Ännu ett exempel på War on drugs misslyckande

Idag berättar SvD om att Mexico föreslår inrättande av en ny säkerhetsstyrka på 40 000 poliser/militärer som ska skydda allmänheten från det våld som kriget mot narkotikan har skapat i landet, ett våld där 55 000 människor har dött de senaste fem åren.

Det är en av de höga kostnader samhället har för ett misslyckat krig mot narkotikan. Och kriget är misslyckat visar i stort sett all statistik. Bara för Mexico uppgav CNN att siffrorna förra året var 50 000 döda och 50 miljarder i extra kostnader, för att inte tala om övergrepp av mänskliga rättigheter, och sedan kan likartade (relativa) siffror och fakta läggas till för flera andra latinamerikanska länder, och detsamma kan läggas till för USA, Ryssland, varje europeiskt land och många asiatiska länder.

Vi kan dessutom lägga till att trots alla dessa döda människor och alla miljarder som satsas på polis och militärer, så fortsätter ökningen av antalet individer som både använder narkotika och som får problem. Senaste statistikåret (2010) rapporterades (DN, SvD och så källan FN/UNODC) ca 230 000 000 människor ha använt narkotika (eller enl rapportens sammanfattning mellan 153 och 300 miljoner människor).

27 000 000 av dessa har utvecklat ett problematiskt förhållande till drogerna (det vi kallar missbrukare). Och mellan 100 000 och 250 000 av dessa dör varje år. Till dessa kommer alla nya droger (nätdroger och RC-droger) som inte samhället klarat av att få in i statistiken. Det är knappast siffror som talar för att vi är på rätt väg.

Kriget mot narkotikan är misslyckat, det är hög tid att välja en alternativ metod för att komma till rätta med drogproblemen. Mer militär och mer polis är knappast lösningen på problemet, den vägen är i dödläge i dubbel bemärkelse.

UPDATE 4/7: Mexicos president meddelar att han vill ha en debatt om legalisering kan vara en väg att gå vidare. Han är visserligen motståndare själv, men han vill ha debatten! Något för svenska företrädare för makten att tänka till lite på…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *