Fakta och inte statistiska undersökningar

Mycket av narkotikapolitiken diskuteras utifrån mycket osäkra statistiska undersökningar, vilket är naturligt då det rör sig om ett känsligt område där moralism och stigmatisering spelar stor roll. Att veta hur saker och ting ser ut är en annan sak. I Helsingborg tog man i helgen ett initiativ som kanske vid en första tanke kan kritiseras för att präglas av kontrollsamhället, man testade drogrester i avloppsvattnet (SvD, HD1, HD2).

Vid en andra tanke är det ett bra initiativ eftersom det ger en säkrare bild av hur mycket narkotika som används egentligen, metoden uppges vara mycket säker. Resultatet blev att i Helsingborg under lördagen så hade 4 doser kokain använts per tusen invånare, och hela 27 doser amfetamin per tusen invånare. För hela helgen uppmättes 1040 doser kokain, 6890 doser amfetamin, och 6240 doser cannabis, fördelat på 130 000 invånare. Till detta kommer de droger som inte verkar ha mätts, en mängd nätdroger, heroin, läkemedel.

Med andra ord, trots Sveriges hårda linje mot narkotika och narkotikaanvändare (enligt en EU-rapport som publicerades idag tillhör Sverige tillsammans med Österrike, Ungern, Estland, Frankrike och Spanien den lilla skara där över 80% av narkotikabrotten rör användning) har vi en omfattande användning av narkotika. Tidigare har man kunnat resonera om att kriget mot drogerna/war on drugs är misslyckat, med dessa undersökningar börjar vi få fram hårda fakta på att så är fallet.

Det är dags för en annan narkotikapolitik i Sverige.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *