Kompetensnivå modell Jönköpings kommun

Jag sökte ett jobb inom missbrukarvården i Jönköpings kommun. Jobbet var sektionschef för en del inom det kommunalt drivna missbrukarvården, och enligt platsannonsen var det bra med erfarenhet av personallednings- och budgetansvar etc (eftersom det var en del av tjänsten…). Det handlade om att vara chef över ett antal behandlare mm, och arbeta med deras kompetensutveckling osv. Eftersom jag haft en chefsbefattning med personal- och budgetansvar tidigare, och dessutom en omfattande teoretisk och praktisk erfarenhet av missbruksområdet tyckte jag att det var ett jobb som passade mig bra.

Men det tyckte inte Jönköpings kommun, trots att de är ständigt återkommande besökare av denna blogg, eller kanske på grund av, ansåg de nog inte att jag hade den kompetensprofil som krävdes för en chefsbefattning inom missbrukarvården. Jag kom, som vanligt, inte ens till intervju. I stället anställdes en individ som varit vikarierande chef för funktionshinderomsorgen i Nässjö kommun, under 6 månader, med ansvar för 3 team inom boendestöd och personlig assistens för funktionshindrade. Resten av tiden sedan hans socionomutbildning hade han arbetat som socialsekreterare/biståndshandläggare av LSS och färdtjänst o dyl.

Med andra ord, chefserfarenheten var ringa. Erfarenheten av missbruksområdet var marginellt, han hade handlagt ansökningar enligt SoL. Men han hade läst socionomprogrammet i Östersund. Jag ville veta vilka kurser han hade läst, och frågade högsta chefen för missbrukarvården i Jönköpings kommun, Anneli Hallberg, om varför det inte fanns några betyg i hans ansökningar så man åtminstone kunde se hans ev teoretiska kompetens inom missbruk och närliggande teoriområden. Svaret jag fick av Hallberg var sedvanligt nonchalant och goddag yxskaft, sedvanligt socionomsvar alltså, att han hade – tada – en socionomutbildning. Eh? Say what? Svar på frågan, icke, men det ska man aldrig förvänta sig när man har med socionomer och göra. Så vad läser de då på socionomprogrammet i Östersund, jo under termin 7 finns missbruk med som en av ? antal valbara kurser. Om den blivande sektionschefen i Jönköpings kommun läst missbruk får jag inte veta eftersom Hallberg inte ville lämna ut betygen.

Å andra sidan verkar det ju inte vara intressant för missbrukarvården i Jönköpings kommun. Huvudsaken är att man är socionom, att man sedan kan något om det som man ska chefa inom är inte så relevant. Och då blir det än tydligare vad svensk missbrukarvård handlar om, den handlar inte om kompetens. Och därmed kan vi lugnt och tryggt fortsätta att ha dålig missbrukarvård och fortsatt höga siffror för såväl antalet problematiska användare och döda. Det ser våra socionomer till om inte annat, de är ju iaf socionomer och DET är det viktiga. Jag har hört det förut när jag sökt jobb, och det är lika roligt varje gång. Dvs roligt att konstatera att det är skönt att jag vare sig behöver hjälp för missbruksproblem längre, och inte heller är anhörig till någon med missbruksproblem.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Kompetensnivå modell Jönköpings kommun”

 1. Det var tråkigt att höra. Jag är övertygad om att du hade blivit en bra chef för missbrukarevården i Jkpg. Det är synd att dom inte kan se kompetens och äkta engagemang. Det är dags för förändringar i synen på narkotika, beroende och missbruk av droger. Jag tror dock ändå att du gör en markant skillnad med din blogg, du öppnar ögonen på många. Även om det kanske inte hjälper dig ekonomiskt, vilket är synd. Du borde faktiskt få betalt för all tid och energi du lägger ner på detta. Betydligt mer än dom som får betalt för att arbeta med det på heltid.

  Det var roligt och intressant att läsa dina tankegångar om att du har börjat förändra din syn på den svenska narkotikapolitikens förhållningssätt.

  1. Tack för kommentar! Uppmuntrande! 😀

   Som tillägg kan ju nämnas att idag har Jönköpings kommun besökt min hemsida (igen), och vägen var att googla på ”Craig Nakken” och läsa inlägget om hans teorier, det skulle inte förvåna mig om någon stjärna i Jönköping kommuns missbrukarvård tycker att Craig Nakkens teorier ”makes sense”…

 2. Betyg är offentliga handlingar och kan därför begäras ut – förutsatt att handlingarna inte omfattas av sekretess, vilket är föga troligt. Hör av dig till lärosätet.

  /jur.stud.

  1. Tack för tips, men börjar resignera totalt om jobbmarknaden och missbruksområdet, kanske lika bra att kasta in handdukarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *