Drogportalen och Scientologerna

Ett antal svenska organisationer och myndigheter driver tillsammans en sajt som heter Drogportalen. Redaktörer är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), och i samarbetet ingår t ex Statens Institutionsstyrelse, Stockholms läns landstings Beroendecentrum, Föräldraföreningen mot Narkotika, Hassela och IOGT-NTO:s NBV. Sajten publicerar nyheter inom ”drogområdet” och ska publicera forskningsrapporter, stötta föräldrar och så sprida fakta om droger och missbruk.

Via Drogsociologis twitter hittade jag en nyhetsartikel som denna organisation spred, de twittrade ut följande tweet, som också finns under avsnittet ”Nyheter” på Drogportalens hemsida:

75

Via länken kommer man till en pressrelease om hur en 22-åring i Borås dödade sin mormor i slutet av förra året, och så finns det en uppräkning av de mediciner som 22-åringen hade fått utskrivet (s k antidepressiva mediciner, sömntabletter och ”lugnande”) och så nämns det om hans missbruksproblem. Pressmeddelandet avslutas med:

Än en gång har en person, i stället för att avgiftas och bli av med sitt missbruk, utsatts för ”läkemedelsassisterad behandling” där det illegala missbruket blandas med ett legalt sådant – med katastrofala följder. Vi har sett flera liknande fall den senaste tiden.

Är det den här behandlingsmodellen som regeringens missbruksutredare Gerhard Larsson vill införa i hela landet?

Drogportalen väljer att inte länka till ursprungspressmeddelandet utan länkar till en ”uppsnyggad” variant, men det äkta originalet är detta. I originalet framgår det som alla som är vana att läsa ”nyheter” inom missbruksområdet redan inser vid det uppsnyggade pressmeddelandet, budskapet kommer från scientologikyrkan. Scientologikyrkan beskrivs av många som en sekt, en sekt som har sin egen behandlingsmetod mot narkotikaproblem och som bedriver en manisk jakt på all läkemedelsbehandling, och så finns det en hel del affärsprojekt kopplat, t ex drogfritt.nu som säger sig ha spridit sitt budskap till över en halv miljon svenska skolelever.

Det är otvivelaktigt så att scientologernas missbruksområde står skilt från vetenskapen, och frågan är då varför denna syn sprids från CAN, Statens institutionsstyrelse, landstinget i Stockholm mm. Drogsociologis Johan Nordgren ställde frågan, men har vad jag sett inte fått något svar. Det lär inte heller jag få.

Kring mordet i Borås finns dock ett antal väsentliga frågor att ställa som framgår av Sveriges Radios rapportering om rättegången. Det handlar om en individ som under lång tid lidit av såväl psykologiska problem som missbruksproblem, och så berättar mamman följande enligt SR:

Hon berättar om hans narkotikamissbruk och svåra psykiska problem, bland annat ångestattacker, med återkommande besök på psyket under ett års tid, och hur hon förgäves försökt få socialtjänsten att hjälpa till att ta hand om honom.

Åter igen har vi ett samhälle, en kommun, som sviker missbrukare. Hade han bott i Umeå hade nog kommunalrådet Holmlund sagt att han själv valt sina psykiatriska problem, men så är det ju självfallet inte. Det som är verkligt är däremot att politikerna, nationellt och lokalt i Borås, valt att inte ge 22-åringen vård/valt att inte ge honom vård som fungerat för honom. Så ser det ut när politikerna prioriterar enkla lösningar och billiga lösningar. DET är problemet om det ska definieras till ett problem, inte 22-åringens försök att självmedicinera med lagliga och illegala droger. Och DET borde skattefinansierade Drogportalen ägna sig åt att beskriva i stället för att sprida scientologernas budskap.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Drogportalen och Scientologerna”

  1. Riktigt obehagligt att en grupp som Scientologerna får komma till ords på detta vis.

    Har man en gruppering som tror att människans psykologiska problem uppstår pga att utomjordiska själar är i konflikt med ens egen så, ja… Tror detta talar för sig självt. 🙂

    1. Ja, det finns en hel del att säga om det och om att svenska kommuner fortsätter att skicka personer med missbruksproblem till deras behandlingshem. Men det är klart, att gör dessa myndigheter reklam för dem så är det ju inte så konstigt. Men upprörande…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *