RNS och sanningen

I föregående nummer av Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, RNS, tidskrift Narkotikafrågan fanns en krönika av Nathalie Winberg, den handlade om Freys bok ”Tusen små bitar” som var omtalad för ett par år sedan. Den berörde många, den sades vara en sann självbiografi, men sedan framkom det att den först varit ”till salu” som en roman men refuserats. För det var ingen biografi, det var en roman, texten var inte sann, men det spelar ingen roll för Winberg och RNS. Det var en bra story….

Men missbruksfrågan är allt för viktig, och berör allt för många människor för att vi ska blanda samman sanningar och lögner. Fast så ser nog inte RNS på det hela… I fredags kunde man läsa i magasinet Drugnews om en undersökning som RNS presenterar i nuvarande nummer av Narkotikafrågan. Det handlade bl a om att en majoritet av unga var emot att legalisera cannabis. Men… det finns ett stort men här.

Att Drugnews rapporterar hela ”nyheten” rakt av, utan någon form av journalistiskt arbete där källkritik är ett viktigt inslag, är inte så konstigt eftersom Drugnews inte, trots vad många tror, är en journalistisk produkt utan mer RNS och IOGTs propagandamegafon (även om de har åtminstone en anställd som kallar sig journalist men det kan ju vem som helst göra). För vare sig Drugnews eller originalartikeln i Narkotikafrågan upplyser om problematiken med undersökningen, även om Narkotikafrågan skriver mer än Drugnews.

Undersökningen är utförd av ett företag som heter Norstat, där man arbetar med webbundersökningar. När man kikar på hemsidan finns det väldigt liten information om hur undersökningarna går till, hur generaliserbara resultaten är för rekryterad webbpanel etc. En viktig statistiskt aspekt vid undersökningar är om de bara säger något om undersökningens deltagare eller om resultaten är generaliserbara. För att resultaten ska vara generaliserbara måste de bland annat tagit fram med en statistisk metod för att säkerställa att undersökningsurvalet motsvarar populationen, detta kan göras med slumpmässiga urval, och att man håller felmarginalen så liten som möjligt genom att välja ett tillräckligt stort urval. Så har man inte gått tillväga med RNS undersökning. RNS har tillfrågat 300 individer som finns i en population av Sveriges alla 16- till 19-åringar, och de presenterar resultaten som om de är generaliserbara. Utan att resonera om felmarginaler, sannolikheter, konfidensintervall etc…

Drugnews skriver om undersökningen med rubrik och ingress enligt:

77

Notera:

”Majoritet unga mot tillåta cannabis … det visar en ny webbenkät”.

Nej, så är det alltså inte. Sant är att en majoritet av dessa 300 ungdomar är mot att tillåta cannabis. Och som det framgår av Narkotikafrågans text är det dessutom okänt antal fler flickor än pojkar med i undersökningen, och så blir det ju när man inte arbetar på ett statistiskt korrekt sätt med ett tillräckligt stort urval (300 är väldigt lite) och slumpmässigt. Undersökningen säger alltså inget mer än vad just dessa 300 individer tycker. Något annat, t ex det som Drugnews påstår, är inte sant. Men sanningen spelar ju inte så stor roll för vare sig magasinet Drugnews eller organisationen RNS.

Tyvärr är det så att båda dessa organisationer har rätt stort inflytande, många verksamma inom området läser Drugnews eller är medlemmar i RNS. Bara en sådan sak som att Maria Larsson, den ansvariga ministern för narkotikaområdet, skriver en lång debattartikel om cannabis i nuvarande nummer av narkotikafrågan visar ju på vilket inflytande man har.

Så frågan är, varför måste RNS och Drugnews ljuga om hur det ser ut på narkotikaområdet? Vilken är agendan? Artikeln innehåller kritik mot skolans preventionsarbete och så argumenterar man, med hjälp av denna ”undersökning”, för slumpmässiga drogtester. RNS med flera andra i samma krets, t ex minister Maria Larsson, är på krigsstigen mot cannabisanvändare och då är det ju viktigt att visa på att man har ”folket med sig”. Det är inget fel i att visa på det, men det vore bra för alla om det sker med medel som är trovärdiga. Argument som producerats på falskt sätt kommer bara att bita RNS i svansen.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

En reaktion på “RNS och sanningen”

  1. Saken är den att ungdomarna inte kan veta hur de ställer sig i narkotikafrågan eftersom de inte har någon erfarenhet och dessutom har matats av grundskolans undervisning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *