Om nätdroger och vår kunskapsnivå

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Åter igen skrivs det mycket om nätdroger. Upprinnelsen är dels hysterin i Västerås där Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle bedriver framgångsrikt lobbyarbete, dels det som i media kommit att kallas för kannibalattacker. Fast den mest kända visar sig nu inte vara en kannibalattack, och det finns ett antal kommentarer som är viktiga i detta.

Vad det gäller fallet i USA visar det sig nu att åtminstone ”intogs” inget… När någon människa i slagsmål tappar kontroll och förstånd och biter/tuggar/sliter av öron osv brukar det inte benämnas kannibalism, men slaskjournalister i alla länder förenade sig i sensationshysteri, alt gick på USA-polisens bluff. Och det är fortfarande inte klarlagt vilken drog/vilka droger som den aktuelle individen tagit. Allt som finns är rykten, och på dessa har en rad media spunnit vidare och slagit fast att det handlar om badsalt, MDPV. Jag har de senaste dagarna skrivit en del om det märkliga i div uttalanden och nyhetstexter, och mer kan egentligen skrivas om det. En märklig text publicerades i Metro idag.

Det är Tullen som varnar för det ”nya superknarket”. Well, särskilt nya är inte dessa droger. Merparten av dem har funnits i Sverige och använts i Sverige under flera år. Den som har insikt och kompetens har känt till det, men för myndigheterna som saknar båda dessa egenskaper är det kanske ”nytt”. Metro påstår i artikeln att dessa droger är som både amfetamin och hallucinogener på en och samma gång, vilket inte stämmer. Det finns enstaka droger som skulle kunna beskrivas så, merparten av drogerna är fortfarande huvudsakligen ”antingen eller”. Det kan tyckas som en struntsak att kommentera, men jag anser att det sätter fingret på ett av de allvarligaste problemen inom narkotikaområdet. Vi har en rad myndigheter och aktörer som inte kan området, som inte bekymrar sig över problemet att inte ha så mycket kompetens som möjligt. Det verkar som om våra myndigheter tror att det spelar ingen roll om vi vet så mycket som möjligt. Men då får vi också det vi förtjänar, en ökad problematik, kanske t o m dödsfall som kunde ha undvikits med ett annat förhållningssätt till området än det vi har idag.

Vår narkotikapolitik, eller snarare hela missbruksområdet, präglas av okunskap, opportunism och populism, och resultatet blir därefter. För ca två år sedan gick Maria Larsson ut och skulle sätta stopp för, få bukt med, dessa ”nya” droger (den som läst min bok vet att en hel del av det som kallas nya nätdroger i själva verket ofta är decennier gamla droger). Det var ”hårdare tag”, ny lagstiftning, och naiv optimism. Det har inte fungerat uppenbarligen. Ändå ropar RNS och deras polislobbyist i Västerås på ännu hårdare tag (som jag skrivit om tidigare i bloggen). Det kommer inte heller fungera.

Vår svenska, och internationella, narkotikapolitik fungerar inte. Vår inställning till kompetens fungerar inte. Och ja, jag är aningen bitter eftersom jag försökt att driva företag inom kompetensöverföring till våra myndigheter om vad som fungerar och vad olika droger (egentligen) handlar om. Det senare utan framgång, Sverige föredrar att ha tulltjänstemän som inte har riktigt koll, journalister som hellre går på skvaller än fakta, experter som inte har riktigt koll, poliser som inte riktigt har koll på ”Spice”, poliser som inte vet skillnaden på badsalt och MDPV och som tror att att MDPV är en ny drog i Sverige 2012.  Och vi har svenska journalister och makthavare som tror att vi lyckades stoppa nätdrogerna förra året (notera polisens expert som täppte till hålet för nätdrogerna, han bör nog snacka lite med poliserna i Västerås..).

Det är inte konstigt att det går åt helvete, här och internationellt, kanske är det så att vi förtjänar det givet den politik vi för(t) och givet vilka som ses som experter. Och då har jag bara skrivit om nätdrogerna. Den samlade narkotikapolitiken är lika misslyckad, och mina bloggtexter som stöd för det är allt för många för att länka (använd sökfunktionen).

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Om nätdroger och vår kunskapsnivå”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *