Om moralen hos KRIS – Kriminellas revansch i samhället

Jag har skrivit om KRIS förut, och då bland annat om problemen i KRIS Örebro-förening där det rapporterades om lyxbilar och annat.

Nu har KRIS utrett sig själva berättar NA om. Örebro-föreningens ordförandes kompisar i Riks-KRIS, där för övrigt ÖRebro-ordföranden varit sekreterare, har utrett vad som hänt i Örebro-föreningen. Denna inte så oberoende utredning har kommit fram till att fortkörningsböterna som ordföranden lät Örebros KRIS-förening betala har sedan dragits av på hans lön, och så tyckte man att lyxbilen var helt ok. Men det borde ju inte stanna vid detta, som skattebetalare i Örebro har jag en del synpunkter på KRIS agerande.

Riks-KRIS ordförande Christer Karlsson ser inga moraliska problem kring hanteringen av fortkörningsböter, att bryta mot de lagarna är förmodligen en skitsak rent moraliskt, och att blanda samman den egna ekonomin med en bidragsfinansierad förenings ekonomi är tydligen också en skitsak.

Inte  heller anser Christer Karlsson att det är några problem med att föreningen lägger flera hundra tusen kronor på en lyxbil, det är inte bidragspengar som gått dit utan föreningen har enligt Christer Karlsson ”tjänat ganska bra med pengar, så bilen betalas inte med bidragspengar”. Det föreningen tjänar pengar på är bland annat att erbjuda missbrukarvård till Örebro kommun, och det är uppenbarligen så lönsamt att bedriva vård med skattepengar så att man har råd med en lyx-Audi till ordföranden. Men det är inte bara det att KRIS i Örebro tjänar mycket pengar på att erbjuda vård, man får dessutom bidrag från t ex kommunen.

Dessa kommunala bidrag från Örebro kommuns skatteintäkter verkar man inte behöva eftersom man tjänar ”ganska bra med pengar”, har man råd med en lyxbil klarar man sig säkert utan mina skattepengar som bidrag. Moralen i att både få bidrag och tjäna så mycket pengar att man utan vidare lägger pengarna på en lyxbil är nog inte i överensstämmelse med hur gemene man uppfattar att samhällsmoralen ska fungera. Och ska kriminella få en revansch i samhället är det nog viktigt att man arbetar en hel del med att lära om de moraluppfattningar som tidigare präglade den kriminella livsstilen. Jag har också sedan länge haft synpunkter på att just detta med samhällets normer och värderingar är en bristfällig del i KRIS så kallade missbrukarvård som de säljer till glada kommuner och myndigheter, och den bristen bekräftas ju nu av riks-KRIS ordförande.

I övrigt så utgår jag från att Örebro kommun ser över hur man delar ut bidrag till höger och vänster till föreningar som uppenbarligen klarar sig bra utan bidrag. Tyvärr går det inte på ett enkelt sätt söka fram hur mycket pengar KRIS får av Örebro kommun, det har kommunen sett till att dölja väldigt väl på hemsidan…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Om moralen hos KRIS – Kriminellas revansch i samhället”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *