Intressant om nätdroger med Skövdeaccent

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Det finns en hel del goda journalister ute i landet, på senare tid har jag noterat allt fler lokala artiklar om hur missbruksproblemet ökar. Det är en spegel av det jag skrivit en del om det senaste året, hur kriget mot narkotikan (The War on drugs) har misslyckats. En av dessa artiklar kommer från Skövde där man noterat att allt fler unga använder droger.

Bland annat handlar det om nätdroger. Just nätdroger är något som jag intresserat mig för en hel del, så till den grad att jag skrev en bok om det (den enda svenska boken om nätdroger som nu kommer försvinna från bokmarknaden inom kort när jag ger upp mitt företag). Jag trodde att denna kunskap behövdes, men uppenbarligen inte. Visserligen visar ovanstående Skövdeartikel där ett polisbefäl uttalar sig om nätdrogen Spice. Hon säger:

Och det är drogen Spice som verkar gälla just nu.
Spice är en syntetisk olja som droppas eller sprayas på en cigarett. Den har samma verkan som hasch och cannabis, det är bara det att den är betydligt lättare att få tag på, säger utredningsbefälet.

Och nej, det är inte Spice som gäller just nu, men det används en hel del ”Spice”. Och Spice är definitivt inte någon syntetisk olja som droppas eller sprayas på en cigarett. Och det har nästan samma verkan som cannabis (jag tror att polisbefälet tänkt säga hasch och marijuana, som har samlingsnamnet cannabis). Med andra ord, polisbefälet har ingen aning om vad hon snackar om. Hon saknar kunskap. Den svenska polisen som ska arbeta mot narkotika har alltså ingen aning om vad de sysslar med. Det är allvarligt.

Skövde Nyheter har följt upp ovanstående artikel med en artikel om en 15-årig kille. I den intervjun säger han en del intressanta saker. Det första handlar om att örtmixdroger (Spice-aktig drog) tillverkas inhemskt, vilket i och för sig inte är så konstigt eftersom de kemikalier som är de rusdrivande (flertalet av dem narkotikaklassade i sig) går att beställa på internet från mängder av olika nätshopar. Vidare bekräftar han att handeln förekommer ”på traditionellt sätt”, dvs han beställer inte över internet utan får tag på ”nätdroger” utan nätet. Och så bekräftar han det som jag kommenterat tidigare, dessa s k ”skolundersökningar” stämmer inte så väl. Från artikeln ovan:

”Dessutom menar han att statistiken inte stämmer, att det är fler unga som provat droger än vad som framgår vid undersökningarna.
Jag tror det är fler än vad som sägs. Själv fyllde jag aldrig i ärligt i de där frågeformulären i början. Man är rädd att läraren ska se vad man svarar.”

De undersökningar som åsyftas är CAN:s årliga undersökningar om droganvändningen bland skolelever. Minister Maria Larsson och t ex RNS brukar använda resultatet från dessa (som ibland visar att svenska skolelever använder narkotika i lägre omfattning än sina europeiska motsvarigheter) för att hävda att den svenska narkotikapolitiken är framgångsrik. Frågan är om undersökningarna är utformade på samma sätt (det finns ju en del tveksamheter kring själva utformningen av enkäten som jag skrivit om tidigare här) och om de genomförs på samma rättsosäkra/integritetskränkande sätt med som illustreras av 15-åringen högst osäkra resultat. Och frågan är om det verkligen är ett bra instrument att uttala sig om effekten av svensk narkotikapolitik utifrån. Jag tycker inte det. Och jag anser att det är hög tid att påtala att minister Maria Larsson inte kan vara så självsäker som hon är när hon uttalar sig om kvaliteten på svensk narkotikapolitik och kvaliteten på svenskt förebyggande arbete.

Och även om detta förebyggande arbete i skolorna har 15-åringen en del att säga. Han säger:

Informationen i skolorna är dålig och förs fram på fel sätt

Så, då vet vi ännu lite mer om nätdroger och svensk narkotikapolitik. Synd att samhällets instanser och beslutsfattare är så ointresserade av att ta till sig denna kunskap. Eller så kanske det bara beror på att de har dåliga rådgivare som inte söker efter den information som går att hitta om man anstränger sig lite, söker reda på tidningsartiklar, läser bloggar mm…

Aja…

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *