Skämmes Socialdemokraternas Holmlund!

Det är rätt problematiskt när obildade och okunniga människor får mycket makt. Det är ännu mer problematiskt om de dessutom ägnar sig åt fördomar och underblåser diskriminering. En sådan person är politikern Lennart Holmlund som är kommunalråd för Socialdemokraterna i Umeå. Aftonbladet har skrivit om hans bloggutspel och Virtanen har krävt hans avgång, det är bra att det får uppmärksamhet.

Holmlunds blogg handlar om missbrukare och missbruk, och även om han (osmakligt nog) utgår från Whitney Houstons begravning är det generaliseringarna i bloggen som gör Holmlund farlig. Olof Palme sa i ett tal 1978 ”Det mest påtagliga uttrycket för ett misslyckande i samhällsbygget är missbruket av alkohol och narkotika”. Olof Palme ligger väldigt långt ifrån Holmlund, men å andra sidan är förmodligen Holmlund ett av alla dessa goda exempel på vad som gått fel med socialdemokratin då man gett plats åt egofixerade karriärister i stället för ideologiskt drivna samhällsbyggare.

Holmlund skriver i bloggen att Houston var en usel mamma som inte kunnat ta hand om sin dotter, med det skuldbelägger han alla föräldrar till individer med alkohol- eller narkotikaproblem. Visst kan det mycket väl vara så att en förälder har en stor del i att en ungdom hamnar i ett missbruk, men att generalisera på det sättet och förenkla på det sättet är felaktigt och inte bara ett hån mot många föräldrar som kämpar för sina barn, utan även ett utmärkt bevis för att Holmlund är okunnig om vad missbruk handlar om och vilka förklaringsmodeller som finns.

Holmlund fortsätter med ”Att bruka droger kan aldrig skyllas på någon annan än personen själv”. Det är ännu ett exempel på dels motsatsen till vad Olof Palme stod för och dels att Holmlund som sagt var inte är det minsta insatt i frågan han uttalar sig om, missbruksproblematiken och hur missbruk uppstår. Missbruk och beroende är aldrig ett val som Holmlund implicerar, det finns ingen som väljer detta, däremot utvecklar en del av de som tar sinnesförändrande substanser ett missbruk. Vad det beror på kan förklaras antingen biologiskt, psykologiskt eller socialt. Och vad det gäller socialt, och till del psykologiskt, finns det inga som har större ansvar för missbruksproblematiken än våra politiker.

Våra politiker skapar de strukturer som är en del av förklaringen till varför en ung kille eller tjej i en bristfällig skola och i ett socialt utsatt område utan framtidshopp väljer att fly verkligheten med en substans hjälp, våra politiker skapar de strukturer som gör att en del föräldrar skapar en sådan psykologisk hemmamiljö att en kemisk avkoppling från den är ett fullt logiskt alternativ där någon enbart söker lättnad från miljön och inte ett missbruk som Holmlund anser att personen själv valt. Politiker skapar de bristfälliga system som inte ger tillräckligt med stöd för den som vill bryta utanförskapet.

Holmlund ser inte dessa strukturer. Holmlund lägger en totalt oförtjänt skuld på de som utvecklar ett missbruk. Och han gör det när han är en av huvudbeståndsdelarna i mångas missbruk. Det passar sig inte. Och det är självfallet att en politiker som uttrycker sig på det sättet som Holmlund gör borde avgå. Och inte nog med det, om Socialdemokraterna har någon form av ideologisk rest borde de som värnar denna se till att Holmlund antingen ber om ursäkt offentligt, eller helst ersätts med någon som har en annan människosyn och andra värderingar än Holmlund. Som jag ser det passar inte Holmlund med socialdemokratisk ideologi.

Update: När man läser på VK om Holmlunds utspel ser man i kommentarsfältet hur den mobb agerar som brukar ägna sig åt diskriminering och stigmatisering av missbrukare, det tar Holmlund som intäkt för att han har rätt. Han skriver i detta blogginlägg positivt om alla osakliga utfall mot missbrukare som bl a finns i detta kommentarsfält i en umeåtidning, han underblåser därmed fördomarna. Och inte nog med det, han hävdar att han har stöd för sina åsikter i partiets ledning. Så då får man ställa frågan till Socialdemokraternas högsta ansvariga politiker för missbruksproblematiken – Lena Hallengren, står du bakom de åsikter som Holmlund har gett uttryck för? Eller står du bakom de kloka socialdemokrater i Umeå som riktar kritik mot Holmlund? Givet hur Socialdemokraterna agerat i Piteå och Örebro kommun, ang missbrukarvården och som jag skrivit om tidigare, är det nog hög tid att Socialdemokraterna deklarerar var den står, jag som politiskt intresserad är mycket nyfiken på det.

Update2: Lena Hallengren svarade på twitter med ”Holmlund ger uttryck för sin högst personliga uppfattning” och att jag skulle läsa partiprogrammet för att se vad S tycker. Kanske hade det varit mer lämpligt att hon rekommenderade Holmlund att läsa partiprogrammet, och kanske hade det varit mer lämpligt om hon hade svarat på den fråga jag ställde. Men om hon hade svarat på min fråga hade hon ju inte varit politiker, för en politiker svarar aldrig på frågor på ett rakt och ärligt sätt. Men det är väl ändå så att man kan gissa sig till att Hallengren menar att Holmlund inte alls har stöd högt upp i partiet så som han påstått… Politiker, suck.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

7 reaktion på “Skämmes Socialdemokraternas Holmlund!”

  1. Tack för ditt inlägg! Kom själv in något sent i debatten, men timmen blev sen i natt innan jag lämnade tangentbordet. Det jag läser i Holmlunds blogg är …….. Whitney Houston borde begravas och glömmas i tysthet – hon är inte värd att hyllas för hon är en knarkare, som valde att dö……… Denna syn på den ”lilla” människan. Holmlund gör precis alla fel som går att göras. Det skrämer mig oerhört att ett kommunalråd sitter med denna okunskap.
    En idag tacksam Mia

    1. Hello! Ja du tar upp ännu en viktig aspekt kring Holmlunds människosyn, som ligger mycket långt från så som man i allmänhet uppfattar att en solidarisk och humanistisk lagd människa skulle uttrycka sig. Kombinationen med de värderingarna och den okunskapen gör ju att man är glad att man inte bor i Umeå. Tack för din kommentar!

    1. Intressant blogginlägg, och det bekräftar ju enbart min bild av att den där Holmlund inte är lämplig som politiker i ett modernt samhälle. Märkligt att umeåborna har röstat kvar honom så länge, t o m mycket svårt att förstå eftersom jag utgår från att alla människor är kloka tills motsatsen bevisats… Aja.

  2. Sveriges ironiska Ranelid-röstare kanske alla kommer från Umeå? Vi vet inte själva hur det gått till… Är rädd för att alla de gissningar jag har skulle idiotförklara allt för många. 🙁

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *