Barn och ”Kriget mot narkotika”

64Ett ämne som berör alla känslomässigt är barn och narkotika. Alla vill skydda barn, att värna (eller tänka på som en del uttrycker sig) barn är prioriterat. På den nyligen avslutade konferensen WFAD var skyddet av barnen mot illegala droger ett huvudämne, och propagandakanalen för arrangörsorganisationen RNS, Drugnews, har skrivit ett inlägg idag om en ny bok som presenterades under WFAD.

Den beroende journalistiken hos Drugnews hoppas att barnrättsfrågan ska bli en hävstång för debatten om lagstiftningen som håller på att förloras, och påstår (i linje med den vanliga bristen på kunskap som finns hos Drugnews) att barnrättsperspektivet har undvikits hos sidan som ifrågasätter ”Kriget mot narkotikan”. Well… som så ofta får jag hjälpa Drugnews lite med fakta.

Det finns en hel bok om barn och ”Kriget mot narkotikan”, utgiven av Idebate Press och skriven av dessa 26 författare (och experter). Den kan laddas ner gratis här, PDF 240 sidor (jag funderade förra året på att översätta den och ge ut den på svenska men det var för dyrt att köpa rättigheterna).

Så frågan är, vilken modell skyddar barn bäst? Avkriminalisering/legalisering eller ”Kriget mot narkotikan”, bara för att man som Maria Larsson, WFAD, RNS etc pratar om att skydda baarnen betyder inte att man gör det framgångsrikt i verkligheten…

En amerikansk (fd) polis som är aktiv i debatten om kriget mot narkotikan har en del synpunkter i detta Youtube-klipp:

Eller så kan man kika på detta inslag från charmiga amerikanska mammor som aktiverar sig i debatten och utifrån ett barnskyddsperspektiv argumenterar mot kriget mot narkotika och för en annan narkotikapolitik än dagens:

Och så kan man fortsätta och fortsätta, barnens skydd mot narkotikaproblem är snarare ett starkt argument mot den restriktiva politik som WFAD och RNS står för…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *