Om Piteå och Socialdemokratin. Än en gång.

Jag har skrivit om Piteå tidigare, om de märkliga beslut som fattats där av den socialdemokratiska kommunledningen. ”Relaterade inlägg-funktionen” kommer säkert lista dem under inlägget, annars så använd sökrutan till höger och sök på Piteå.

Nu är det dags igen. Den socialdemokratiska ordföranden i socialnämnden är på krigsstigen mot ett stödboende för individer med missbruks- och beroendeproblem.

Missbrukarvård brukar traditionellt delas in i behandling och socialt stöd. I den omtalade Missbruksutredningen som hamnade på regeringens bord (och ev i en byrålåda, SvD) i höstas föreslog den särskilde utredaren Gerhard Larsson att det skulle bli en tydligare uppdelning mellan kommunerna och landstingen, främst utifrån att kommuner brukar trixa med vården för att spara pengar. Att spara pengar är viktigare för en kommunpolitiker än att erbjuda kommunens invånare service och ett socialt skyddsnät åt de som är mest utsatta och behöver samhällets stöd. Det är vad kommunal politik handlar om för många politiker, tyvärr. Missbruksutredningen föreslog att landstingen skulle ansvara för vården och kommunerna för det sociala stödet, som t ex bostäder

agnetha-erikssonEn av dessa politiker som ser som sin främsta uppgift att svika människor i behov av samhällets sociala stöd är Socialdemokraternas Agnetha Eriksson (ordförande i Socialnämnden i Piteå, hon ser glad ut på bilden till höger). I Piteå har man inte lyckats lösa funktionen att erbjuda detta boendestöd, det privata företaget som drivit det som kallas Ankarets missbruksboende har misslyckats och nu säger kommuens socialnämnds AU nej (PT) till ersättningsförslaget, baracker. Hur man över huvud kom på idén med att inhysa människor i baracker är utanför min förståelsevärld, men det är säkert något i den socialdemokratiska ideologin som jag inte förstår som säger att detta är en human insats. Det samma måste gälla för synen som Agnethas andreman Tommy Caesar säger i den senast länkade artikeln:

Eftersom det här är personer som vill fortsätta missbruka är det ingen hyresvärd som vill ta emot dem.” Som vanligt lägger en politiker skulden på den enskilde individen, och inte på samhällets och politikernas misslyckande att motivera och möta dessa individer med vård och behandling på den nivå där de befinner sig. Jag har missat även den delen i den socialdemokratiska ideologiska synen att individen bär allt ansvar för sin situation, jag trodde att det var stenhård höger eller stenhård libertarianism som hade de värderingarna men tydligen är det gällande för socialdemokratin också. Det ligger ju i linje med vad den andra socialdemokratiska politikern i Norrland anser, Holmlund.

Agnetha förtydligar det hela med att till Piteåtidningen i helgen säga:

”..knappast socialtjänstens ansvar eller uppdrag att ordna fram bostäder”, och så har hon det som grund för att avslå barackförslaget.

Och då är vi där igen. Vid det som jag anmälde Piteå kommun för till Socialstyrelsen kring beslut som Agnetha fattat kring missbrukarvården, att de kan tänkas strida mot socialtjänstlagen. Socialdemokraterna ville då prioritera individer med missbruksproblem som inte fyllt 30 år, jag undrade i anmälan om det var förenligt med lagen som Socialstyrelsen ansvarar för. Det funderar byråkraterna fortfarande på. I det här fallet behöver de inte fundera särskilt länge på om de ska tillrättavisa (S)-Agnetha, så här står det i Socialtjänstlagens 3 kap 2 paragrafen ang Socialnämndens uppgifter:

Socialnämnden skall i sin verksamhet främja den enskildes rätt till arbete, bostad och utbildning.”

Det är alltså inte kommunens bostadsbolag som ska göra detta, vilket Agnetha säger till Piteå-Tidningen. Så försök inte komma undan bästa sossesvekpolitiker!

Men det är oerhört märkligt hur dessa Socialdemokrater försöker arbeta hårt för att svika de som ligger längst bort från att inkluderas i samhället. Jag har skrivit flera gånger om Socialdemokraternas problem, en gång är det Piteå, en annan gång min hemstad Örebro (där S skar ner på missbrukarvården så sent som i höstas till ett minimum), en tredje gång Umeå. Socialdemokratin verkar vara en rörelse i förvirring. Och det är inte så konstigt att det ser ut så. Jag försökte föra en dialog om missbrukarfrågorna med högsta ansvariga politiker, Lena Hallengren. Hon var totalt ointresserad av en dialog med mig om området, och hon svarade på min fråga om S i Umeå bedrev socialdemokratisk politik att det inte fanns någon sådan utan att Umeå-politikern hade en helt egen uppfattning. Sedan var det inte mer med det.

Totalt ointresse alltså för frågorna på högsta nivå inom Socialdemokratin, men visst, det är ju bara missbrukare det handlar om så det är klart att det inte ligger inom ramen för socialdemokratins ideologi att värna och stärka dessa. Jag antar att det är likadant inom Socialdemokratins sociala rörelse, den som en gång i tiden verkade för missbrukare mm, och där jag sökt jobb med inte hört mer än ”tack för din ansökan”, organisationen som anstränger sig mest av alla att inte synas inom dessa frågor, Verdandi. Om de anser att en missbrukare inte ska få stöd och hjälp med bostad först utan att det är upp till bostadsbolagen att avgöra detta är det ingen som vet, det är länge sedan Verdandi drev någon social rättighets- och tryggshetsfråga inom det sociala området. Tyvärr.

 

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Om Piteå och Socialdemokratin. Än en gång.”

 1. Kanonbra skrivet, även om jag själv står socialdemokratin nära så känner jag att jag varken kan eller vill försvara dessa kommunala små-”pampar”, att prata fina ord om solidaritet och jämlikhet går bra, men att omsätta det i handling verkar vara mindre viktigt.
  Jag undrar hur dom kan stå ut med att se sig själv i spegeln varje morgon, hycklare är ett starkt ord men jag tvekar inte att använda det i sådana här fall.
  Det går inte att försvara med att det finns en budget att hålla, för om en budget är viktigare än människoliv så undrar jag hur f-n man är funtad i huvudet, jag skulle kanske förstå det om det gällt moderata politiker, eller nyliberala centernpartister eller en höger-”kristen” kd:are, kanske en nato-kramande fp:are också, men då en socialdemokrat behandlar människor (ja, missbrukare är faktiskt människor) på detta sätt så är det absolut inte acceptabelt i min värld, tyvärr så är det alltför många sossar som inte bryr sig ett dugg om sånt här, budgeten och deras politiker-förmåner är klart viktigare än att rädda människoliv.

  Hmm, blev mycket politik i denna kommentar, vill påpeka att ovanstående åsikter olika partier är mina egna och om nån tycker att jag har fel så får ni tycka det, en debatt om rätt eller fel tänker jag inte ta, kommentarsfältet kan användas till bättre saker.
  Jag ska fråga några vänner jag har som är aktiva politiker här i Piteå, dock är dom inte i socialnämnden, men dom borde ju ha åsikter om detta iallafall, och eftersom dom är mina vänner så tvivlar jag ju på att dom kan stå bakom en sån här politik, jag brukar välja mina vänner väl 🙂

  Klockan är nästan mitt i natten och jag är dödstrött, så jag ska sluta skriva en massa svammel och lägga mig istället, jag lär återkomma i ämnet.

  //Mats R

  1. Jo, det är ju det som är problemet, att tala fina ord får oftast bra, men när man letar efter hur det omsätts i politiken går det tyvärr mindre bra. Jag känner inte igen den socialdemokrati jag är uppväxt med genom min mamma och min morfar som båda var aktiva socialdemokratiska politiker. Jag har flera gånger tänkt att jag själv skulle kunna engagera mig partipolitiskt, och då har så klart rent ideologiskt Socialdemokraterna legat nära tillhands. Men jag känner inte att det är någon ideologiskt driven politik som kommer ut från Socialdemokraterna, bara utspel som de tror går hem hos folk (minns butler-förslaget….) eller åsikter/förslag där de tror att de kan vinna poäng mot alliansen. Socialdemokratin verkar inte vilja något längre, åtminstone inte något som har med rättvisa och solidaritet att göra. Synd!

   I övrigt, tack för dina ord och dina tankar. Och jag hoppas att du kan få till någon diskussion med dina vänner och att det kanske kan bli något som fortplantar sig! Man ska ju aldrig ge upp, även om jag kanske gjort just det…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *