Narkotikaproblem i Gävle

De har narkotikaproblem i Gävle. Lokala media har de senaste dagarna skrivit om att man i Gävle/Gävleborg har dels en ökande narkotikaanvändning, dels en högre narkotikaanvändning relativt sett till sin storlek, dels ökande antal narkotikarelaterade dödsfall (GD, ArB). Därför har man nu beslutat om ”att ta krafttag mot narkotikan”, för att citera politikerna och tjänstemännen. Frågan är om det är krafttag och frågan är om man i Gävle vet vad man sysslar med.

I det man tror och vill göra i Gävle finns det flera problem. Ett problem är att politikerna visar sig bära på en hel del fördomar. Vänsterpartiets Maritha Johansson säger till GD att ”Narkotika används på många ställen där man inte tror att det finns”. Jag vet inte exakt vad Maritha har för fördomar men det är uppenbart att hon tror att det enbart är vissa som använder narkotika, kanske tror hon att det bara är en viss socialgrupp som har problem med narkotika eller använder narkotika. Det är en fördom baserad på okunskap, och kanske något mer, och det visar på en del av problemet, en viktig del, våra okunniga och obildade politiker.

En annan politiker, Folkpartiets Matilda Sundquist Boox, menar att problemen beror på att det pågår en lokal liberaliseringstrend i Gävle där det ”inte är konstigt att använda droger”. Nej, det är inte särskilt konstigt att använda droger, jag antar att Gävle har åtminstone ett välbesökt systembolag. Kanske menar Matilda narkotika men säger droger eftersom hon felaktigt tror att enbart narkotika är droger, det är ju inte så vanligt att man är särskilt kunnig inom detta område som politiker. Men ändå kan man tycka och tänka högljutt, det är rätt märkligt. Och det är rätt sorgligt när dessa obildade politiker ska sitta i den kommission som Gävle nu beslutat om.

Jag har tidigare skrivit om att politiker (M och KD) i Gävle har problem med ett vetenskapligt förhållningssätt kring missbruk, dessa landstingspolitiker har varit ute tidigare och propagerat för ovetenskaplig missbrukarvård som leder till högre dödstal för individer med opiat-/heroinberoende. En annan moderat politiker i Gävleborg har t ex motionerat om att enbart individer över 45 år ska få den vetenskapligt rekommenderade behandlingen vid opiatberoende (dvs subutex eller metadon) och att man ska vara restriktiv med att ge denna behandling. Det är helt ovetenskapligt och inhumant, men kanske också en del av förklaringen till varför det ser ut som det gör…

Uppenbarligen har man svåra problem i Gävle, men trots detta vänder man sig inte till vetenskapen för att förklara och förstå, motverka och agera. Den kommunala tjänstemannen, drogsamordnare Johnny Gustavsson tror att problemet handlar om att narkotika blivit billigare och mer lättillgängligt och att det varit ”ett dåligt tryck mot narkotikamissbruk”. Som om narkotikaproblem i någon vetenskaplig studie kunnat förklaras med att det handlar om tryck (dvs normer och värderingar samt lagar och regler), missbruk handlar om helt andra faktorer. Om Gustavsson har rätt skulle t ex inte Sverige, som har ett hårt förhållningssätt i båda dessa områden relativt många andra länder, ligga på samma nivå för att inte säga högre avseende narkotikaanvändning som ger problem jämfört med andra länder som inte har samma hårda förhållningssätt.

Men nu inrättar man alltså en kommission i Gävle, en kommission bestående av sex politiker, två tjänstemän från socialtjänsten, en representant för polisen och en från landstinget. Kommissionen ska i samverkan med frivilligorganisationer i Gävle ta fram en handlingsplan mot narkotika. Drugnews berättar mer om det kommande arbetet. Polisen har inrättat en gatulangningsgrupp (hårdare tag med poliser har tidigare inte visat sig fungera så varför skulle det fungera i Gävle nu…), skolan arbetar för en drogfri skola med bland annat drogtester (drogtester i skola (engelsk PDF) har för övrigt i forskningen mycket litet stöd för att inte säga att det t o m finns indikationer på att drogtester får motsatt verkan och ökar missbruket). Man arbetar i Gävle med föräldrarna enligt ÖPP, en metod som visat sig göra föräldrar mer restriktiva mot ungdomars droganvändning men inte ha någon effekt på ungdomarnas droganvändning.

Det låter alltså som att Gävle arbetar oerhört (in)kompetent, och då är det kanske inte så konstigt att man får problem. Gävle skulle behöva en revolution i sitt arbete mot missbruk och i sin drogpolitiska handlingsplan, med det upplägg som man nu presenterar kommer man inte få det utan förmodligen fortsatt stora problem som politiker kan oja sig över om ett par år.

(För övrigt har jag diskuterat med den socialdemokratiska ordföranden för Gävleborgs landsting om sprututbyte, som i sig är drogpreventivt och snarare minskar missbruk än ökar det, svarade hon att hon inte trodde på det, när jag frågade om hennes grund för att inte tro på sprututbyte svarade hon att hon bara inte trodde på det. Bara sådär. Helt utan saklig grund, det är ”äkta” kompetens det! Stackars gävleborgsbor.)

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Narkotikaproblem i Gävle”

  1. Ska man skratta eller gråta? Läste just motionen och trots mina låga förväntningar på kvalitet så blev jag rejält överraskad, den mannen (Tommy Ljung) är antingen rejält dum eller rejält ideologiskt färgad, eller så är han mutad av ett/flera 12-stegs behandlingshem.
   Med tanke på moderaternas ovilja att visa partiets bidragsgivare så är den sistnämnda gissningen troligen närmast sanningen, fast det betyder ju inte att den förstnämnda behöver vara fel 😛

   Sen så verkar man utan vidare kunna idiotförklara åtminstone 90% (kvalificerad gissning) av Gävles politiker.
   Jag undrar några saker.
   1: Är politikerna i Gävle läskunniga?
   2: Baserar dom alltid sina beslut på egna åsikter utan att ha nån som helst kunskap i ämnet? (Vilket iofs borde stämma om svaret på fråga 1 är ett ja, svårt att ta till sig kunskap då ingen är läskunnig).
   3: Ska man inte införa häx-bränning i Gävle också? Med den kunskapsnivån som verkar finnas hos politikerna så är det en logisk konsekvens tycker jag, borra hål i huvudet för att bota huvudvärk antar jag redan är etablerat i staden…….

   Skratta eller gråta var frågan, jag måste skratta för annars hade jag dött av vätskebrist p.g.a. alla tårar för länge sen.

   //Mats R

   1. Ja. Det är svårt att veta vad man ska göra, mer än att avslöja dem och försöka att driva debatten framåt. Tack för din kommentar som hjälper till att visa på att vi är flera som tycker att det här är inte acceptabelt! Tack också för punkt 3 som piffade upp min lördagskväll! 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *