Varför måste Drugnews fokusera på inkompetens?

IOGT:s och RNS webbsajt Drugnews fortsätter sin tradition att hellre skriva än att veta vad man skriver om. Igår publicerade man en ”nyhet” om det ”senaste” kring MDPV. Och det finns en del saker att uppmärksamma.

1. Drogen MDPV beskrivs som ”Den är stark även i låga doser och kan förutom euforikänslor även ge sidoeffekter som ångest, panikattacker och aggressivitet”. Det kunde kanske nämnas att ångest, panikattacker, aggressivitet etc förekommer som biverkningar av många andra droger. Eller snarare, och mer korrekt, kan förekomma, för som alltid med sinnesförändrande substanser så har ”set and setting” samt individuell mental sårbarhet sin betydelse. Men för att förstå det måste man kunna narkotikaområdet, och den kompetensen finns inte inom ovanstående organisationer.

I övrigt bör nog Drugnews förklara vad de menar med ”vansinnesdrogen”, vilken är källan för den benämningen? Om annan än ”journalistens” fantasi.

2. Drugnews ”journalist” Sven Liljesson fortsätter att tro att badsalt är en substans. Han skriver ”I USA har drogen uppmärksammats efter att personer som intagit ett ”badsalt”, där drogen är en av substanserna, blivit mycket förvirrade. […] Experter tror att han ätit av badsaltet före attacken. ”. Till att börja med vet vi ännu inte om det är så att de tagit dessa droger, experter är nog mer poliser som påstått och gissat, och en polis är sällan expert. Som jag skrivit tidigare är badsalt enbart ett marknadsföringsknep, olika droger har kallats badsalt i försök att undkomma lagstiftningen, det har särskilt gällt MDPV och Mefedron. När man uttrycker sig enligt ovanstående som ”ett badsalt” ger man intryck av att inte förstå och känna till området, att inte veta skillnaden mellan marknadsföringsknep och olika droger, och det kanske man kan förvänta sig organisationer som gör anspråk på att kunna området.

3. Drugnews skriver om en epidemi under ”senare tid” med förklaringen att det handlar om att HD sänkt straffvärdet för hantering av drogerna. Dessa droger, MDPV och Mefedron i synnerhet, har under flera år haft en stor spridning i Sverige, vi har t o m haft flera inhemskt baserade webshoppar som sålt drogerna direkt över post inom Sverige. Att man tror att det handlar om en straffskaleändring för hantering av droger där straffen fortfarande är och kan bli typ 10 års fängelse visar enbart på att man inte kan och förstår området. Dessutom om man som Drugnews påstår att det är så det ligger till med orden ”Särskilt efter… ”, bör man ha källhänvisning på studie som visar på denna kausalitet, annars bör man rent journalistiskt skriva att ”Vi på Drugnews gissar och tror att det beror på” så att folk förstår att det är det man gör och att man på Drugnews saknar belägg och kunskap om det man påstår.

En delförklaring till uppmärksamheten i Västerås kan vara att man i sjukvården blivit mer kompetent nu, till skillnad för ett par år sedan då man kunde komma i ambulans till sjukvården med överdos av dessa droger och kort efteråt promenera ut därifrån när pulsen stabiliserats (som sagt var, jag har sett dessa droger på nära håll…).

4. I övrigt borde Drugnews ange att den man intervjuar som ”expert” även är uppdragsgivarens ordförande, dvs Riksförbundet Narkotikafritt Samhälles ordförande. Det är alltså inte en trovärdig oberoende expert som Drugnews använder som källa, utan den egna moderorganisationens ordförande, en organisation som har som syfte att försvara den repressiva politiken med hårdare straff. Det kan finnas dem som inte känner till detta och som fortfarande tror att Drugnews är en seriös nyhetsförmedlare.

Till sist är det intressant att notera att Socialdemokraterna har en riksdagsledamot som också tror att hårdare straff leder till minskad narkotikaanvändning. Det kan vara obekant för denna Anna Wallén att det finns ett stort land som heter USA och som har mycket hårda lagar kring narkotikabrott, och att den bekämpning hon eftersträvar fungerar inte särskilt bra där. Som riksdagsledamot kan hon säkert få en massa pengar till en studieresa till USA, det går säkert att kombinera med en vecka på beachen i Miami också, ”för att studera kannibaldrogen närmare”. 😉

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Varför måste Drugnews fokusera på inkompetens?”

  1. Det verkar vara mer regel än undantag att folk från RNS och IOGT uttalar sig under falsk flagg, i RNS fall så uttalar man sig hellre som narkotikapolis än som RNS:are, och i IOGT:s fall så är ledamot i socialnämnden (S) Nyköping tydligen ”bättre” än (ordf?) i IOGT http://www.sn.se/asikter/debatt/1.1460915

    1. Ja, det är märkligt att det ska vara så svårt att vara ärlig och öppen. Är det månntro en panikkänsla över att man håller på att förlora debatten? Och att debattören är ordf i lokala IOGT förklarar ju varför denne insändarskribent använder sig av så osakliga argument, samma källor som jag kommenterar bl a här… Suck…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *