Hur svårt är det?

Individer verksamma inom missbruksområdet, likväl som journalister, är ett märkligt släkte. Det är som man inte vill förstå. Man vill inte vara kompetent. Och man sprider hellre lite mystiska bilder av området än ger sig på fakta och sanning. Som nu t ex har man fullt upp i Norrbotten med säckvis av blåbär.

Fast ”blåbär” är slang för det läkemedel vi känner till som Xanor, eller rättare sagt en kopia av Xanor vid namn Ksalol. Det finns mängder av ställen på internet där man kan handla dessa ibland äkta och ibland oäkta läkemedlen, likväl som det då och då dyker upp i ”de traditionella illegala kanalerna”, även om det till viss del är en självreglerande hyfsat fungerande marknad som sorterar bort säljare av dåliga substanser. Och som med alla droger så förekommer det kopior av kopian där syftet är att tjäna pengar på den illegala narkotikamarknaden. Det är en konsekvens av att vi inte har legaliserat droger.

Det knepiga är att Sveriges Radio problematiserar och mystifierar Radio dessa kopior genom att tala om farorna, men frågan är vilka dokumenterade faror som finns. Har läkaren som uttalar sig kännedom om skador som uppstått, eller handlar det om det vanliga med kopior att önskad effekt inte uppstår/är mycket svag, och inget mer än så?

ksalol

Det hade varit mer intressant om man problematiserat kriminaliseringen av droger… Eller åtminstone gett bilden av att det här förekommer, och särskilt på internet, till följd av att vi har den narkotikalagstiftning vi har. Det är inte så svårt att berätta hela bilden.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *