Poliser utan verklighetsanknytning

Jag har tidigare skrivit om poliser, bland annat detta och detta inlägg, som visar att de saknar en förankring i verkligheten och kunskap om t ex missbruksområdet. Nu är det dags igen, denna gång handlar det om en hög polistjänsteman, som dessutom varit lite av kelgris i media och politikens centrum under lång tid, dvs länspolismästaren i Stockholm Carin Götblad.

Till DN säger hon att:

”‘våld i nära relationer är Sveriges största folkhälsoproblem’ och så framhåller hon särskilt hedersvåld.”

Visst är våld och misshandel ett stort problem, och visst är hedersvåld extra avskyvärt. Men dör det ca 3.000 individer varje år av våld i nära relationer? Ca 2.000-2.500 dör av alkoholrelaterad problematik, ca 500 dör av narkotika, och tillkommer mörkertalen. Och hur mycket av våldet i nära relationer är kopplat till alkoholintag?

Missbruk och riskbruk är ett väsentligt större folkhälsoproblem än ”våld i nära relationer”. Jag kan förstå att en polistjänsteman kanske tycker att alla dessa misshandelsfall och mord är problematiska, men åter igen verkar inte polisen se vidden av vårt misslyckade arbete mot missbruk. Åter igen visar polisen att de inte förstår missbruk. Kanske beror det på att polisen av någon anledning anser sig ha ledartröjan inom missbruksområdet och därmed inte behöver bry sig så mycket om fakta och samband etc. Kanske beror det på att det börjar gå upp för polisen att trots deras allt hårdare tag mot missbruket ökar missbruket, kanske är misslyckandet personligt för många poliser (som därför engagerar sig i RNS i hopp om att propaganda på bred front om allt hårdare tag kanske kan ge resultat).

Oavsett vad det handlar om så är det problematiskt att polisen saknar verklighetsanknytning till missbruksområdet. Det är dags att någon annan myndighet tar över ledartröjan från polisen inom missbruksområdet.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *