misslyckandet. Örebro-projektet misslyckades totalt, inte en enda individ bröt det avvikande beteendet, kriminaliteten pågick till och med under deltagandet i de ”sociala insatsgrupperna”. Men det är väl så det går när man låter inkompetens styra det sociala området.

Sveriges Radio P4 Örebro följer upp Kaliber, men utan ett ord av lokal granskning, inte ett ord om att kommunalrådet Rasmus Persson uppenbarligen ljög i Nerikes Allehanda, inte ens en fråga om vad Rasmus Persson menade med att Sociala insatsgrupper ”slagit väl ut” när 4 av 4 återföll i brott. Men som jag visat i detta inlägg, där SR P4 Örebro låter Rasmus Persson leverera andra lögner så är det nog så att någon av höjdarna inom SR P4 Örebro är antingen släkt med Rasmus Persson eller röstar på Centern för någon oberoende journalistik levererar inte SR P4 Örebro.

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

2 reaktion på “Allt är bra, eller bs. Sociala insatsgrupper i Örebro.”

  1. Ovanligt bra av NA att publicera intervjuerna med berörda instanser, på nåt sätt så lyckas soc framstå som totala klåpare helt på egen hand oavsett journalistens syfte, lite överaskande att vissa poliser vågar vara så pass kritiska, etablissemanget brukar ju annars hålla en stabil fasad utåt.

    1. Ja, det var uppfriskande reportage på flera sätt. Alltid kul med dessa journalistiska undantag… 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *