• magnus.callmyr@gmail.com

Svensk narkotikapolitik sammanfattad

Svensk narkotikapolitik sammanfattad

Man kan sammanfatta svensk narkotikapolitik på flera sätt, polisen är central i flera av dessa. Ett sätt är att den är repressivt inriktad, vilket vi sett i alla polistillslag på skolor över landet de senaste veckorna (Stockholm, Hudiksvall, Kalmar, Karlskrona, Göteborg för att nämna några). Ett annat sätt är att den är korkad. Ett exempel på det senare har framkommit i media under veckan, i Umeås VK.

Det handlar om en 67-årig tant som är intresserad av växter. Hon köpte i livsmedelsaffären någon av dessa fågelfröblandningar som innehåller cannabisfrön. För detta blev hon åtalad för narkotikabrott. Men straffet blev ”enbart” låga böter eftersom samhällets vakthundar i tingsrätten skriver:

”Tingsrätten anser inte att det är bevisat att syftet med odlingen ska ha varit försäljning.”

Så förvånande… eller inte, dessa fågelfrön innehåller nämligen i det närmaste 0% THC, vilket gör dem helt oanvändbara i berusningssyfte. Fälld för narkotikabrott blev tanten ändå. Och jag antar att polisen och rättsväsendet även i detta fall anser att de gjort stor nytta, spaningen som bedrevs mot tantens lilla växthus var inte förgäves, våra skattepengar investerades väl i kriget mot narkotikan (i).

I narkotikastafflagen står att den kan åtalas som:

”…uppsåtligen
1. överlåter, framställer, förvärvar, anskaffar, bearbetar, förpackar, transporterar eller tar annan liknande befattning med narkotikaprekursorer som är avsedda för olovlig framställning av narkotika, eller
2. förvarar, innehar eller tar annan befattning med sådana narkotikaprekursorer
döms för olovlig befattning med narkotikaprekursorer till fängelse i högst två år.”

Eftersom tanten i Umeå-trakten dömdes för narkotikabrott måste ju tillhandahållandet av dessa fågelfröer omfattas av denna paragraf. Om domen står sig (vilket den nog inte kommer att göra om inte HD tänker ändra praxis, NJA) och jag hade varit mer aktivist skulle jag uppmanat folk över hela landet att polisanmäla de livsmedelsbutiker som säljer dessa fågelfröblandningar. Då skulle ju polisen vara lite sysselsatt med detta och samtidigt känna att de gjorde en verklig insats mot narkotikaproblematiken. Om inte annat skulle ju iaf polisen tvingas att förklara varför ICA-handlarens befattning med ”prekursorn” frö är laglig när den som planterat fröerna i dessa fågelfröblandningar döms för narkotikabrott för planteringen.

Det intressanta är dock att ärendet ens hamnat i tingsrätten, inte minst med tanke på den länkade domen från NJA. Men det kan ju också handla om att polisen numera verkar satsa allt hårdare mot den ökande efterfrågan på cannabis… Stackars fåglar.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”Svensk narkotikapolitik sammanfattad

Mats RPublicerat den  3:08 f m - Maj 14, 2012

Synd om den stackars damen även om jag inte kan låta bli att undra varför polisen hade spaning på fastigheten.
1: Polisen i väserbotten är totalt inkompetenta och använder därför metoden slumpvis spaning mot alla fastigheter i länet då dom har lite att göra.
2: Det fanns misstankar mot hon eller någon annan i fastigheten om brott (gissningsvis narkotikabrott).

Då jag inte kan slå fast att polisen i västerbotten är totalt inkompetenta så är det desto lättare att slå fast detta på den åklagare som ledde detta fall (antagligen förundersökningsledare också), hur svårt kan det vara att kika lite på domar som blivit praxis i HD?
Men å ena sidan så gäller ju praxis då HD slagit fast det, men å andra sidan så måste ju dom svenska ungdomarna skyddas från sådana här hemska dödsdroger med en thc-halt på runt 0.2%, jag vet självklart inte hur åklagaren resonerade, det enda jag är säker på att åklagaren inte hade provat röka damens cannabis, för med en så låg thc-halt så hade det inte hänt nåt alls.

Det här landet är så oerhört sjukt och idiotiskt vad gäller både narkotika-politiken och polisens arbete mot narkotikan, sen att straffen är väldigt höga är ju iofs tokigt men det tillhör ju narkotikapolitiken…
Moralister som hetsar medelsvensson till moralpanik och nån stackars missbrukare får stå vid skampålen för att lugna den upphetsade massan av icke-tänkande medborgare, polisen hyllas som hjältar o.s.v. Jag tror ni förstår vad jag menar.
Legalisera eget bruk, låt landstingen ta över huvudmannaskapet från kommunerna under ett övergångsskede tills staten har hunnit bygga upp en egen myndighet som ska finnas i varje kommun och som ska huvudmannaskapet för missbrukarna/frågorna.
Bygg ut läkemedelsassisterad behandling vid opiatmissbruk, se till att det verkligen finns tid och personal för mer än utlämning av medicin och urinprov, bra samtalskontakter och hjälp vid praktiska saker är jätteviktigt och bort med tidsgränserna vid utskrivning från programmet, se till människans och inte till myndighetens bästa.
legalisera cannabis, sälj det på systembolaget vid en åldersgräns på 21 år exempelvis (fast jag är inte helt säker på att det är rätt väg att gå, men det är helt klart värt att prova).
Drog bara upp lite punkter som jag hade i huvudet, finns säkert mer och jag har säkert skrivit fel nånstans också men jag tror nog att det mesta blev begripligt iallafall, nu hägrar sängen efter en dag fylld med amfetamin och starka opioider samt nyss en benzodiazepin-analog tablett för sömnen, och allt lagligt (skrev det sista bara för att hoppas kunna reta nån antidrog-fanatiker, amfetamin mot ADHD, stark opioid mot svår kronisk smärta och benzo-analogen mot störd sömn sen många år tillbaka, så nu kan ni som vill reta upp er på dessa preparat som gör mig någorlunda fungerande i samhället). Nu hägrar sängen.

//Mats R

    MagnusPublicerat den  2:15 f m - Maj 16, 2012

    Jag håller helt med dig, både i dina tankar om förbättringar och dina reservationer. Sedan är det som du antyder komiskt hela denna historia med damen som ville odla nyttiga fröer, likväl som den förmodat duktiga samhällsmedborgaren som nog sett plantorna och anmält dem. 🙂

Lämna ett meddelande