Droger ”exploderar” i Örebro kommun

Örebro kommun går ut i NA och varnar för att kommunen står inför en drogexplosion. Det är ju egentligen ingen nyhet, samma trend har varit synlig ett bra tag. Men det är först nu som Örebros skolor och socialtjänst ”larmar” att cannabis är jättelätt att få tag på. De verkar överraskade. Det är intressant ur ett par aspekter.

Det är märkligt att kommunen verkar lite förvånade över ökningen, borde inte kommunen känna till att på ett nationellt plan har cannabis ökade popularitet varit uppmärksammat ett bra tag. Och sannolikheten för att Örebro skulle avvika från den nationella trenden är ju obefintlig givet den struktur som kommunen har.

Regeringen och berörda myndigheter har tilldelat extra resurser, så också i många kommuner. Men eftersom det är få som förstår vad denna ökning handlar om, och eftersom det är få som kan forskningen kring hur man bör arbeta om samhället ska minska denna problematik, så kommer samhällets insatser inte att bli framgångsrika. Vi kommer att ha ett fortsatt ökande missbruk. I Örebro som nationellt.

Och en cynisk sida av mig tycker att det är bra. Samhället är inte intresserat, då får man skörda frukterna av det också och som bieffekt kanske vi kan få minskad stigmatisering (även om jag helst hade sett att det hade skett på annat sätt, men även kring det är inte samhället intresserat). Och ang det har NA en artikel idag om en mamma som är förtvivlad över sonens missbruk, jag kan inte läsa vad det handlar om, men jag vet att hon och hennes son har otur som bor i Örebro där man hellre arbetar inkompetent än kompetent.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Droger ”exploderar” i Örebro kommun”

  1. Tyvärr ser det likadant ut på de flesta orter i Sverige. Problemet är att de styrande är kostnadsstyrda istället för resultatstyrda. Resultatet skall givetvis utmynna till större kunskap om de parametrar som påverkar ett ökat missbruk. Det går inte att styra över ansvaret fullt ut på individerna utan orsakerna till ett allmänt sämre måeende och fler misslyckanden i skola mm. En tyvärr känd kommunpolitiker i Umeå bidrar till en snedvriden syn och en ökande drogtrend och kostnadsökning för samhälle och ökat lidande för berörda.
    / Förälder i Umeå

    1. Mmm, det är inget unikt för Örebro, vare sig drogernas ökning eller samhällets attityder och tjänstemännens och politikernas ovilja att agera kompetent. Den enklare vägen, som också ligger i tiden med den ökande individualismen (för att bli sociologiteoretisk), är att förklara det med individernas ansvar utan att se till div strukturer. Det påminner om det som S-topparna Löfven och Andersson resonerade kring beträffande arbetslösheten. Trista tendenser, och åtminstone vad det gäller droger kommer vi få se en fortsatt negativ utveckling som resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *