Hög intellektuell nivå om cannabis

Det är alltid intressant att se hur våra samhällsrepresentanter hanterar frågor om narkotika och missbruk. I Sveriges fjärde minsta kommun finns en man som tror att man kan få stopp på ungdomars alkoholanvändning genom att föräldrar kommer överens om det. Denna tro på auktoritet kan hänga samman med att han är troende kristen, jag antar att det är så.

Han är inte bara troende dock, utan han är även kommunal tjänsteman i Öckerö, någon form av ”drogsamordnare”. Av någon anledning fann han det relevant att under fredagskvällen twittra att mannen som i Göteborgs Hjällbo knivhögg en 10-årig flicka var cannabisrökare.

Jag vet inte riktigt vad han ville ha sagt med det, kanske att cannabis fick 28-åringen i Göteborg att knivhugga flickan, dvs att det i världen går runt ett par hundra miljoner potentiella knivdräpare. Jag vet inte heller vilken form av formell utbildning och kunskap Fransson har, men jag vågar påstå att den är otillräcklig för det jobb han utför på uppdrag av invånarna i Öckerö.

KD-politikern (partistyrelsen) Sofia Modigh, som också är aktiv i KRIS och IOGT, fann drogsamordnarens tweet viktig att twittra vidare, men med det egna tillägget ”Inte förvånad”. Varför Modigh inte var förvånad över detta knivöverfall framgår inte, kanske är det en släkting till henne som begått överfallet eller en vän till henne. Eller så kanske denna politiker tror att det går omkring ett par hundra miljoner potentiella knivmördare i världen, i så fall är jag rätt orolig över hennes verklighetsförankring, men å andra sidan blir ju KD:s opinionssiffror mer förklarliga, med sådan verklighetsförankring i partistyrelsen, som komplement till Maria Larsson, är det inte så konstigt att det går som det går. Men jag förstår inte den sista delen av Sofias tweet, vad har nu regeringens anticannabissatsning med detta knivöverfall att göra. Mysterier på fredagskvällen….

71

Men det kan i och för sig vara så att denne drogsamordnare i framtiden avser att twittra att våldsverkare har ätit fiskpinnar, skumbananer, snusat Rapé osv för att ytterligare informera oss. Förhoppningsvis sker det även fortsättningsvis på hans fritid och inte betald arbetstid.

Update 120430 med anledning av Expressens och GPs artikel: Jag skulle vilja höra den kommunale tjänstemannen och den kristdemokratiska politikern försvara hur, lägga fram bevisen för, att cannabis orsakade den aktuelle mannens allvarliga psykiska störning. Som komplement till redogörelsen för hur vanligt det är att cannabis orsakar denna typ av störning och hur stor andel av cannabisanvändarna som drabbas av den. Klarar de inte det har såväl Öckerö kommun som KD ett allvarligt problem…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Hög intellektuell nivå om cannabis”

 1. Twitters jag förväntar mig läsa framöver:

  Kvinnan som snattade var ornitolog. Inte förvånad.

  Barnet som snodde hinken o spaden från kompisen i sandlådan var finlandssvensk. Inte förvånad.

  Polisen som slog sin fru var djurvän. Inte förvånad.

  Mannen som körde för fort var föräldralös. Inte förvånad.

  Hunden som bajsade på gräsmattan var dräktig. Inte förvånad.

  Bankiren som förskingrade var bridge-spelare. Inte förvånad.

  Tonåringen som vandaliserade var IOGT-medlem. Inte förvånad.

  Seriemördaren som åt frukost var hungrig. Inte förvånad.

  Författaren av denna kommentar blir inte längre överraskad över idiotin bland politiker i narkotika-debatten. Inte ett dugg förvånande konstigt nog….

  KDU:aren som twittrade var otroligt klok och förnuftig. Väldigt förvånad!!!!

  1. Haha!!! Sååå klockrent! Men för att vara allvarlig, jag ser det som riktigt problematiskt att företrädare av detta slag anser sig kunna föra ner nivån på samtalet om individer med missbruksproblem, eller för den delen individer med psykiatriska problem, till denna nivå som dessa båda gjorde idag. Som fd. cannabisanvändare har jag noll att tjäna på att offentliga företrädare misstänkliggör mig som fd. potentiell knivmördare. Och detta som tillägg till att det är problematiskt att våra företrädare har denna bristande kunskap om cannabis, eller så är det en del av den komplexa förklaringen till att vi har de problem vi har. Jaja. Du bidrog iaf med ett leende i denna soppa, tack för det!

 2. Det är problematiskt att ”våra” företrädare sänker sig till den låga nivån. Tyvärr så går det inte att genom diskussion och bevis få dom att ändra uppfattning då deras uppfattning helt och hållet är ideologisk istället för verklighetsbaserad, då deras ideologi inte stämmer in med verkligheten så förvanskar dom verkligheten istället.

  Därför så ironiserar jag istället över deras dumhet och försöker utbilda andra personer som inte har en ideologi som bas för deras verklighetsuppfattning.
  Tänk att t.o.m. den som startade FMN i norrbotten (min mamma) har börjat ändra uppfattning om bl.a. läkemedelsbaserad behandling vid opiat-missbruk 🙂
  Jag försöker utbilda (mer samtal om narkotika-politiken men det blir som en utb iallafall) några lokala politiker jag känner samt några läkare.
  Ska narkotika-politiken förändras så måste man nog börja underifrån, för på departementsnivå så förändrar dom istället verkligheten så den ska passa deras åsikter (gäller alla partier i narkotikapolitiken och (M) i nästan alla politisk laddade frågor, socialförsäkringarna, arblösheten o.s.v.)

  Om jag och en polis håller varsitt föredrag om narkotika inför en skolklass så kommer 90% av eleverna att tro mig mer än polisen, men om jag och en narkotikapolis håller samma föredrag inför beslutande politiker så kommer minst 75% tro på polisen, så sjukt är det tyvärr…

  1. Jo, jag tror nog som du att det måste till en ”folkpåverkanskampanj” för att förändra saker ting. Tyvärr är det ett långsamt jobb, och inte helt enkelt men med insatser som dina och t ex denna blogg går nog utvecklingen sakta men säkert framåt. Det är svårt att ljuga och förvanska allt för länge när mer korrekt fakta finns ett samtal eller ett par fingertoppar bort…

 3. Knark = Nån sorts drog som ofta förvandlar en ”vanlig” människa till en blodtörstig vansinnes-mördare.
  Knarkare = Person som använder droger och helt utan orsak kan dra fram ett vapen och i rent ursinne använda det mot alla i hans/hennes omgivning.

  Tyvärr så är ovanstående text sanningar för en stor del av befolkningen i sverige, allt tack vare den propaganda som matats ut från diverse organisationer typ IOGT-NTO, RNS, FMN o.s.v. samt självklart även staten.

  Dessa ”sanningar” är så sanna att ingen kommer ifrågasätta Fransson eller Modigh, lika lite som att nån skulle ifrågasätta mig om jag sa: Tomten har skägg.

  Tack o lov så verkar propagandan bli mindre och mindre trovärdig för varje år, detta p.g.a. generationsväxling och internet.

  1. Det är lite det jag reagerar mot, olika individer i olika sammanhang [som dessa två representerar bra, folkrörelser som IOGT, RNS (där f ö Modigh också är involverad) och kommunala tjänstemän] som sprider fördomar om personer som redan har en utsatt situation. Det är inte ok, och jag tycker inte de ska komma undan med det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *