Polens fd president: ”Jag hade fel”. Om War on drugs.

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Nu sällar sig Polens fd president Aleksander Kwasniewski (president 1995-2005) till de makthavare som skämtsamt sägs lida av ”Post-Retirement Drug Policy Enlightenment Syndrome” (PRDPES). Listan på sjuka i PRDPES börjar bli lång, men det är väl så att när man inte längre är en del av det absoluta toppskiktet av etablissemanget kan man våga dra intellektuella slutsatser baserade på verkligheten. Den repressiva politiken, kriget mot narkotikan fungerar inte. Vår nuvarande narkotikapolitik skapar bara mer elände.

Kwasniewski kommer ut som sjuk i en debattartikel i The New York Times. Han berättar om hur han som så många trodde att allt skulle bli bättre när man i Polen införde den repressiva narkotikapolitiken, man trodde att utbudet skulle minska och efterfrågan likaså. ”Vi hade fel i båda antagandena”, skriver han nu. År 2000 gjordes i Polen 2 815 gripanden för narkotikainnehav, år 2008 var det 30 548, en ökning med 985%. Om dessa individer skriver han:

”Merparten var inte langare. En del av dem var dock ungdomar vars framtidsutsikter som advokater, offentliga tjänstemän eller lärare plötsligt fördärvades.”

Och detta till en hög kostnad för samhället (uträknat till ca 200 Mkr per år). Och detta för något som enligt debattartikeln inte hade någon effekt på målen. Enligt EMCDDA uppskattades de problematiska användarna i Polen år 2002 till 33 000 – 71 000, år 2005 uppskattades de till mellan 100 000 och 125 000.

Och i debattartikeln uppmanar den fd presidenten andra länder till att inte upprepa Polens misstag med den repressiva narkotikapolitiken, och så går han nu med i ”Global Commission on Drug Policy” och sällar sig därmed till flera andra fd höga politiker. Vem vet, när KD åker ur riksdagen 2014 så kanske Maria Larsson går med där 2017 (fast jag tror nog inte hon platsar utan det blir nog i så fall en ursäktande debattartikel i SvD).

Till sist, avslutningen i debattartikeln förtjänar ett särskilt omnämnande:

Vår roll som politiker är att skydda våra samhällen och förbättra hur våra stater fungerar. Det kan betyda att vi måste erkänna att ha gjort misstag. Lyckligtvis vet vi nu hur vi rättar till dem.

Att i en debattartikel i NY Times erkänna att den repressiva narkotikapolitiken (som tyvärr omhuldas av i stort sett samtliga svenska politiker) är en felaktig väg att gå är stort!

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *