Kommuntjänstemän har otur när de tänker, om nätdrogen MDPV

När jag kollade lördagens besöksstatistik noterade jag att besök kommit via Google på sökorden ”MDPV Västerås”. Snabbt indexerat (jag är sökmotornoob så därav denna förvåning), och i min googleversion hamnar mitt inlägg tvåa på sökorden. Först hamnar Västerås kommuns information om MDPV. Och det säger en del om den svenska problematiken, och inkompetensen inom missbruksområdet.

Västerås kommun inleder med en kort beskrivning av att MDPV använts i vissa länder (Frankrike och Tyskland) som stimulerande medel och bantningsmedel. Kanske skulle detta återge historiken, men det stämmer inte med verkligheten då MDPV togs fram av ett läkemedelsföretag som aldrig kom att lansera ämnet. Dock dök det upp ca år 2005 på missbruksscenen, som stimulerande medel och som med alla likartade ämnen som viktkontrollmedel för dem som önskar den effekten.

Sedan fortsätter Västerås kommun med:

”Drogen ger stark ångest, dysterhet, olust och en känsla av retlighet. Då den är så stark innebär det att det är vissa svårigheter att dosera. Beroende på detta anses drogen vara mycket farlig.”

Som om det skulle vara det mest kännetecknande med drogen… eller i en tro att detta budskap efter den märkliga historiken skulle avhålla folk från att använda drogen. De flesta användare brukar beskriva drogen, inledningvis, på ett helt annat sätt, mer i linje med effekter som gjort den till en av de mer populära nätdrogerna genom tiderna.

Västerås kommun tar i nästa, det tredje stycket, upp även detta, ”typ”, då man skriver:

”MDPV stimulerar dopaminupptaget och har en stimulerande, aningen lyckogivande känsla.”

Aningen lyckogivande? Det är långt ifrån hur användare beskriver drogen, och det finns määängder med beskrivningar på nätet (jag hämtade några exempel till min bok från svenska och internationella drogforum, och beskrivningarna är som natt och dag jämfört med Västerås kommuns).

Så hur reagerar då den som är nyfiken på MDPV när denne läser Västerås kommuns beskrivning och jämför med de mängder av användarbeskrivningar som drogintresserade hur enkelt som helst kan ta del av? Eller hur reagerar den ungdom vars föräldrar baserar sitt drogsamtal på Västerås kommuns info? Med att anse att Västerås kommuns droginfo är trovärdig? Med stärkt myndighetsförtroende? Med dito föräldra- om det är ett föräldrasamtal där denna information förs vidare?

Och hur naiv är man om man som kommunal tjänsteman i Västerås skriver att ”MDPV vänder sig till ungdomar.”?

Det är märkligt att våra svenska myndigheter, en kommunal sådan i detta fall, är så angelägna om att göra fel och agera inkompetent (det finns modeller för god droginformation) inom missbruksområdet. Jag undrar vad det beror på att svenska kommunala tjänstemän så ofta verkar ha otur när de tänker? Söker man på kommun i sökrutan ovan får man upp många andra exempel på detta. Man kan nästan tro att, för att låna Norrköping kommuns Drogfokus-reklam, förståndet blir kidnappat när man börjar arbeta offentligt.

drogfokus2012

Sedan vore det sjukt kul att veta källan för Västerås kommuns droginfo, de anger den inte, men jag vet ju att vännerna vid RNS, med starka Västerås-kopplingar, har en egen droginfo om nätdroger så…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Kommuntjänstemän har otur när de tänker, om nätdrogen MDPV”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *