Nätdrogen Mefedron mer populär nu

När jag skrev min bok om dessa ”nya” droger, RC-droger eller nätdroger som de kallas, skrev jag om lagförslaget som alla politiker och tjänstemän (på regeringsnivå och i andra officiella organ) trodde skulle bli en enkel väg till framgång. Det trodde nämligen inte jag.

bokrcdrogerLagförslaget handlade om att förbjuda alla substanser på förhand, i princip. Jag har tidigare skrivit om att den lagen inte verkar ha blivit så framgångsrik eftersom nätdrogerna fortsätter att flöda in i landet. Lika lite som man kunnat lagstifta bort knarkproblemet med de ”gamla” drogerna kan man lagstifta bort lagproblemet med de nya drogerna. Och med dessa nya droger fungerar det precis som jag misstänkte i boken, antalet nya internationella nätshoppar ökar hela tiden och informationen sprids till de svenskar som söker nätdroger. Så om det tidigare fanns 5 svenska nätshoppar som folk handlade från finns det nu 100-tals som man kan söka reda på via internet.

Och igår skrev engelska tidningar om att en av de allra mest omtyckta nätdrogerna, Mefedron, är ännu mer populär nu än när den var legal i England. År 2010 (precis efter drogen blev illegal) använde 27% av ”klubbfolket” på två populära ställen Mefedron, år 2011 var siffran 41%. Det är knappast bilden av en framgångsrik strategi mot narkotika… och det är väldigt långt från det narkotikafria samhället som en del naivt och kontraproduktivt hamrar in som moralistiskt slagord.

Forskningen rapporterar också om att prisbilden på Mefedron gått upp med 2,5 gånger priset sedan drogen var legal i England, från 10 pund/gram till 25 pund/gram. Så inte bara har efterfrågan ökat jämfört med före det att drogen blev illegal, utan dessutom drar de kriminella intressena i drogbranschen in 2,5 gånger så mycket pengar på det som de säljer. Det är win-win för de kriminella alltså…

Slutsatsen blir än en gång, det är dags att börja leta efter alternativ till den nuvarande misslyckade narkotikapolitiken. Och just den frågan debatteras i morgon kväll, tisdagen den 13 mars på ett direktsänt event via Youtube, läs mer här om det!

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Nätdrogen Mefedron mer populär nu”

  1. Tja Magnus! Det är alltid(Hitintill) kul att läsa det du skriver,även om jag kanske inte håller med om allt! Just det med ‘nät-droger’! Intressantast är ökningen i UK- efter förbud! Undrar om politiker funderar kring deras beslut! Som ex) finns väl inga politiker som skulle införa en hastighetsgräns på 10km/h för den skulla ingen tror jag efterleva!

    1. Tja! Kul att du fortsatt gillar bloggen! Och jag efterstävar inte att alla ska hålla med mig om allt, dels tycker jag det är lite fjantigt att man måste tycka lika om allt i alla detaljer, dels tror jag att det t o m kan hjälpa och förbättra tillvaron om man får uppslag till diskussion (man kan ha en sån miljö utan att man tycker olika men själva ifrågasättandet av egna och andras tankar tycker jag är oerhört viktigt).

      Sedan detta med eftertanke, jag är helt övertygad om att politikerna tror (som i kyrkan) att om de inte haft förbudet skulle ökningen ha varit 250%, allt för många inom området har fortfarande föreställningen om att det handlar om en epidemi som lever ett eget liv och att det problematiska bruket inte har ett dugg med andra faktorer att göra. Om en politiker föreslog 10 km/h skulle denne bli ifrågasatt och granskad av media, när motsvarande sker inom missbruksområdet är det tyst med granskning. Märkligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *