Om MDPV i Västerås och RNS narkotikapolitik

Här om dagen skrev Expressen om ”en drogvåg” i Västerås, det handlar om nätdrogen ”MDPV”. Jag skriver om den i min bok ”Nätdroger & RC-droger”, och den drogen var också en av anledningarna till att jag började specialintressera mig för nätdroger då den ”fanns i min absoluta närhet” under en period. Och jag tror att man förstår intresset för drogen om man läser min bok. Intresset är onekligen stort i Västerås, och förmodligen i en hel del andra städer också.

VLT har under våren skrivit en del artiklar om frågan, bland annat denna. I VLT är det inte en drogvåg men väl en chockökning. Eller så har det, som jag tror, alltid funnits en stor efterfrågan på drogen, med en förmodad liten dip i efterfrågan tiden mellan narkotikaklassningen och regeringens nya lag mot nätdrogerna.

Den socialdemokratiske politikern i Västerås kommun, Staffan Jansson, berättar för Expressen om drogen, hur den slår ut hjärnan och skapar livslånga psykoser, och beroendet är manifesterat efter en till två gånger (koooomisch med denna inkompetens bland våra politiker). Men Västerås är ”i chock”. Nu ska man ha ett krismöte på tisdag mellan kommun, landsting och polis, där Jansson hoppas att snabbt kunna ordna ett kriscentrum med deltagande av sjukvården, socialtjänsten och polisen. Som ett motmedel mot denna chock som Västerås (enligt uttalandet i Expressen) befinner sig i. Well, lycka till kan man ju säga, och så skickar jag med en spådom; ni kommer att misslyckas även med detta projekt som alla andra antidrogprojekt ni ägnar er åt.

Västerås är särskilt intressant eftersom en av profilerna i detta sammanhang är en av stadens narkotikapoliser, Per-Erik Lundberg som också är ordförande för RNS, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle. Han har för övrigt förklaringen och lösningen klar (han har inte läst min bok är dessutom uppenbart, den finns på bibblan i Västerås så ett tips till honom är att traska dit, det kan säkert bloggens trogna RNS-besökare vidarebefordra till honom).

Till VLT säger Lundberg att orsaken är:

”en dom i högsta domstolen i höstas där farligheten och straffvärdet hos MDPV jämställdes med amfetamin. Det har gjort att fler vågar testa drogen och sälja den eftersom straffvärdet inte är så högt. […] Domen sänder ut budskapet att det inte är så farligt att ta eller att sälja.”

Så eftersom man bara kan få ett kort fängelsestraff för användning, och vanligast böter, och några års fängelse för försäljning så har vi detta problem med att MDPV efterfrågas i Västerås, förklarar narkotikapolisen och RNS-ordföranden. Jag är mer inne på linjen att delförklaring till problematiken är att vi har RNS som mycket inflytelserik lobbyorganisation och narkotikapoliser som Lundberg, men det är en annan fråga. Och eftersom straffen för försäljning av amfetamin/MDPV inte är så hårda (tio år t ex) så har vi också problem med att det langas/säljs MDPV.

En central fråga är dock vilken vetenskaplig studie som Lundberg baserar sig på när han hävdar att anledningen till att folk i Västerås testar och använder MDPV är att straffen inte är så hårda i Sverige. Och så är frågan vid vilken straffnivå Lundberg tror att försäljningen försvinner. Det finns ju en hel del länder som har och praktiserar dödsstraff för narkotikabrott och ändå säljs det narkotika i dessa länder. Frågan är om det finns ett starkare straff än dödsstraff som skulle vara tillfredsställande för polisen/RNS i syfte att få försäljningen att upphöra? Var finns, för att använda Lundbergs språkbruk, stoppsignalen för narkotikalangning? Och kanske finns det även vetenskapligt dokumenterat, om nu vetenskap är viktigt för RNS och dess ordförande?

Det är märkligt att vi har en organisation som RNS och polistjänstemän som tror att det går att straffa bort MDPV-användning och -försäljning i Västerås. DET är en större chock än att ungdomar i Västerås flyr tillvaron med MDPV. Så ett tips till politikern Staffan Jansson är att skaffa sig andra samarbetspartners.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Om MDPV i Västerås och RNS narkotikapolitik”

  1. Kanonbra bloggning av dig, har absolut inget att tillföra mer än att jag slås av RNS-polisens mindre smarta uttalande. Jag kan tydligen fortfarande bli förvånad över att det verkar vara så svårt att tänka längre än näsan räcker…

    1. Hehe, tack, och visst är det roligt att trilla av stolen ibland. Däremot får det inte bli för ofta, nog inte bra för ryggen, så jag är lite selektiv med hur ofta jag kikar på RNS-relaterade saker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *