Drogportalen: Gabapentin mot cannabis

Forskning är en skum bransch. Och i linje med den medikalisering som råder inom missbruksområdet har ett forskarlag inom biomedicin vid ett amerikanskt institut kommit fram till att läkemedel som innehåller Gabapentin kan minska cannabisanvändningen hos individer med cannabismissbruk. Jag gissar att läkemedelsbolag som t ex Pfizer jublar, eller åtminstone deras aktieägare.

Drogportalen twittrade idag ut nyheten om detta, länkad till en populärvetenskaplig artikel i stället för den vetenskapliga artikeln. Det Drogportalen lyfter fram handlar om experiment som visserligen gav lite större successrate än kontrollgruppen som fick veckovis rådgivning i avhållsamhet (kvaliteten på denna framgår inte, men otvetydigt gick det enligt experimentet bättre för dem som fick antiepilepsimedicinen Gabapentin).

Så vad är det då Drogportalen, dvs organisationer som FHI, KSAN, Statens Institutionsstyrelse, Hassela, STAD Stockholms Stads antidrogenhet, CAN, SMART, Föräldraföreningen mot Narkotika och IOGTs NBV, lyfter fram mot cannabis? Ett läkemedel som enligt FASS har dessa biverkningar:

Mycket vanliga biverkningar
(som kan uppträda hos fler än 1 av 10 användare):
Virusinfektion
Dåsighetskänsla, yrsel, okoordinerade muskelrörelser
Trötthetskänsla, feber

Vanliga biverkningar
(som kan uppträda hos fler än 1 av 100 användare):
Lunginflammation, luftvägsinfektion, urinvägsinfektion, öroninflammation eller andra infektioner
Minskat antal vita blodkroppar
Anorexi, ökad aptit
Aggressioner mot andra, förvirring, skiftande sinnesstämning, depression, oro, nervositet, svårigheter att tänka klart
Kramper, ryckiga rörelser, talsvårigheter, minnesförlust, darrningar, sömnsvårigheter, huvudvärk, hudkänslighet, minskad känsel (domningar), koordinationssvårigheter, onormala ögonrörelser, ökade/minskade eller frånvaro av reflexer
Dimsyn, dubbelseende
Svindel
Högt blodtryck, rodnad/utvidgning av blodkärlen
Andningssvårigheter, luftrörskatarr, halsont, hosta, nästorrhet
Kräkningar, illamående, problem med tänderna, inflammerat tandkött, diarré, magont, matsmältningsbesvär, förstoppning, mun- och halstorrhet, gaser
Ansiktssvullnad, blåmärken, utslag, klåda, akne
Ledvärk, muskelvärk, ryggont, ryckningar
Erektionssvårigheter (impotens)
Svullna ben och armar, gångsvårigheter, svaghet, värk, sjukdomskänsla, influensaliknande symtom
Viktökning
Olycksfall, frakturer, skrubbsår

Därutöver har aggressivt beteende och ryckiga rörelser rapporterats som vanliga biverkningar i kliniska studier på barn.

Mindre vanliga biverkningar
(som kan uppträda hos fler än 1 av 1000 användare):
Allergiska reaktioner som t.ex. nässelfeber
Minskade rörelser
Hjärtklappning
Svullnad som kan omfatta ansikte, bål och lemmar
Onormala blodtestresultat som tyder på problem med levern.

Efter att läkemedlet introducerades på marknaden har följande biverkningar rapporterats:
Minskat antal blodplättar (celler som är av betydelse för koagulationen)
Hallucinationer
Onormala rörelser, som t.ex. slingrande eller ryckiga rörelser och stelhet
Öronringningar
En grupp av biverkningar som kan omfattas av att svullna lymfkörtlar (isolerade, små, förhöjda bulor under huden), feber, utslag och leverinflammation förekommer samtidigt.
Gulfärgning av hud och ögon (gulsot), inflammation i levern
Akut njursvikt, inkontinens
Ökning av bröstvävnad, bröstförstoring
Biverkningar efter abrupt avbrytande av behandlingen med gabapentin (oro, sömnsvårigheter, illamående, värk, svettningar), bröstsmärta
Fluktuationer i blodsockervärdet hos patienter med diabetes

Jag tycker att det är bättre om vi försöker hitta andra sätt att hjälpa dem som har problem med cannabisanvändning än att införa ännu mer läkemedelsanvändning (dvs droger, om än legala) som lösningen för dem som vill sluta med droger. Uppenbarligen tycker Drogportalen och ovanstående organisationer annorlunda.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

8 reaktion på “Drogportalen: Gabapentin mot cannabis”

 1. Gabapentin och efterföljaren pregabalin (lyrica) har jag hyfsat stor erfarenhet av då jag lider av nervsmärtor själv (perifer polyneuropati), jag har även stor erfarenhet av cannabis eftersom jag missbrukade cannabis under många år (innan jag upptäckte amfetamin).

  Om jag skulle vara tvungen att välja preparat av ovanstående så väljer jag cannabis, det valet är inte svårt. Både gabapentin och pregabalin har sjukt jobbiga biverkningar, pregabalin kan i början av behandlingen ge viss eufori men den försvinner efter några dagar för att sen aldrig komma åter, gabapentin har inte ens den ”positiva” biverkningen.

  Sen så kan gabapentin vara svårt att sluta med p.g.a. jobbiga utsättningssymtom, betydligt jobbigare än cannabis iallafall.

  I mina ögon så är detta nästan som att använda heroin mot socker-beroende eller vad som helst idiotiskt som nån kan komma på.

  Det verkar vara jävligt (måste använda en svordom) lätt att ordinera läkemedel med svåra biverkningar (inte minst inom psykiatrin) då man slipper använda dom själv, dessutom så bör inte missbruksområdet medikaliseras alltför mycket. Alla mediciner har biverkningar, vissa mediciner som t.ex. gabapentin och pregabalin har extremt jobbiga biverkningar och även jobbiga utsättningssymtom, då boten är värre än åkomman så bör man undvika boten, så säger det sunda förnuftet. Tyvärr så finns det inte mycket sunt förnuft inom missbruksområdet.

  //Mats R

  1. Tack för bra perspektiv på den rådande medikaliseringen av missbruksområdet! Det är sjukt märkligt att vi har organisationer som obekymrat deltar i propagandan för mer läkemedel i stället för alternativa behandlingar när behandling är motiverat. Men det blir väl lätt så när det som du skriver saknas oerhört mycket sunt förnuft inom området. Jag har en teori att det handlar om att det är allt för få med egen erfarenhet inblandade på ”viktiga poster” eftersom dessa experter/forskare/professorer/insnöade akademiker saknar den kompetens och det breda perspektiv man får när man själv är inblandad i skiten. Men vad vet jag, jag är ju bara en fd jävla narkoman… 😉

   1. Tvärtemot vad denna artikel och dess debattörer anser är inte problemet medikaliseringen av missbruksvården tycker jag alls! Istället tycker jag problemet ligger i rädslan för att använda mediciner, då kanske inte i första hand i behandling av de som missbrukar cannabis. Det jag tänker på är de som är längst ner i missbruket, där det i stort är döden eller evig tvångsvård som skulle rädda människan som vid ex heroinmissbruk. T ex i den stad jag bor får ingen ny patient metadon eller subutex vilket är det som används mot det, de har intagningsstopp! Inom vilken annan vård för nu handlar det om sjukvård kan man säga att nu kan vi inte behandla flera? Onkologavd, kirurgiavd etc etc, kanske bara ta vartannat benbrott på ortopeden.
    Antar att medikaliseringen ni pratar om är just subutex och metadon då jag inte känner till någon annan, ja den som var föreslagen nu då förstås, annars är det mycket missförstånd att concerta och ritalin är någon form av substitutionsbeh men det är ju totalt felaktigt och inte ens tillåtet….

    1. Medikalisering är ett teoretiskt begrepp och i det ligger t ex att prata om missbruk som en sjukdom, att fokusera på substanserna i olika slags problematisering, sedan kan det vara att prata om patienter, att enbart utgå från en syn att människor är ansvariga för sin egen väg in i problemet och ut ur problemet, osv osv. Så begreppet är omfattande. Vad det gäller behandlingsmetoder används det flera preparat inom alkoholberoendevården. Det forskas en hel del på läkemedel mot kokain, amfetamin etc etc. Medikaliseringen av missbruksområdet är som jag ser det ett stort problem.

  2. Skit jobbigt nu sitter jag . Där jag inte vill vara. Har fått gabapentin av min läkare han har inte sagt ett dugg om biverkningar hur ska jag ta mej ut ur denna mardröm slutade i november blev jätte sjuk som att gå i väggen fick börja igen men nu vågar jag inte sluta .vad ska jag göra. Vill få hjälp

  1. Förstå att sån propaganda springer den kriminella föreningen KRIS och delar ut på en mässa om missbruk och behandling till barn varav många av dom har föräldrar som har metadon el subutex. Om människor kunde ta sig tid att läsa på vad allt handlar om är jag helt övertygad om att opinionen var en annan, det ligger dock just i denna sakens natur att de som är emot det är också emot information om det, det är i alla fall min klara uppfattning och då har jag god insyn anser jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *